Alternatif Topraklama Yöntemi?

mustafaerc

Üye
Katılım
14 Ağu 2008
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar zeminin kayalık olması veya şehir içinde beton, asfalt kaplı olması,kazmak için izin alınamaması gibi nedenlerle kazık çakılamayan veya levha gömülemeyen yerlerde topraklama için kullanılabilecek başka bir yöntem var mı? Ben topraklama yapmadan izolasyon trafosu kullanılabilir gibi düşünmüştüm ama onda da koruma için topraklama yapmak gerekiyormuş. Bu konuda yardımcı olabilecek var mı?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
evet böyle bir topraklama yöntemi olduğunu duymuştum.genelde anten tesislerinde kullanılıyor.ismi de yanlış hatırlamıyorsam endirekt(dolaylı) veya kapasitif topraklama gibi birşey olacaktı.yerden belli bir mesafede(mesela 10-15 cm) yüksekte ağ şeklinde döşenmiş topraklama elemanı kullanılıyordu.hatırlayabildkiklerim bunlar .
 
melpa kardeşimin dedigi gibi bu topraklamaya faradayss kafesi diyorlar işletmenin etrafını galveniz lama levhalarla çepecevre dönüyorsun derinlik sana kalmış her iki noktayıda birleştiriyorsun topraklamanı bir kafes haline getiriyorsun sonrada bu topraklamayı işletme topragıyla birleştiriyorsun..Bukadar basit.saygılar
 
OG hatlarda, topraklama yapılamayan kayalık zeminlerde şu yöntemin uygulandığını gördüm:
Topraklama yapılan bir direğin dibinden, direklerin traversinin 2-3 metre alt tarafından alüminyum iletenle (swallow) , topraklama yapılamayan yerlere havai hatla topraklama taşınır.

Sorunuz AG sigorta panosundan topraklama dağıtımı ise, kötü de olsa bir topraklama yapın ve kaçak akım koruma rölesi bağlayın. Bunun bir hesabı var (tam olarak aklımda değil). topraklama değeri 1000-1500 ohm'a kadar olduğunda bile can güvenliğini sağlıyor.
 
arkadaşlar biz o durumlarda fluke marka cihazımızda prizden ölçme yöntemini kullanıyruz.
 
Daha önce karşılaştığım bazı olaylardan örnekler vereyim. Kayalık zeminlerde artezyen kuyu kazılabilir. biraz pahalıya çıkar. Şehir içerisinde kazı yapılamayan yerlerde Bina inşa edilmeden tüm temel demirlerine bakır baralar çepeçevre bağlanır. her kata çıkış verilir ve her kattaki pano topraklamaları buna bağlanır
 

Forum istatistikleri

Konular
128,825
Mesajlar
920,794
Kullanıcılar
450,912
Son üye
mustafatlanm

Yeni konular

Geri
Üst