Ameliyathane İstenilen Nem Oranını Sağlama

Ameliyathanenize hitap eden klima santralinizin üfleme nemine bakın eğer soğutma yaparken dışardan aldığı havanın nem oranını düşürmüyorsa (üfleme sıcaklığı 15 derecenin altında iken ) klima santralinizin bakımını yapın özellikle drenajlar mutlaka yoğuşma suyunuzun klima santralinden çıkartılması gerek. Şayet buraya kadar sorun yok ise yani üfleme nem oranınız düşük se ameliyathanenizin çevrim sayısı yetersiz kalıyor olabilir. En sağlıklı olarak balometre ile her hepa filitre debisini ölçün ve ameliyathanenin hava debisini belirleyin ve ameliyathanenizin hacmi ile oranlayıp çevrim sayısını bulun.



Tüm ameliyathaneler için dediğiniz gibi 15 derece ve altına getirip takip ettim.Misal 21 derece üflerken bunu 14-16 dereceye set ettiğimde ilk etapta nem %75'lerde iken %65'lere düşüyor.Çok fazla sürmeden bu sefer %80 nem değerlerini görüyor.

Serpantin tavasında bi miktar su birikmiş oluyor ama aynı zamanda drenajdan su çıkışı da mevcut oluyor.Serpantinler mayısın ikinci haftasında temizlenmişti.Filtrelerde 500 pascal ve üzerinde üfleme yapıyor.

Basınç ve partikül ölçümü yakın zamanda gerçekleşti henüz sonuçları almadım onu da dikkate alıcam.


Başka nelere dikkat etmem gerekir?
 
Hava hızınızı düşürmeniz gerektiğini düşünüyorum yazdıklarınızı okuyunca. Şayet bir bina yönetim sistemi kullanıyorsanız ekran görüntülerini yayınlamanız durumunda daha net cevaplar verilebilecektir.
 
Resim1.jpg


Nem alma işleminde ;

1- serpantin kapasiteleri ( soğutma + Isıtma + Soğutma)
2- santral drenaj sistemi,
3- Santral fitrasyon (hepa filtre vs.)
4- otomasyon sistemi tarafından doğru algoritmaların yapılması.

Dışarıdan alınan nem miktarının ön soğutma da yoğuşturulması ve istenilen set değeri için ısıtma serpantin yardımıyla ayarlanması (soğutma ihtiyacı hasıl olursa son soğutma serpantini yadımı)
 
Yazılan bir çok mesaj doğru olmasına rağmen ben sonuca bakıyorum.
Sonuçta çözüme ulaşılamayan bir sistem var. "Neden o kadar düşük nem değeri isteniyor? Aslında bu olması lazım.. Bakteri idi, virüs idi, mantar idi" kısmı ile ilgilenmem açıkçası.

Öncelikle düşmek istediğin sıcaklık ve bağıl nem oranına bakarsak;
Kuru termometre sıcaklığını 17-19°C
Bağıl nem talebiniz %50'nin altı sanırım.

Bu rejimde ki bir havayı elde edebilmek için alt sınır dewpoint noktasına bakmalısınız öncelikle;
Deniz seviyesi atmosfer koşullarında 17°C DB %50rH değeri için çiy noktası: 6.54°C
Bu ne anlama geliyor?
Bu sıcaklık sizin düşmeniz gereken yüzey sıcaklığının en üst limit anlamına geliyor. Yani chillerden gelen 7.0° (Olası sıcaklık) ile bu değere düşmeniz IMKANSIZ...
Diyelim ki chilleri de 5.0°C su çıkış sıcaklığına aldınız. Sorun çözülür mü?
Teknik olarak EVET ama pratikte HAYIR?
Neden?
Çünkü soğutucu batarya yüzeyi logaritmik sıcaklığı giriş ile çıkış suyu sıcaklığı ortalamasıdır. Yani 5C su girer 10C su çıkar ise bataryanıza logaritmik sıcaklık (Yaklaşık-tahmini) 7.5C olacaktır.
Tamam o zaman suyu indirelim 3C'ye.. Logaritmik sıcaklık yaklaşık 4C olur işi çözelim....!
Maalesef buda tek başına yetmez.... Neden?
Çünkü batarya alın hızı denilen ve bataryadan geçen havanın hızının karesi ile ilgili olan bir ByPass faktörümüz var. Özellikle nem alma bataryalarında yüzeyde oluşan suyun da gösterdiği direnç ile birlikte bu oran artar. Yani atılan taş, ürkütülen kurbağaya değmez maalesef.
Bu yöntem ile ilerlemenin aynı zamanda chiller üzerinde de negatif bir etkisi olur ve soğutma sistemi verimsizleşerek kapasite yitirmeye başlar.

