AMPER METRE İLE TOPRAKLAMA ÖLÇÜMÜ?

Bırakın Allah aşkına ya ! R2 dediğiniz direnç topraklama iletken direncidir, akımı ölçeceksinki o iletkenin direncini bulasın.Ampul direnci belli gerilimide görüyorum akımı hesaplarım dersen buyur hesapla... Bulduğunuz direnç hiç bir anlam ifade etmez.
Ana panodan megerle yapılan ölçümdeki toplam direnç;
Rtoplamdirenç: Bara ile topraklama iletkeni arasındaki direnç + topraklama iletken direnci + topraklama iletkeni topraklama eletrotu bağlantı direnci + elektrot toprak temas yüzeyi arası direnç + yayılma direnci (toprak nem ve yapısına bağlı)

Siz uygulamada R2 topraklama iletken direnci üzerindeki voltmetrenin alt ucunu uygulamada nereye irtibatlandırabileceğinizi sanıyorsunuz? diyelim ki toprağı açıp elektrotun başına ulaştın ölçebileceğin kısım bara ile elektrot başı arasını geçmez. Yine hiç bir işe yaramaz ! Uygulaması olmayan tarzanca bir metottan öteye gidemez.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
R2 yi ve R2 üzerindeki voltajı ölçmüyorum ki.

Sadece lamba üzerindeki voltajı ölçüyorum. Lambaya 220 veriyorum. Lamba üzerinde 210 volt var. toprak hattım çok iyi olsa toprak=nötr olmalı dolayısıyla lamba üzerinde 220 ölçüm almalıyım. ama toprak hattım çok iyi değil dolayısıyla lambada 210 volt ölçüyorum. Lambnın direnci belli atıyorum 55 ohm. akan akım
210/55=3,81 A
220-210=10 V

10/3,81=2,62 Ohm.

olaya lamba gözüyle bakmayın. Direnci belli direnc takıyorum diyelim 330 ohm direnç baglıyorum. yada pens ampermermetre ile akımı ölçüyorum, lambanın voltajını ölçüyorum.
220 den lamba voltajını çıkarıyorum. kalan voltajı pens ampermetrede okudugum değere bölüyorum. R2 yi buluyorum gibi.
 
Son düzenleme:
Referans aldığınız fazın net 220v olduğunu nerden biliyorsunuz, nötr ile baktıysanız nötr'de gerilim olabilir yanıltır, nötr ile toprağa bakarım nötr gerilimini belirlerim deseniz toprak direncini bilmiyorsunuz oda yanıltacaktır. Faz gerilimi zaten değişkendir bunun değirini belirlemek için gerekli gerçek toprak potansiyelinizde yok.Uzun lafın kısası bu iş multimetre ile olmaz...
Tarzanca diye tabir ettiğim bu metod size ancak kabaca bir bilgi verebilir bu nedenle ben böyle bir metodu uygulamam tavsiyede etmem. Siz uygulamaya devam edin.
 
Referans notrum nötr değilse zaten daha büyük sikintimiz var demektir.
 
Referans notrum nötr değilse zaten daha büyük sikintimiz var demektir.

Nötr voltajı sıkça rastlanan bir durumdur dengesiz yüklenmeye nötr iletken direncine göre değişir. Fazın net 220v olduğunu belirleyecek gerçek toprak potansiyelini bulmanız zor.
 
ama su var ki hattın nötr fazı nı ölçüttükten sonra 220 olmus 180 olmuş hesaplamayı çok değiştirmez kanaatindeyim. bu sefer 180 e göre hesap yaparız.

Ama nötrün nötr olması gerekir. değilsede yük dağılımı dengelenip düzeltilmelidir.
 

Kanaatindeyim demekle olmuyor işte potansiyel farkları mukayese ediyorsanız referanslarınız eşit olmalıdır. O zaman bende derimki dünyadaki R fazı mars yüzeyindeki topraklada 220v potansiyel fark oluşturuyor.
Nötr'de var 3v sen faz-nötr ölçtün dedin 220v aslında gerilimin toprak potansiyeline göre 223V. Ölçümde aldığınız referans toprak potansiyeli. Anladınız mı farkı?
Siz birkaç yerde kendi ölçüm metodunuzu uygulayın megerlede ölçtürüp değerlerinizi bir karşılaştırın bakalım doğruluk dereceniz nedir bir görün. Bu metod topraklama hakkında kabaca bir bilgi vermekten öteye gitmeyecektir.
 
Son düzenleme:
bu metodda yanlış bir taraf hala bulabilmiş değilim. olay referans voltajında ise orada ki direnci akü takıp bile bulabiliriz.

voltajı daha net akü kullanırım en kötü. olmaz mi ?
 
bu metodda yanlış bir taraf hala bulabilmiş değilim. olay referans voltajında ise orada ki direnci akü takıp bile bulabiliriz.

voltajı daha net akü kullanırım en kötü. olmaz mi ?

Siz farklı farklı metodlar uygulayın neticeyide megerle yapılan ölçümle karşılaştırın bakalım gerçek değere ne kadar yaklaşıyorsunuz ?

Topraklama megerinde de gerilim kaynağı kendisidir, çaktığınız kazıklarla da referans toprak değerini alır. O nedenle ölçüm sonucu sağlıklıdır, tatbik geriliminin yüksek olması da ayrı bir mevzu.
 
abi yazdıklarımı ukalalık , çok bilmişlik veya başka bir şekilde algıladıgınızı düşünüyorum ve üzülüyorum.
kesinlikle boyle bir amacım yok.

Benim amacım neden bu meger aletini kullanmak gerektiğini öğrenmek.
Amac toprak hattını sıfır dirence yakın hale getirmek ( ki kaçak akım kolaylıkla topraga akabilsin, başka bir yol aramasın kendine) ve bunun değerini ölçmekse sadece, meger olmadanda bu iş çok kolay yapılabiliyor. Meger kullanılmasının baska bir takım şeyleri olması lazım ki bu alet kullanılıyor. ben bu baska birtakım seyleri öğrenmek istiyorum. meger aletini alıp ölçüm yapmak , işin altında ki mantıgı bilmeden pek bir anlam ifade etmiyor. Ve bu aleti kullanan birisininde bunu neden kullandıgını net bir şekilde açıklayabiliyor olması lazım.
yoksa bu iş megerle yapılır, meger 5 buldu siz 4 buldunuz demenin bir anlamı olmaz.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…