aktif güç kompanzeyi bozarmı

Sayın dinamik.
Polemik çıkarmak amacında değilim. Yanlış çıkarma ya da ben daha çok biliyorum havasında da değilim. Baştan bunu belirteyim ki, yanlış anlaşılmasın. Sadece öğrenmenin peşindeyim.
Siz önceki mesajınızda, aktif güç artarsa cosinüs fi değeri de artar demiştiniz.
Verdiğiniz formülde, cosfi= W / KVA demişsiniz. Zaten P=UxIxcosfi olduğundan, UxI da KVA olduğundan, evet cosfi = W / KVA olmasa da( birim açısından birisi kilo olursa ters olur) Cosfi = KW / KVA ya da cosfi = W / VA ifadesine katılıyorum.
Sizin de belirttiğiniz gibi reaktif sabitken, watt değerini artırırsanız, KVA da otomatikman büyür. Zaten Kva görünür güç olduğundan haliyle aktif büyüyünce, Görünür güç , yani birimi KVA ya da VA olan güç büyür. Bunda hemfikiriz. Benim itirazım, watt büyüdükçe VA nın büyümesi değil, cosinüsfinin artması ya da azalmasıdır. Cosinüsfi değerinin çekilen aktif güçle hiç bir alakası olmadığı kanaatindeyim. aktif değiştiğinde, görünen cosfi değil, belirttiğiniz gibi kva dır yani görünür güçtür.
Konuya hakim birisi olduğunuzu bildiğim için, bir kafa karışıklığı ya da yanlış ifade etme olarak değerlendirdim. İkimizden birisi bir yanlış söylemde bulunuyoruz. Bensem eksik bilgimi ben tamamlayayım diye bu kadar üstünde duruyorum. Bu açıklamamda hatalı bir söylem varsa ve bunu düzeltmeme yardımcı olursanız, kendim adına olumlu bir gelişme olacağından, size teşekkürü borç bilirim.

Sevgili arkadaşım "Cosfi = KW / KVA ya da cosfi = W / VA ifadesine katılıyorum." yazıpta Cosfinin aktif güçle ilgisi yoktur yazmanıda ben anlamadım.

Kolay gelsin.......
 
Son düzenleme:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Sayın testcimurat;
Önceki mesajları okuduysanız, kastımın, aktif güçteki değişimin cosinüsfiyi artırıp azaltma konusunda etkisi olmadığını anlamışsınızdır. Aktif güç ile, cosinüsfi nin elbetteki bir hukuku vardır.Ancak bu hukuk, cosinüsfi değeri ile, aktif gücün birbirini etkileyeci anlamına gelmez diye düşünüyorum. Yanılıyor muyum yoksa?
Mesela bir tesis düşünelim. Fırından ibaret olsun. Fırında sadece omik rezistanslar var. Gücü 10 kw. Cosinüsfi de 1 varsayalım( rezistansın kapasitif etkisi olabilir, kabloların kapasititf etkisi olabilir, ya da sarmal şekilde geliyorsa endüktif etkisi olabilir.Teorik olarak 1 e çok yakın diye 1 varsayalım dedim) Bu fırının üstüne 1 adet, mekanik balastlı, 40 watlık fluoresan ampul takarsak, bu tesisin cosinüsfi sini kaç olarak okuruz?ya da bu tesiste 1 adet akvaryum olduğunu düşünelim. 1 adet 10 wattlık akvaryum ısıtıcısı ve üstünde 40wattlık mekanik balastlı fluoresan olsun. yine balastın cosinüsq si 0,50 olsun. Bu tesisin toplam cosinüsfi sini kaç okuruz?
Güç üçgenini göz önüne aldığımızda, aktif güç yatay eksendedir ve sadece uzunluğu değişir. Aradaki açıyı belirleyen,görünür güç bileşkesinin dikliğidir. Söz konusu şey diklik olunca, aktif güce dik olan reaktif gücün şiddeti açıyı belirler ve aktif gücün buna hiç bir etkisi olmaz düşüncesindeyim.
Bir tesiste sadece aktif güç varsa, reaktif güç hiç yoksa, fi açısı 0 derecedir ve bunun cosinüsü de, cos0=1 olduğundan uxIx1=uxI olur. s=p olur. Bu aktif güç ne kadar artarsa artsın,q açısı hep 0 kalır.
Bu yazdıklarımda bir mantık hatası yapıyorsam, yazmaya üşenmeyip beni aydınlatırsanız sevinirim.
 
mustfa bey, sizin yaklaşımınızdan gidelim. üçgenin kenarları 3, 4, 5 olsun, 3 reaktif kenarı temsil etsin, 4 aktif ve 5 de VA yı. bu durumda cos fi= 0,8 (fi=36,87 gibi), şimdi reaktif kenarı sabit tutarak (3 birim) aktifi 1 birim artıralım. Hipotenüs bu durumda 5,83 gibi çıkıyor karekök(3^2+5^2)=5,83. Bu durumda cos fi=5/5,83=0,86 gibi oluyor (fi=30,95)
Demek istediğim buydu, aktif yani fi açısına komşu dik kenar büyürse (reaktif karşı dikkenar sabitken) açı daralıyor ve daha iyi bir cos fi ile karşılaşıyoruz.
selamlar..
 
