Alternatörden akım sınırlama

freeman333

Üye
Merhabalar,

Benim araba çalışırken alternatörden çıkan 14V 100A (en az 100A vardır çalışırken) akım araç içinde dolanıp hem ön aküyü şarj ederken, aynı zamanda bagajda yedek ikinci akü var. Ana hattan + sını yedek aküye bağlıyorum ama bütün akımı çekip aradaki 10A sigortayı attırıyor. Yani demek istediğim 14V 100 A girişi akım sınırlandırıp 14V (gerekirse voltaj girdiği gibi çıksın) 5A gibi sabit akım sınırlandırıcı bir cihaz varmıdır?
Stepdown modülleri denedim 14V giriş 14V çıkışta olmuyor diyotları sanırım patlattı ayrıca.

Teşekkürler

Merhabalar,

Benim araba çalışırken alternatörden çıkan 14V 100A (en az 100A vardır çalışırken) akım araç içinde dolanıp hem ön aküyü şarj ederken, aynı zamanda bagajda yedek ikinci akü var. Ana hattan + sını yedek aküye bağlıyorum ama bütün akımı çekip aradaki 10A sigortayı attırıyor. Yani demek istediğim 14V 100 A girişi akım sınırlandırıp 14V (gerekirse voltaj girdiği gibi çıksın) 5A gibi sabit akım sınırlandırıcı bir cihaz varmıdır?
Stepdown modülleri denedim 14V giriş 14V çıkışta olmuyor diyotları sanırım patlattı ayrıca.

Teşekkürler
Böyle işlerle uğraşırken ecu ya zarar verirseniz yandım Allah diye bağırırsınız. Araç elektrik sistemleri deneme yanılma yapmak için fazla pahalı sistemlerdir.

Son düzenleme:
Merhabalar,

Teşekkürler
Ana hatta bağlamayacaksın diğer akünün artı ucuna bağlayacaksın. Yada ana hat ile akü arasına şarj regülatörü bağlayacaksın.
Yeni araçları anlamıyorum zaten. Şarj devreleri ile ateşleme devreleri çok karışık oluyor.
Eskisi gibi olsaydı herkes kolaylıkla tamir ederdi.

güzel insan, konuyu ıslatıp, ıslatıp yeni konu olarak açıyorsun yada ısıtıp, ısıtıp mı demeliydim bilmiyorum. senin araç nedir? ne yer ne içer? hani markası vardır, modeli vardır değil mi? birde bagajdaki akü neden orada? ne işe yarıyor? gibi gibi yarım yamalak bilgiye...
hani ayıp denen bir şey var. sen derdini adam gibi anlat, bilenler yorum yapsın. yarım doktor hesabı ne desek boş.

Yedek akü voltajı düşük ise alternatör o aküyü şarj etmek için akım:basacak tabiki.

Bu araç Elektrik işleri çok sıkıntılı işler. En çok korktuğum konulardan biri de yangın konusu.

Bu şarj işinde araya seri düşük omajlı yüksek güçlü bir seri direnç kullanılabilir.

Stepdown yada regülatör kullanmak zor çünkü giriş gerilimi ile çıkış gerilimi arasında fark yok. Araç sistemi gerilimi şarj edilecek akü ile aynı olacaktır.

Akım sınırlamak için araya girecek bir seri direnç düşünülebilir.

Merhabalar,

Teşekkürler
Uçları ters takarsan patlar.
Bağlantı şeması olmayan cihazları alma.
10A-15A seçeneklerinden birini seç.
Akü dolu olmalı. Çünkü şarj süresi 10-12 saat sürer.
Aracı o kadar süre sürmüyorsun.
https://www.amazon.com/Stabilizer-Converter-Waterproof-Automatic-Transformer/dp/B097DSMLQ4?th=1

güzel insan, konuyu ıslatıp, ıslatıp yeni konu olarak açıyorsun yada ısıtıp, ısıtıp mı demeliydim bilmiyorum. senin araç nedir? ne yer ne içer? hani markası vardır, modeli vardır değil mi? birde bagajdaki akü neden orada? ne işe yarıyor? gibi gibi yarım yamalak bilgiye...
hani ayıp denen bir şey var. sen derdini adam gibi anlat, bilenler yorum yapsın. yarım doktor hesabı ne desek boş.
mesaj gönderilmiyor ondan 2 kere başlık açmış.
Araç Mercedes E180. Bagajda buzdolabı var. Araba kapatılınca ana aküden çalışmaya devam ediyor. Kapatırsam zaten çok ısınıyor çalışsın. Ondan Bagaja 80 Amper jel akü aldım. Sigorta sistemide kurdum. İstiyorumki araba kapatılınca lazımsa bagajdaki jel aküden uzun süre çalışsın. Bagajdaki akü şarj edemiyorum direkt akımı çekiyor. Bir akım sınırlandırıcı ile 5 amper vermek istiyorum

mesaj gönderilmiyor ondan 2 kere başlık açmış.
Araç Mercedes E180. Bagajda buzdolabı var. Araba kapatılınca ana aküden çalışmaya devam ediyor. Kapatırsam zaten çok ısınıyor çalışsın. Ondan Bagaja 80 Amper jel akü aldım. Sigorta sistemide kurdum. İstiyorumki araba kapatılınca lazımsa bagajdaki jel aküden uzun süre çalışsın. Bagajdaki akü şarj edemiyorum direkt akımı çekiyor. Bir akım sınırlandırıcı ile 5 amper vermek istiyorum
Buzdolabı varsa şarj akımından daha çok akım çeker aküyü dolduramazsın.
Buzdolabı kaç amper çekiyor onu bilmek gerekiyor.
Ben boşta yedek akü için şarj devresi zannetmiştim. :)

Buzdolabı varsa şarj akımından daha çok akım çeker aküyü dolduramazsın.
Buzdolabı kaç amper çekiyor onu bilmek gerekiyor.
Ben boşta yedek akü için şarj devresi zannetmiştim. :)
Buzdolabı aynı ana hatta direkt bağlı oda sigortaya 10A. Buzdolabı 5A çekiyor. 3-4A de aküye şarj vereyim diyorum

Buzdolabı aynı ana hatta direkt bağlı oda sigortaya 10A. Buzdolabı 5A çekiyor. 3-4A de aküye şarj vereyim diyorum
Olmaz. Aküye kapasitesinin onda biri kadar akım gitmesi lazım.
80Ah ise akün onda biri 8 amper yapar.5 amperde buzdolabı harcıyorsa en az 8+5=12 amper verecek şarj devresi lazım.
Çıkışı 13.8 volt 15A olan şarj devresi lazım.
Ama arabayı uzun süre çalıştırmazsan boşalır o aküde. 14-16 saatte biter o akü.
Birde boş akünün şarj süresi uzun sürdüğü için aküyü ilk taktığında tam şarjlı olması lazım.

Forum istatistikleri

Konular
133,384
Kullanıcılar
459,237
Son üye
ilhnn

Yeni konular

Geri