Peki ne yapılmalı?
Uygun hava hızı şartlarında ikincil DX batarya, mevcut sulu bataryanızdan sonra eklenerek nem alma talebi doğduğunda devreye alınmalı. Bu yöntem ile üfleme sıcaklığınız oldukça düşük olur. Bu nedenle ısıtma bataryanızda yetersiz kalabilir. Bunun içinde elektrikli ısıtıcı takviyesi kurmak gerekebilir (Bu durum şart olmayabilir. Isıtma bataryaları genelde üreticiler tarafından büyük seçilir. Ama bir ihtimalde olsa cepte kalmalı. Ancak telafisi en kolay olan sorun bu)

DX Batarya koşulunuz buzlanmanın olmayacağı en düşük buharlaşma sıcaklığı olan -1.0 (Belki -2.0'da kurtarabilir) set değerine çalışan inverter kompresörlü bir sistem kurarak bu işi çözebilirsiniz.
Santralinizde teknik alan yok ise ikincil bir hücre yaparak üfleme kanalına eklemek sureti ile o sorunda çözülür. Eğer bu yöntem ile çalışırsanız daha sağlıklı bir iş yapılmış olur. Bu sayede mevcut santralin otomasyonuna dalmazsınız. Santralden çıkan havanın bağıl nemi çok yüksek olduğunda ikincil sistemi çalıştırarak nemi düşürebilir ve ikincil elektrikli ısıtıcı ile kompanze ederek sorunu daha kolay çözersiniz.

Santralinizin debisini bilmiyorum ama yaklaşık 7000-9000 m3/h arası bir değeri vardır.
Santralinizden 12°C hava çıkışı olduğunu ifade etmişsiniz ve muhtemelen sorun yaşanan hava sıcaklığında ulaşılan bağıl nem de %90 oranındadır.
Bu havanın da dew pointi 10.5°C
-1°C Buharlaşma sıcaklığında çalışan bir DX soğutma sistemi kurmuş olsanız;
1705062058865.png


Gördüğünüz gibi yaklaşık 30 Lt / Saat daha su buharını yoğuşturabilirsiniz.
Çıkışta ki bu havayı tekrar 12°C 'ye ısıtırsanız bağıl neminiz: 50.75%Rh olur.
Ameliyathanede bu sıcaklık 17C'ye çıktığını var sayarsak ameliyathane içinde ki bağıl nem Yaklaşık 37-40%Rh aralığına düşecektir.

Peki ne kadar güç gerekecek?

1705062292131.png


Yaklaşık 50 KW soğutma kapasitesine ihtiyaç var (Eğer 7000 m3/h hava debisi ise)
Dikkat: Batarya alın hızı (Hız parametresi) 1.5 m/sn'yi aşmamalıdır. Batarya sıra sayısı 4'ü aşmamalıdır. Alüminyum finler Hidrofilik kaplı olmalıdır.

Sanırım yeterince detaylı açıklamayı yaptım.

Kolay gelsin..
 

Forum istatistikleri

Konular
130,108
Mesajlar
933,184
Kullanıcılar
453,163
Son üye
gurkangunc

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst