Merhaba.Size biraz daha somut örnekler vereyim sn.Öğretmen27 Hocam; ancak o zaman tam olarak da pekiştirmiş olursunuz.Örneğin araçlarda şase tüm aksamım üzerine oturup monte edildiği metal bir kafestir.Bu metala + veya - kutuptan akünün bir kutbu (ucu) bağlı olmadığında
Elektrik yüksüz,yani sedece bir şase yığınıdır.Akü - kutbundan bağlandığında ise - yüklü bir şase olur.Yani akünün boş yere 2. bir kablo kullanmadan direk + ucuyla her şase noktası arasında 12 volt elektrik + kablo ucunun ampere dayanabildiği kadarıyla kullanılabilirliği demektir.
Kaynak işlemlerinde "şase almama" ifadesi vardır.Şase genellikle iş parçasına bağlanan redresörün - ucudur.Bu burada onun temasının iyi olmaması anlamına direk gelmektedir.Yani iş parçası şase değil kaynak yapılacak malzemedir,kaynak redresörünün - kutbu için şase tabirini kullanırız,çünkü ayni araçtaki akünün - kutbu bağlanınca - yüklü şase durumuna iş parçası geçtiği için - kutuptan elektrik gelmediğinde şase almıyor deriz,çok benzer olarak.
Elektronik devrelerdeki GND,şase,- kutbun topraklanması olayını veya kullanım şeklini 320volt'da sn.gevv elektronik devrelere ilk başlangıç 1-2 kısmında çok iyi açıklamıştı.Eksi kutbun toprak hattına bağlanmasıyla (psu'ların dc. çıkışları şebekedeki toprak hattıyla psu içinden otomatik topraklıdır,iyi biliyorsunuz) bu uç GND olur,içinde hem toprak hattını,hem de şebekedeki (Evin topraklamasını) içerir.Böyle bir uca GND,toprak işareti veya şase ucu da denebilir,hepsi de ayni kapıya çıkacaktır,elektronik devrlerde topraklanmış bu - uç için.
Elektrikteki şase kelimesi ise metal,iletken bir gövde anlamına gelir.Ama elektrik yükü üzerinde yoktur.Toprak hattı buraya irtibatlanırsa K.K.K.R.ile birlikte kullanımda faz veya nötr'den kaçak akım olduğunda,bu devresini faz,nötr ve toprak üzerinden tamamlayıp K.K.K.K.R.sini, eğer geçen akım 30 mA'den yüksek akımsa hemen attrırır.Bunu zaten siz de çok iyi biliyorsunuz.Ama yazmışken bunu da geçmemeyim istedim.Kolay gelsin.Saygılarımla.