AMPER METRE İLE TOPRAKLAMA ÖLÇÜMÜ?

Estağfirullah uslubum bazen sert oluyor siz kusura bakmayın oda soyadımın HIRÇIN olmasından kaynaklanıyor
Tabiiki forumdaki amacımız tartışarak doğru yolu bulma aynı zamanda da pratik neticelere varmak olmalı. Dediğiniz gibi direk prizden topraklama direnci ölçen cihazlar bulunmakta bunların yapısınıda inceleyip mantığını çözmekte fayda var. Megerde kaynağın kendisinden olması ve referansı direk toprağa çakılan çubuklarla alması ölçümün daha sağlıklı çıkabileceğine dair iki büyük referans olduğunu düşünüyorum iç yapısını Elektronik devresini mantığını bilmem.
Kendimizin bulduğu yada geliştirdiği bir metodun geleneksel olarak kabul edilmiş bir yöntemle mukayese edilmesi kadar daha doğal bir şeyin olduğunu sanmıyorum. Bu denenen metodun ne derece sağlıklı olduğuna referans olacaktır.

Bir baba kızının yaptığı yemeği değerlendirirken beğenmiş ise hanımının yaptığı yada anasının yaptığı yemeğin lezzetini referans alabilir, gayet doğaldır
 
bir lamba faz ile nötr arasında parlak yandiğı kadar , faz ile toprak hattında parlak yanıyorsa topraklamamız gayet iyi demektir. basit deneme cubugu topraga cok az batırıp denemek ve lamba parlaklıgını gözlemlemek.

çubugu biraz daha batırıp lamba parlaklıgını gözlemlemek.

biraz daha batırıp gözlemlemek.
dibine su döküp gözlemlemek.
her durumda da lamba voltajlarını ölçmek.

bu geleneksel yontemdir. megerden farklı sonuc verir vermez denemek lazım. ancak topraklama direncini
topraklama direnci demeyeyimde o noktadan büyük nötr olan dunyaya (akımın akacagı yere) olan direnci bulabiliriz.

hem pratiktir hem teoriktir.
 
Serkan kardeşim sen hiç askerde soğuktan eli silaha yapışan asker hikayesi de mi duymadın?Veya amerikan flimlerinde buz tutan robotların nasıl parça parça olduğunu da mı görmedin?Soğuk böyle bir şeydir işte birde nem varsa soğuğun olduğu yerde işte o zaman tam olur!Bu yüzden siemens sigortaların soğuktan arızalanması normal bence!
 
Toprak nötr arası voltaj topraklama hakkında gayet güzel fikir verir. Ancak aynı ölçümleri diğer 2 fazdan beslenen yerlerde de yapmanız gerekir ki voltajın nötr kaymasından mı yoksa topraklama hattından mı kaynaklandıgı hakkında daha iyi fikir sahibi olabilirsiniz.


bende servis hizmetini verdiğim bir cihaz için firmanın birinde topraklama kazmak için gece bir buçukta kepçe çağırıp derin bir kuyu kazıp topraklama hattı cektirmiştim.
Firmada ki cihazımız zaman zaman bilgisayar ile haberleşme hataları veriyor, bazen uzunca bir süre hiç düzelmiyor bazen kendi kendine düzeliyordu. İlk servise gittiğimde toprak nötr arasını ölçmüş 3-4 volt gibi bir değer görmüştüm ve arızanın bundan kaynaklı olabileceğini topraklama hatlarını kontrol ettirmelerini istemiştim firmadan. Daha sonra firma topraklama hatlarını bir mühendislik firmasına kontrol ettirdiklerini, topraklamalarında sorun olmadıgını soylediler. Tekrar servise gittim. Toprak nötr arasını tekrar ölçtüm. Yine aynı değeri gördüm. Firma bana güvenmek yerine topraklama ölçümü yaptırdıkları yere güvendiği içinde daha fazla ısrar etmedim topraklama konusunda. cihazın üzerinde ki hemen hemen herşeyi değiştim, kontrol ettim gözlerinin önünde. Cihaz düzelmedi. Daha sonra gece kepçe çağırdılar nihayet toprak hattı için. çukur kazıldı. Hat çekildi. Nötr toprak arası 1.1 volta indi. Cihaza start verdim. Sorun yok.
 
