Amonyak Gazı İle Soğutma Sistemleri Hakkında Merak Edilenler!

@serkan_48 burada oksijenle birleşim yer almıyor amonyak doldurulmuş tank/depo ateşleniyor, gazın yanma anında verdiği tepkiler görselleştirilmiş, bir kaptan boşaltılan sıvı gibi yukarıdan aşağıya doğru hatta çalkalanarak, yanlışım varsa herkesten özür diliyorum.
 
@by lent

Verdiğim videoda oda bildiğimiz bir konteyner. Amonyak bir kab ile odanın ortasına konuluyor. Nasıl örnek vereyim 30 cm çapında bir tava gibi düşünün. Videodan önce eğitimde deneyin nasıl yapıldığını anlatmışlardı. Amontak bu tavadan buharlaşarak konteynere doluyor. Daha sonra flamanlı bir ampülün camı kırılıp ortamda enerjileniyor. Ortaya çıkan alevlenme amonyak ile oksijenin karışımının yanması.

Bu ve benzeri bir çok video mevcut.
 
Sayın kahraman 77

Firmamızda verilen eğitimde amonyak buharı ile oksijenin birleştiği karışım bir şekilde kıvılcım görürse yanıcı olduğu gösterildi. Hatta aşağıdaki videoyuda izlemiştik. Tüm üyelerimizle paylaşıyorum. Bize bu şekilde öğretildi.

günaydın Serkan bey
İnanın 10 yıldan beri amonyakla uğraştım hiç böyle bir şeyle le karşılaşmadım ne de duydum.
 
bende görmedim dostum. Sizin kadarda tecrubem yok. Ama sizin imkanınız vardır. Bir miktar amonyagi çok az bir miktarını bir bez parçasına bulaştırıp yanıp yanmadığını test edebilirsiniz duşuncesindeyim.

umarım böyle bir durumlada karşılaşmazsınız.
 
90 larda eski amonyaklı buzdolabımız vardı sık sık soğutmama sorunu yaşatırdı haftasonları babam anladığı kadar bakım yapardı arada (nasıl neresi olduğunu hatırlamıyorum) gaz çıkardı ama yanma patlama görmedik çok şükür, sadece pis keskin koku vardı. 91-93 te yeni dolap aldık da kenara ayırdık ayakkabılık yapıldı :).
 
Amonyak hakkında alıntıdır. Kırmızı ile işaretledim. Bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

http://www.seralgaz.com/nh3_guven.html

Ads.png
 
Merhaba Kahraman Bey.
Amonyak tek başına parlayıcı bir gaz değildir. NFPA yanıcılık değeri "1" 'dir. Yanı ısıtıldığında yanıcılık özelliği aktif oluyor. Oksijen ile birleştiğinde ise parlayıcı bir gaz haline geçiyor. Havanın %16-27'si arasında bir değere sahip olursa parlayıcı oluyor.Parlaması için kapalı bir ortam olması lazım. Atmosfere açık alanlarda bu değere ulaşılmıyor. Yandığı zaman, videodaki 0:16-0:18 saniyeler arasında gibi yeşilimsi bir renk alıyor. 1 atm'deki laminar yanma hızı yaklaşık 14 cm/s civarındadır. Kıyaslamanız açısından metanınki 35-55 cm/sn arasında değişmektedir.
Solunması durumunda ise ciddi zehirlenmelere neden oluyor. Erken müdahale edilmediğinde yada sınır değeri çok fazla geçtiğinde kurtulma şansı az.
Kesinlikle yeterli güvenlik önlenlemi alınmadan ve yeterince tecrübeli olunmadan çalışılabilecek bir gaz değildir.
 
selamlar herkese

ben amonyaklı bir sistem kurmak niyetindeyim deneysel amaçlı küçük bir sistem olacak bu sisteme uygun kompresör bulabileceğim yerli veya yabancı firma önerilerinizi alabilir miyim?

saygılar
 
Amonyak kompresörleri genelde büyük kapasiteli üretilirler. Test için ne büyüklükte kapasite de kompresör arıyorsunuz bilemiyorum ama küçük bir tane şunun gibi bir ürün kullanabilirsiniz. Kayış kasnak ile tahrik olurlar. Motoru frekans sürücüsü ile kontrol ederseniz sisteminize göre ayar yapıp istediğiniz değerde çalıştırabilirsiniz.

Not : Amonyak çevireceğiniz bir kompresör ve sistemde kesinlikle bakır boru ve bakır malzeme kullanamazsınız.

Örnek bir site http://www.totem.com.tr/sektorler/sogutma_ve_iklimlendirme/kompresorler.html

6838-22_IV_schwung5021.jpg
 

Forum istatistikleri

Konular
129,838
Mesajlar
930,648
Kullanıcılar
452,668
Son üye
asmaydın

Yeni konular

Geri
Üst