Arkadaşlar mrb.
Alternatif akımla ilgili sormak istediğim ve tam olarak cevaplayamadığım temel bir konu hakkında sorum olacak.
Bildiğiniz üzere, alternatif akım (AC) sürekli olarak yön değiştiriyor. Bazen değeri + iken bazen de - alternans değerinde oluyor. Ancak biz AC için + ve - kavramları yerine faz ve nötr kavramlarını kullanıyoruz.
Sorum şu, eğer AC sürekli yön değiştiriyorsa neden -220v gibi bir değer görmüyoruz da değerimiz sürekli +220 v oluyor?
İkinci sorum, elektrik akımı devreyi fazdan girip nötr üzerinden tamamlıyor. Aynı şekilde bir devrenin çalışması için nötr olmadığında, toprak üzerinden de tamamlayamaz mı? O halde neden evlerimize kadar nötr hat geliyor. Bunun yerinde elektriği kullandığımız yerden sadece toprakla bu işi halletmek mümkün olmaz mıydı?
Merhaba.Sn.alidumanlı;ac. akımı avometre ile ölçerken biz ac. olarak ölçmüyoruz ki bu + ve - işaretleri dijital ekranından özel olarak da okuyalım.Ancak dc. ölçüm kısmında ölçülen değerleri + veya - olarak değerin bu özel durumuna göre de okuyabiliyoruz.Diyottan geçip doğrultılmuş etkin değerinin bir karşılığını 220 volt ac. olarak okuyabiliyoruz biz.Ac'yi direk olarak da ölçümlendirme durumumuz olsaydı (Dc.ye çevirmeden) işte o zaman bu + ve - işaretleri 220 volt ac. değerinden önce okuyup görürdük,ama redresörle doğrultulmuş bir değerini okuyoruz biz,bu avometrenin "ACV 200-750 volt skalasında" ki ölçüm noktasında.
220 volt ac., çok iyi topraklaması yapılan bir toprak hattı üzerinden yine cihazları çalıştırabilir.Ama bu toprak hattı hiçbir zaman nötr hattındaki kadar akım şiddetini ve voltajı,idealde çok fazla da koruyarak bize hizmet edemez.Bu yüzden toprak hattını iletim için fazın bir tamamlayıcısı olarak değil,sedece güvenlik amaçlı,3 fazın nötr noktasında eşit olarak bölünmesinde,
Elektronik veya elektrikli cihazların,bayaz eşyaların güvenlik topraklamasında,vb.çok özel amaçlarda kullanırız.
DC ile çalışan bazı cihazların 0 (nötr) bağlantıları için - (negatif) kavramı kullanılıyor. Bunun sebebi nedir? Bir de -24V gibi değerlerin nerelerde hangi amaçla kullanıldığını açıklayabilir misiniz?
Bazı aküler - kutuptan şasili (Topraklanma yapılan kutbun işareti) bazıları + kutuptan şasilidir. - kutup çok daha yaygındır. + kutuptan şasili bir aküde,siz - şasili bir oto müzik sistemini kullanmazsınız,Çünkü cihaz zarar görür.Bu nedenle 0 toprak dendiğinde (GND) bunun hangi kutuptan yapılmış olduğu özellikle de belirtilmektedir. Bu ayrım bu nedenle yapılmaktadır.
Fakat bazı güç kaynaklarının üzerinde hem +15v ac hem de -15v av çıkış var. Bunun sebebi nedir? Diğer bir sorumda, örneğin 220 v ile çalışan bir ac cihazın girişine +220v ve -220v giriş uygulandığından potansiyel farktan dolayı her ikisiyle de çalışabilir, değil mi?
Söylediğiniz özel durum 0 (toprak,ground) noktasına göre simetrik olan çıkışları bulunan güç kaynakları içindir.+ 15 ve - 15 volt arasında 0 noktasını es geçip ölçerseniz eğer,direk 30 voltluk bir dc. etkin volt değerini de okuyup görürsünüz.0 (GND) hattı,tıpkı bir bıçak gibi 30 volt dc. yi +15 ve - 15 şeklinde ikiye de bölmektedir.Lm 78XX ve Lm 79XX popüler regüle entegresi serileri,ikisi birlikte ortak 0 noktasında birleşip kullanılarak, + ve - simetrik çıkış verebilen regüleli çıkış entegreleridir.
220 voltla çalışan bir cihaza uygulanan sinüs dalga biçimli ac. elektrikte,elektrik akımı 50 hz.lik bir şebeke frekansında zaten saniyede 50 kez,+220 volt ve 50 kez -220 volt değerinde nöbetleşe olarak da değişmektedir.Yani bu durumda bu akım uygulanmış cihaz,bu 220volt ac.elektrikle normal şekilde de çalışmasına devam eder.Bu konuyu daha iyi anlamak isterseniz eğer,MEGEP dökümanlarından "alternatif akım,alternatörler,sinüs dalga şekli,şebeke frekansı (Hz.),vb." konularını detaylı olarak okuyarak anlamaya çalışmanız sizin açınızdan çok da iyi olacaktır.Kolay gelsin.