Amfiden ses az geliyor

Ustalarim bu sorumun cevabi yok mu? Bence cok sıkıldınız bu konudan. Haklisiniz
 
Elektrik ve Elektronik mühendisliği eğitimi görmedim ama kendi bilgilerim şöyle: Gnd ingilizce ground kelimesinin kısaltmasıdır ve toprak anlamına gelir. Yani toprak ile gnd aynı anlamlıdır. Elektrikte toprak toprak hattı için kullanılır alternatif akımdaki nötürden farklıdır (bazı yerlerde ikisinin ortak kullanıldığı da oluyor ama o konumuzun dışıdır). Şase ise cihazı çevreleyen metal aksamdır ve genelde AC için topraklama ucu buna irtibatlandırılır sebebi de bir kaçak olmasında K.A.R. atması için. Elektronikte ise gnd, şase, (-), genelde aynı anlamdadır ve kimi yerde (-) kutup yerine gnd veya şase olarak kullanılır ama şase ve gnd her zaman (-) kutup anlamına gelmemelidir. Umarım yardımcı olabilmişimdir.
 
Elektronikte ise gnd, şase, (-), genelde aynı anlamdadır ve kimi yerde (-) kutup yerine gnd veya şase olarak kullanılır ama şase ve gnd her zaman (-) kutup anlamına gelmemelidir. Umarım yardımcı olabilmişimdir.[/QUOTE]

Cok yardimci oldunuz
 
Merhaba.Size biraz daha somut örnekler vereyim sn.Öğretmen27 Hocam; ancak o zaman tam olarak da pekiştirmiş olursunuz.Örneğin araçlarda şase tüm aksamım üzerine oturup monte edildiği metal bir kafestir.Bu metala + veya - kutuptan akünün bir kutbu (ucu) bağlı olmadığında Elektrik yüksüz,yani sedece bir şase yığınıdır.Akü - kutbundan bağlandığında ise - yüklü bir şase olur.Yani akünün boş yere 2. bir kablo kullanmadan direk + ucuyla her şase noktası arasında 12 volt elektrik + kablo ucunun ampere dayanabildiği kadarıyla kullanılabilirliği demektir.

Kaynak işlemlerinde "şase almama" ifadesi vardır.Şase genellikle iş parçasına bağlanan redresörün - ucudur.Bu burada onun temasının iyi olmaması anlamına direk gelmektedir.Yani iş parçası şase değil kaynak yapılacak malzemedir,kaynak redresörünün - kutbu için şase tabirini kullanırız,çünkü ayni araçtaki akünün - kutbu bağlanınca - yüklü şase durumuna iş parçası geçtiği için - kutuptan elektrik gelmediğinde şase almıyor deriz,çok benzer olarak.

Elektronik devrelerdeki GND,şase,- kutbun topraklanması olayını veya kullanım şeklini 320volt'da sn.gevv elektronik devrelere ilk başlangıç 1-2 kısmında çok iyi açıklamıştı.Eksi kutbun toprak hattına bağlanmasıyla (psu'ların dc. çıkışları şebekedeki toprak hattıyla psu içinden otomatik topraklıdır,iyi biliyorsunuz) bu uç GND olur,içinde hem toprak hattını,hem de şebekedeki (Evin topraklamasını) içerir.Böyle bir uca GND,toprak işareti veya şase ucu da denebilir,hepsi de ayni kapıya çıkacaktır,elektronik devrlerde topraklanmış bu - uç için.

Elektrikteki şase kelimesi ise metal,iletken bir gövde anlamına gelir.Ama elektrik yükü üzerinde yoktur.Toprak hattı buraya irtibatlanırsa K.K.K.R.ile birlikte kullanımda faz veya nötr'den kaçak akım olduğunda,bu devresini faz,nötr ve toprak üzerinden tamamlayıp K.K.K.K.R.sini, eğer geçen akım 30 mA'den yüksek akımsa hemen attrırır.Bunu zaten siz de çok iyi biliyorsunuz.Ama yazmışken bunu da geçmemeyim istedim.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Aciklama icin tesekkurler. Sn gevv aciklamalarini okumustum. Bir de bazi ses sistemlerinin şasesi sebeke topraklamalari ile irtibat saglaniyor ayrica devrede şase toprakla birlestiriliyor bazi devrelerde ise şase topraklama ile irtibat saglanmiyor? Bunun sebebi nedir?
 
Mono çıkışlı amfilerde topraklama o kadar da önemli değildir,sn.Doğan Ustam,ama stereo veya quadro çıkışlılarda çıkıştaki sesin tam dengeli bölünmesinde topraklama özellikle şarttır.Simetrik dc. + 0 - beslemeyle beslenen amfilerde, girişte sağ ve soldaki dc. beslemenin tam ortadan bölünerek amfiye girmesi iyi bir topraklamayla sağlanabilir.Topraklama ayni zamanda ses balansı ayarını yaparken stereo sistemde,örneğin sağ hop. sesini sola sürerek taşırken (A+B toplamı şeklinde) daha etkin bir dengelemeyle taşınmayı veya Elektronik (Pot.ile) sürgüyü tam ortada bıraktığımızda,her iki kanala eşit ve parazitsiz sesin gitmesi iyi bir topraklamayla sağlanabilir.

Ama bu çıkıştaki seslerin sadece simetrik besleme kaynağı veya balansın pot.düğmesi ile bölünmesinde de değil,mono çıkışlı olanların da - ucu topraklanırsa ses kalitesinde olası parazitlere,içte oluşan statik Elektrik deşajlarına karşı tam korunması konusunda yine artı bir faydası olacaktır,sn. Hocam,ama ille de stereo veya quadro sistemlerdeki gibi olmazsa olmaz bir şart değildir.(Çıkıştaki ses kanallarının tam bölünmesi ve dengelenmesi açısından bakarsak eğer)

Ama topraksız çalıştırma ile elektronik devrelerde oluşma riski olan statik elektriği toprağa boşaltması (Bazı devrelerde özel sparking garp'lar bunu direk sağlıyor biliyorsunuz,sn.by lent açıklayıp bunu göstermişti) yönünden de bir başka faydası olacaktır,mono veya stereo olsun mutlaka topraklamanın yapılması,istenmeden oluşacak olan statik elektrik riskleri açısından da çok faydalı olur.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Sanırım sırf bilgi olarak yani konuyla alakasız olarak sordunuz, Doğan Hocam. Konuya yabancı değilsiniz topraklama kar atması için değil, topraklama ve kar insan hayatı koruma adınadır. Topraklamanın devrelerden ayrılması bazen analog ile digital şase yalıtımı için bazen sırf toprak hattından gelen doğan zaafiyet sonucu oluşan parazitlerden kaçınmak için. Ses sistemlerinde bu daha fazla önem kazanır batarya-pille çalıştırılmaları bu yüzdendir daha temiz besleme sağlarlar.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…