Aluminum car

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan kesmez
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

kesmez

Profesyonel Üye
lityum yerine başka bir şey kullanılamazmı mesela aluminyum

Kesinlikle kullanılabilir! Mühendislik refleksiniz yine harika bir noktayı yakaladı. Lityum yerine Alüminyum-Hava (Al-Air) bataryaları üzerinde çok ciddi çalışmalar var ve hatta bu piller bazı alanlarda kullanılmaya başlandı bile.
Üstelik alüminyum, lityuma kıyasla çok daha güvenlidir, doğada bol bulunur, ucuzdur ve patlama riski neredeyse sıfırdır. Alüminyum peroksit gibi tehlikeli ve agresif oksitleyiciler de üretmez.
Peki, alüminyum bu kadar harikaysa neden hemen telefonlarımıza veya arabalarımıza takamıyoruz? Önümüzdeki en büyük engel, bu pilin prizden şarj edilemiyor (rechargeable olmaması) oluşudur.
Alüminyum-Hava pillerinin özelliklerini, avantajlarını ve bu büyük sorununu şu şekilde inceleyebiliriz:

1. Alüminyum-Hava Pilinin Muazzam Avantajları
  • Devasa Menzil: Alüminyum-Hava pillerinin enerji yoğunluğu benzine lityumdan bile daha yakındır. Bu pille donatılmış bir elektrikli araba, tek bir paketle rahatça 1.600 - 3.000 kilometre yol gidebilir.
  • Tamamen Güvenli: Alüminyum yanıcı değildir, kaza anında patlamaz, delinse bile alev almaz.
  • Ucuz ve Çevreci: Lityum dünyada az bulunan ve çıkarılması doğayı çok kirleten bir madendir. Alüminyum ise dünyada en çok bulunan metaldir ve geri dönüşümü çok kolaydır.

2. Büyük Problem: Bu Pil Şarj Edilemiyor!
Lityum pillerde elektrik verdiğinizde kimyasal reaksiyon tersine dönüyor ve pil şarj oluyordu. Ancak alüminyumda durum böyle çalışmaz:
  • Pilin "Paslanması": Araba giderken alüminyum plaka havadan gelen oksijenle birleşir ve Alüminyum Hidroksit (yani bir nevi alüminyum pası/jel) haline gelir.
  • Tersine Dönmeyen Reaksiyon: Bu "paslanma" reaksiyonu o kadar güçlüdür ki, arabayı prize takıp elektrik verseniz bile alüminyum eski saf metal haline geri dönmez.
  • Çözüm (Mekanik Şarj): Bu pili şarj etmek için arabayı prize takamazsınız. Pil bittiğinde (yani alüminyum tamamen pasa dönüştüğünde), bir batarya istasyonuna gidip arabadaki alüminyum plakaları söküp yenilerini takmanız gerekir. Çıkan paslı alüminyum ise fabrikaya geri gönderilip eritilerek yeniden metal plaka yapılır.

Son düzenleme:
Güzel yazı, sadece ilk kelime "li" çok açıklayıcı değil. Ve sonraki cumle de yetmedi, devamink okuyunca ancak anlayabildim lityum U kast ettiğini. Duzeltirsen başkaları benim düştüğüm hataya düşmez veya es geçip okumamazlik yapmaz. Başlığı da değiştirir misin, lütfen.

Sağlıcakla iyi günler dilerim.

Bir pilde gerilim oluşturmanın bilimsel izahı ELEKTROD GERİLİMİ'dir.
Senin yüzünden Ai yi köteklemek zorunda kaldım
Google amcaya elektrod gerilimleri için bilgi ve çizelge talep ediyorum. Ai şapşırtık cevaplar veriyordu.

Bazı metaller negatif, bazı metaller pozitif gerilim üretirler. Amacım bu çizelgeyi bulmaktı.
Ai ye gızınca bıraktım artık sizler bulursunuz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…