Sn S.YENİDOĞAN

Burada anlamadığınız noktalar var bunları size tek tek izah edeyim;

1-Aşağıdaki ekte verdiğim dosyaya bakın, şekil-1'de üç faz sistemde dengesiz yükten dolayı nötr kaymasını vektörel olarak modelledim. Nötr geriliminin büyüklüğü ve açısı ; fazlardaki yük empedanslarına göre değişir. Ben şekil-1'de olası bir durumu değerlendirdim. Fazlar ile nötr gerilimlerinin gerçek toprak potansiyeline göre 220v olduğunu kabul edelim, fazlara ait yükün dengesizliği ve nötr iletken direnciyle bir nötr gerilimi oluşacaktır. Şekil-2'ye bakarsanız Nötr geriliminin vektörel açısının ölçü aleti ile faz-nötr arası gerilimlerini ölçtüğünüzde ne denli önemli olduğunu anlayacaksınız. Kaldıki Nötr gerilimi, yük değişimleri ile büyüklüğü ve açısı sürekli değişir.
2- Şimdi şekil-2'de şekil-1'e göre ne değişti? Vr gerilimi arttır 220v'tu diyelim 225v oldu, Vs gerilimi çok az azaldı onu da 218v oldu diyelim, Vt gerilimi ise çok düştü 210v oldu diyelim. Siz faz-nötr gerilimlerini ölçü aleti ile ölçtüğünüzde bu gerlimleri görecekmisiniz göreceksiniz...
3- Nötr gerilimini toprakla ölçerim diyorsunuz topraklama direncinin ne olduğunu bilmiyorsunuz ki Vn nötr geriliminin gerçek büyüklük değeri gerçek toprak referansı ile arasındaki değerdir. Siz ise nötr ile direncini bilmediğiniz topraklama iletkeni arasındaki gerilime bakıyorsunuz.
4- Faz-nötr gerilimini ölçtünüz Vr şekil-2'deki gibi 210v çıktı, topraklama direnci yüksek olduğu içinde Vr-toprak arası 210v çıktı tamam herşey süper mi? her iki durumda da lamba parlıkları aynı olacaktır oysaki topraklama direnci yüksektir. Tersinide düşünelim Vr-Nötr arası gerilimi ölçtünüz 225v çıktı (şekil-2^deki durum) oysaki bu nötr gerilimi ve faz açısından kaynaklanmakta gerçekte Vr-toprak 220v, siz şimdi Vr-toprak arasını ölçtüğünüzde 218v ölçtünüz, lamba parlaklıkları çok farklı diye topraklama direnci çok kötümü diyeceksiniz?

Daha öncede söyledim yine söylüyorum bahsettiğiniz yöntemin yanılma payı yüksektir.Yukarıda belirttiğim sebeplerden dolayı topraklama multimetre ile ve bahsettiğiniz metodla belirlenemez. Topraklama megeri ile ölçüm en sağlıklısıdır.
 

Ekli dosyalar

  • vektör.jpg
    34.9 KB · Görüntüleme: 23
Son düzenleme:
Aciklamalariniz için tesekkur ediyorum. Bahsettiğiniz nötr noktasinin kaymasi ve oluşabilecek durumlar konusunda iyi kotu bilgi sahibiyim. Yazdiklarimda diğer 2 fazida olcmek daha iyi bir fikir verir ibaresi de var. Faz notr gerilimleri 224 218 221 olan fazlarin mükemmel bir toprak direnci olan bir toprak hattina potansiyel farklari ne olur?


Prizden ölçen alet var ve adi meğer diye sahaya hayali kaziklar cakip mi olcuyor?


MEGERLE ILGILI MEGER URETEN FIRMALAR HARIC BILIMSEL BIR YAZI VARSA PAYLASABILIRMISINIZ. GORDUGUM BUTUN DOKUMANLAR MEGER URETIP SATANLARIN.
 
Son düzenleme:

Gerçek toprak potansiyelinde yazdığınız faz gerilimlerinin hepsi 220v'tur. Gerilim farklılıkları nötrdeki kaymadan oluşmakta vektörle izah ettim ama kime izah ettim kendim söylemişim kendim dinlemişim !

Prizden ölçen cihazların mantığınıda siz araştırın bir zahmet benim ünvanımda Elektronik yok . Sizin elektronik bilginiz benden daha iyi olmalı, mantığını daha iyi analiz edersiniz.
 
peki o zaman bana almıs oldugum hattan topraga seri lamba taktigimda faz voltajımı o devre için neden 220 volt kabul edemeyeceğimi acıklayabilirmisiniz?
 
Ölçüm yaptığınız yerde Topraklama direncini sıfır kabul ederseniz 220v görürsünüz. Oysaki sizin merak ettiğiniz topraklama direnci zaten.
ölçme metodunuzun uygunsuzluğunu madde madde açıkladım bir tek bunamı takıldınız

size anlayacağınız dilden anlatayım toprklama direncin 1ohm'da olsa 1megaohm'da olsa nötr ile toprak arası 3v okuyacağınızı mı sanıyorsunuz ?

Bu metod topraklama hakkında kabala yüzeysel bir bilgi vermekten öteye gidemez. Benim prensiplerimde kabala işler yoktur siz istediğiniz şekilde ölçüm yapınız.
 
Son düzenleme:
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…