mustafa arkadaşın dediği doğrudur aynen katılıyorum aktif ne kadar büyürrse büyüsün cos değişmez sadece bunun raktif ve kapasitife yararı olur
 
vallahi ben burda polemik yapmak istemem ama şunuda belirteyim arkadaş hesab gerekçeiz ne demiş geçenlerde sorunlu bir müşteriye gittim adamın tesisin yapan arkadaş projeyle ve hesabla yapmış ama müşterinin tesisi harab durumda herşey hesabla olmuyor arkadaşım forumda arkadaşın biri biri soruyor benim problemim var diye oradanbir arkadaşta çıkıyor bir sayfa yazı yazıyor hesab kitap kardeşim adam bilse zaten sana sormaz demek istediğim bu ben bu işin içinde 8 senedir uğraşıyorum hesab kitabsız iş olmaz ama her yerdede yaptığın hesab uymuyor arkadaşım çok sorunlu müşterilerim oldu ve bu müşterilerime çoğu firma yeni nesil tristörlü diye çözüm sunmuşlar ama biz bu işi entesle çözdük bazı şeyler tecrübe ister arkadaşım neyse size iyi çalışmalar
 
Şekil çizmek işimizi kolaylaştırır. Aşağıdaki şekil üzerinden konuşacak olursak;

Aktif güç= P= 40 kW
İnd. Reaktif=QL=30 kVAr
Görünür Güç S=50 kVA olsun

bu durumda cosfi=0,8 olur. Bu sisteme 32 kW'lık bir aktif gücün ilave olması durumunda;

P =72 kW
QL=30 kVAr
S =78 kVA olur

bu durum için cosfi=0,92 olur.

Zaten birinci durum ve ikinci durum için aynı yerde üçgen çizildiğinde(yukarıda olduğu gibi) ve bu üçgene bakıldığında fi açısının küçüldüğü(f1 açısı f2 açısından büyüktür) ve dolayısıyla cosfi'nin büyüdüğü görülecektir.

Görüldüğü üzere sisteme ilave olan aktif güç cosfinin yükselmesini sağlar. Ancak her iki durumda da cosfi'yi 1 yapmak için gerekli kondansatör gücü değişmez.

saygılar...
 
Açıkca belirteyimki elektrikci arkadaşların en temel elektriksel büyüklükler hakkındaki kafa karışıklığı beni çok üzdü . Forumda temel elektrik hesaplarının nasıl yapıldığıyla ilgili pek çok konu başlığı açıldı. Burada onlardan tekrar bahsetmeyeceğim.

Ama sizlerden bir ricam var. Bir formülün içine herhangi bir büyüklüğü ekleyip (bu büyüklük ve formül her ne olursa olsun)daha sonra bu büyüklüğün o formülün sonucunu etkilemediğini söylemeyin..

Örneğin: A=B/C veya A=B*C veya A=B+C veya A=B^C ( burada A B C nin ne olduğu hiç önemli değil formülün ne olduğuda önemli değil ) ama bir formülün içine B yi ekleyip Daha sonra B A yı etkilemez demeyin.

Bukadarını beklemeye hakkımın olduğunu düşünüyorum.

Kolay gelsin........
 
Tamam. Şekil üzerinde gerçekten daha açıklayıcı olmuş.Sonuçta yatay vektör uzadığında, dikey vektör de uzuyor ve aradaki açı daralıyor.
Aklım baya karışmıştı. Sağolun açıklamalarınız için.

Sayın testçi Murat;

şöyle bir örnek vereyim.
Bir elektrikçi ısıtıcı düşünelim. Bu ısıtıcının direnci R ohmdur. Akımı , I amper. Gerilimi ise V volttur.
Bu ısıtıcıdan geçen akım, I=U / R kadardır değil mi?
Şimdi belirttiğiniz üzere, formülün içinde R var. R yi formüle ekledim. şimdi sizden ricam, diğer değişkenler olan, I ve U yu değiştirerek, R yi değiştirmeniz. Mademki değişkenlerin biri ya da bir kaçı değiştiğinde, diğeri etkilenmek zorunda, buyurun akım ve gerilimi değiştirerek bu devrenin direncini değiştirin.
Matematikte bir değişken değiştiğinde, diğeri de o nispetle değişiyorsa, üçüncü değer sabit kalabilir değil mi? Benim size verdiğim örnekte, akım dirence ve gerilime bağlı.Burada sizin müdahale edebileceğiniz tek değişken gerilimdir. Gerilimi artırırsınız, akım da orantılı olarak artar ve ikisinin bölümü olan direnç sabit kalır.
Bu şekilde, w= va / cosfi formülüne göre, cosfi= W / VA durumunda da, watt değiştiğinde, va nın da etkilenebileceği, cosinüsfi nin de sabit kalacağı mantığı oluştu. Bu yanlış bir mantık olabilir. Benim söylediğim şey de yanlış olabilir. Zaten yazının başından beri, sayın dinamikin konusunda deneyimli olduğunu bildiğimi, ikimizden birisinin bir yerde hata yaptığını, bu hatayı düzeltmek istediğimi söyledim. Bakın, benim söylediğim hatalıymış ve ben bir eksiğimi düzeltmiş oldum.
Siz de R=U/I ya göre diğer değişkenleri değiştirip, bundan R nin etkilenmesini sağlarsanız, bu eksiğimi de gidermiş olurum.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,101
Mesajlar
923,242
Kullanıcılar
451,415
Son üye
efe01

Yeni konular

Geri
Üst