Alüminyum Sargılı Trafo

sn mehmet_ist SF6 gazlı trafolar araştırma konusu olduktan çıktı. hyundai nin sitesine bir göz atın adamlar seri olarak üretiyorlar. ben de işe ilk başladığımda bunu demiştim neden olmasın diye çünkü orta gerilim modüler hücre imalatı yapan bir firmada çalıştım daha önce. Bilmeyenler neden olmasın dedi. ufak bir araştırma yaptım ve huyundai nin bunu yaptığını öğrendim. sadece hyundai mi , tabiki hayır bir kaç japon firması da bu işi yapıyor artık. boyutlar küçülüyor. trafo hafifliyor. Bakım maliyetleri azalıyor. ...
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Emir bey japonlar için araştırma konusu olmaktan cıktı demek istediniz heralde , hyundaı bizim olmadığına göre , sizinde olduğunu tahmin etmiyorum o yüzden araştırmaya devam etmek gerekir .Hyundaı ile bağlarınız güçlüyse siz direk onlardan yardım talep edebilirsiniz tabiki.
 
Araştırma yapabilmem için güzel bir kaynak var mı acaba?
 
Transformatorde kullanilan iletkene dizayn acisindan bakacak olursaniz, degil bakir- aluminyum isterseniz altin , gumus, bronz da kullanabilirsiniz.
Iletkenleri farkli olan trafolarin ebatlari ve maliyetleri degisir- " ayni performansi saglayacak sekilde dizayn edilirse "

Zamanin birinde altin i kullanarak teorik dizayn yapmistim!...

Arastirma konularina gelince ;

- HVDC enerji iletiminin turkiyede kullanimi ve trafolari
- Turkiye de kullanilan 380 kV sebekenin yanina 700 kV sebeke kurulmasi ve trafolari
-
 
"Transformatorde kullanilan iletkene dizayn acisindan bakacak olursaniz, degil bakir- aluminyum isterseniz altin , gumus, bronz da kullanabilirsiniz.
Iletkenleri farkli olan trafolarin ebatlari ve maliyetleri degisir- " ayni performansi saglayacak sekilde dizayn edilirse " "

Bu ifade tamemen doğrudur arkadaşlar. Yalnız bazı yanlış bilgiler verilmiş düzeltmek isterim. Bu arada ben ABB trafoda çalışıyorum. elk. müh.

Trafoların primer sargılarıda sekonder sargılarıda Al olabilir. İstenirse biri bakır biri Al de olabilir.
Kayıplar, Uk, sıcaklık dayanımı dizaynları değiştirilmek koşulu ile tamamıyla aynıdır.
Özellikle müşteri pozisyonundaki olacak arkadaşlar için söylüyorum Al trafo daha ucuzdur. Hiç bir işletme farkı yoktur.
Bu bilgileri çeşitli yerli yabancı makalelerden de teyid edebilirsiniz.
Bunun yanı sıra bu konunun dışında olacak ama hermetik trafo başlangıçta biraz daha pahalı olmasına rağmen, işletmede büyük kolaylık sağlar. Bakımsız ve kapalı tiptir.

Saygılar.
 
ne altın ne bakır ne de alümünyum gelecek süperiletken transformatörlerin dünya üzerinde çeşitli konsorsüyumlar milyar dolarlık araştırma bütçeleri ile bu konunun peşinde şuan dünyanın çeşitli şebekelerinde birkaç tane çalışmaya başladı bile
 
Trafo arızalarını önleme üzerine bir çalışma yapabilirsiniz mesela
 
diğer arkadaşlarında dedikleri gibi alüminyum sargılı trafolar daha ucuzdur fakat ebaları daha büyüktür..test sonuçlarıda farklı oluyorhaliyle.1000kva lık alüminyum ve bakır sargılı trafoyu düşünürsek, sipir sayıları farklı oluyor galet sayıları farklı oluyor buna bağlı olarak dirençleride farklılık gösteriyor.trafonun verimi hakkında kullanılan telinde kalitesi önemli oluyor.ülkemizde her zaman fiyat ucuz olsun kalitesi pek önemli değil kafası vardır genellikle durumun ciddi olduğu yerlerde sadece bu düşünülmez paraya kıyılır..bence bizim ülkemizde bu yüzden al. sargılı trafolar kullanılıyo..boyut bakımdan yani trafonun kullanılıcağı mekan bakından sıkıntısı olmayan al. trafo kullanıyor...
 
Trafonun , bakırmı veya aliminyumu sarıldığını belirten bir kot var mı? Sökmeden nasıl anlarız?
 
BEn kaynak makinesi, tv, radyo vb. ev elektrik elektronik cihazlarında trafo üzerindeki etiketlerde böyle bir bilgiye rastlamadım :(
 

Forum istatistikleri

Konular
128,908
Mesajlar
921,602
Kullanıcılar
451,064
Son üye
ilayda_7

Yeni konular

Geri
Üst