Amfi bias ayarı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan koray79
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

koray79

Üye

Merhaba daha önce açtığım volume potansı ile ilgili başlıktaki amfiyi işin ehli usta bir tamirci sağ olsun yaptı.
Hali ile kontrollerini ve gereken diğer bakımlarını yapmış bias ayarının service manueline göre 3mv olması gerkirken 6 mv olduğunu bunu orjınal hale getirdiğini söyledi .
Amfi şimdi önceki haline göre ( tabi ses potu sorunluyken bana da öyle gelmiş olabilir. ) sanki, Basları biraz azalmış orta sesler daha ön plana gelmiş gibi çalıyor . bu bias ayarının sese etkisi çok varmıdır normalde bias ayarı ne için yapılır kısaca açıklarsanız sevinirim.
Ayrıca soldaki mavi kondansatörler 2200 mf bunları elimde olan 3300 mf orjinal sanyo ses kondansatörleri ile değiştirsem sorun olurmu .? 1000 mf fazla değer var arada . kondansatör değeri belli sınırlı ölçülerde buyuk kapasite ile değiştirildiğinde bass seslerinde iyileşme olduğunu okumuştum. bu doğrumu.

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2026-06-02 at 18.17.27.webp
    WhatsApp Image 2026-06-02 at 18.17.27.webp
    112.1 KB · Görüntüleme: 16
Alttaki konuyu baştan sona okuyup anlamaya çalış.

Konu içerisinde BIAS ayarının bilimsel olarak yapılması ve izlenecek yöntemler anlatılmıştır.
Aynı şekilde senin amplin için de izlenecek yollar dökümanlarında anlatılmış olmalıdır.
BIAS ayarı amplinin boşta çalışırken transistörlerden geçen akım anlamına gelir ve CLASS AB ampliler için belli değerleri vardır.
BIAS akımı voltaj ile ölçülemez. Akımın değeri amper veya mili amper olarak okunmalıdır.
Fabrika optimim BIAS için sürücü transistörlerinin belli noktalarındaki gerilimleri esas almışsa bu servis manualde zaten belirtilmiş olmalıdır.

Yazıyı okudum bıas ayarının ne işe yaradığını anladım. Benim amfinin ayarı aşağıdaki gibi oluyor. Ses değişimi konusunda demek yanılmamışım bias ayarı 6 mv iken ses daha güçlü yani basslı dinleniyordu . 3 mv düşünce orjinal haline geldi baslar geri çekilp orta sesler daha ön plana geldi ses değişimi bundan sanırım.
Bahsettiğim kondansatörleri değiştirmek bu iş için çözüm olmayacak bu ayrı bir konu.

Ekli dosyalar

• bıs.webp
    bıs.webp
    100 KB · Görüntüleme: 14
  • b2.webp
    b2.webp
    29.3 KB · Görüntüleme: 14
BIAS ayarının ne işe yaradığını pratikte anlamak için en kolay yol tek transistörlü basit bir yükselteç devresi yapıp giriş ve çıkış sinyallerini osiloskop üzerinden gözlemlemektir. Osiloskop yoksa tek transistörlü basit bir amplifikatör yapıp bias ile oynayıp hoparlördeki sesi dinleyip neden kritik bir ayar olduğunu anlamanız mümkündür.

Düzenleme Sebebi: Yazım hatası.

Son düzenleme:
Bias akımıı, "ClassAB" amplilerde kullanılan bir yöntemdir, amacı "sinüs" dalga şeklinin "0" dan geçerken bozulmasını minimuma indirmek için uygulanır.

Ayar osiloskop ile yapılır:

ClassAB_1.webp

Oluşan "crossover" bozulma Bias Akım ayarı ile düzeltilebilir,
Kulak ile çok düşük ses seviyelerinde "cızırtı" şeklinde duyabilirsiniz.
Ancak ayar sadece osiloskop ile yapılır.
Düşük akımlarda bu bozulma artar, yüksek akımlarda çıkış transistörleri fazla ısınırr.

Ayrıca soldaki mavi kondansatörler 2200 mf bunları elimde olan 3300 mf orjinal sanyo ses kondansatörleri ile değiştirsem sorun olurmu .?
Tamamının fotosunu çekseniz daha doğru olurdu.
Bunlar büyük ihtimalle besleme devresinin kondansatörleri.
Voltajları daha düşük olmamak şartı ile daha yüksek bir değerle değiştirebilirsiniz
(Tabi bunlar "abartılı" değerler olmamalı),
(üzerindeki üretim tarihlerine bakmanızda fayda var).

Kolay gelsin

Bias akımıı, "ClassAB" amplilerde kullanılan bir yöntemdir, amacı "sinüs" dalga şeklinin "0" dan geçerken bozulmasını minimuma indirmek için uygulanır.

Ayar osiloskop ile yapılır:

Ekli dosyayı görüntüle 122475

Oluşan "crossover" bozulma Bias Akım ayarı ile düzeltilebilir,
Kulak ile çok düşük ses seviyelerinde "cızırtı" şeklinde duyabilirsiniz.
Ancak ayar sadece osiloskop ile yapılır.
Düşük akımlarda bu bozulma artar, yüksek akımlarda çıkış transistörleri fazla ısınırr.

Tamamının fotosunu çekseniz daha doğru olurdu.
Bunlar büyük ihtimalle besleme devresinin kondansatörleri.
Voltajları daha düşük olmamak şartı ile daha yüksek bir değerle değiştirebilirsiniz
(Tabi bunlar "abartılı" değerler olmamalı),
(üzerindeki üretim tarihlerine bakmanızda fayda var).

Kolay gelsin
Teşekkürler 2200 mf yerine 3300 mf takılırsa bir nebze de olsa bas sesleri iyileşirmi. yada bir macera yapıp bias ayarını 3 den 4 mv a 🥳 🥳 :) çıkarsam

Teşekkürler 2200 mf yerine 3300 mf takılırsa bir nebze de olsa bas sesleri iyileşirmi.
(Kondansatörler eski tarihli ise kaçak başlamış olabilir bir "HUM" sesi duyuyorsanız...)

Bu değer arttırma farkını kulağınız ile duyabilirseniz ne mutlu size, çok yüksek seviyelerde iyileşme olabilir, ama komşular ne der bilemiyorum.

bir macera yapıp bias ayarını 3 den 4 mv
Çok düşük seviyelerde dinleyin, fazla akıma ayarlarsanız , biraz ısınır.
Ama, en doğrusu, "yemeyip, içmeyip" bir oslioskop almak, kendinize bir hediye olsun.

Kolay gelsin

(Kondansatörler eski tarihli ise kaçak başlamış olabilir bir "HUM" sesi duyuyorsanız...)

Bu değer arttırma farkını kulağınız ile duyabilirseniz ne mutlu size, çok yüksek seviyelerde iyileşme olabilir, ama komşular ne der bilemiyorum.

Çok düşük seviyelerde dinleyin, fazla akıma ayarlarsanız , biraz ısınır.
Ama, en doğrusu, "yemeyip, içmeyip" bir oslioskop almak, kendinize bir hediye olsun.

Kolay gelsin
Biraz daha tecrübem olsa bilgim olsa osiloskopda alırım ama kullanması nı öğrenmek lazım Komşular beni tanıdı artık yıllardır kimseyi rahatsız etmeyecek saatlerde biraz yuksek sesle müzik dinler bırakırım. gece loudnaise açık kısık seste dinlerim . Ama bu bias ayarından sonra uzun vadede bu amfi kulaklarımı yormaya başladı orta sesler rahatsız ediyor normalde herkes orta ses detay sever ama beni yoruyor nedense

Osiloskop kullanmayı 1 günde öğrenirsiniz. Yapacağınız birçok devrenin, nasıl çalışıp, çalışmadığını "görürsünüz".
Forumlar, osiloskop kullanırken size destek sağlar.
orta sesler rahatsız ediyor
"Güzel bir ses" dinlemek için Grafik Ekolayzer tavsiye ederim, en az 10 bantlı olanları tercih edin, çok daha fazla mesela 30 bantlı olanlarını kullanmak biraz daha zor olur.

Bı tip devreleri yapmak o kadar zor değil, yapabilirsiniz.

Ve bir kere kullanırsanız, bir daha "onsuz" müzik dinleyemez olursunuz

Uzun yıllar eko kullandım eskiden bende ekosuz müzik dinleyemezdım ama gerçek müziğin tadını eko yu kaldırdığımda anladım . Eko meselesi çok uzun bir mesele detaylara girmiyorum. :D :D

Forum istatistikleri

Konular
133,385
Kullanıcılar
459,241
Son üye
uasertan

Yeni konular

Geri