AMPER METRE İLE TOPRAKLAMA ÖLÇÜMÜ?

Bu konuyu seneler önce tartışmıştık uzun uzun açıklamalarda bulunmuştum. 3 Faz sistemde dengesiz yüklenme oranınca yük tarafındaki nötr'den trafoya yıldız noktasına akım akar, nötr kesiti ve direncine göre bir gerilim oluşur. Nötr'den akan akımın vektörel olarak faz açısı fazlara ait yüklerin cinsine cosfi'ye göre değişir. Bunun neticesi Her fazın nötr ile arasındaki gerilim farklı çıkar. Burada sorun1)Dengesiz yüklenme sorun2)Nötr iletken kesit yetersizliğidir.
Nötr-toprak birleşimi yok ise Faz-Nötr gerilimi , Faz-toprak gerilimine yakın ise topraklamanın varlığından bahsedilebilir ama bu topraklama direncinin düşük yani iyi olduğunun kanıtı değildir.
Fazlar ile Nötr arası gerilimin ölçümünde nötr gerilimi etkendir buda dengesiz yüklenme ve nötr direncine bağlı değişir.
Fazlar ile toprak arası gerilimin ölçümünde dengesiz yüklenmeden dolayı değişken faz gerilimleri ve topraklama direnç değeri etkendir.
Nötr-Toprak arası gerilim ölçümü ise daha karmaşık olup dengesiz yük akım, nötr direnci ve toprak direncine bağlı değişir.

Sonuç: Topraklama direncini meger cihazıyla yada prizden ölçen cihaz kullanarak tespit edin.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Sn. Uzman prizden ölçüm yapan toprak megeri için bir marka model öneriniz var mı?
 
Sn. Uzman prizden ölçüm yapan toprak megeri için bir marka model öneriniz var mı?

Böyle bir cihazın varlığından önceleri haberim yoktu ilk olarak Sn Fahri Yetiş yani Akyar abimizden duydum, ne kullandım nede kullananı gördüm. Kendisinin bilgi ve tecrübesine kefil olduğum için bizlere önerdiği için yazdım. Ben topraklama ölçümünde topraklama megeri kullanırım, kullandırırım.
 
hocam bu sorun( notr-toprak arasi gerilim) surekli karsimiza cikiyor ve hala notr iletkenlerinin kesitleri faz iletkenlerinin kesitinden kucuk uretilmeye devam ediliyor..Bunun sebebi ne peki? Bir kisi de kalkip demiyormu arkadas notr kesiti dusuk oldugu icin isletmelerde boyle sorunlar olusuyor ve biz hala neden kesiti kucuk uretmeye devam ediyoruz.?
 
Faz kesiti nötr kesiti eşit kabloların üretilmesine başlanalı fazla bir zaman geçmedi. Arz talep meselesi bu işler. Birisi pazardan alış-veriş yaparken kayısıların olgunlaşmamışlarını seçmeye başlamış, başkasıda bu ya fakir yada işi bilmiyor demiş, oysaki adam kayısı reçeli yapacak. Neyi nerede kullanacağını iyi bilmek lazım.
 
Pirizden topraklama ölçümü yapan ölçü aletleri ( Fiyat sıralamalı )
1- Chauvın Arnoux :
- Model CA 6116
- Model CA 6454
Temin adresi : SGE Mühendislik
2- Kyorıtsu :
Model 4140
Temin adresi : Sanpa Elektronik
3-Metrel :
Model : MI 2150
Temin adresi : Testone
 
arkadaşlar ilginiz için teşekkür ederim.
cuma günü saha ya gittim
meger metre olmadığından faz -toprak ve nötr-tprak ölçümleri yaptım.
fiyat panosu 2 faz ile çalışıyor ölçümlerde değerler normal di
Led displayde sadece bir tanesinde harfelerden bir tanesinin 4 adet ledi sonmuştu nem ve su aldığından olduğunu düşündük soktuk yenisi taktık fabrikada inceledik üretimsel bir hata olduğu ortaya çıktı.
C16 Siemens otomat kullnılıyordu soğuktan etkilenmiş ve donmuş saha ekibi sorlayıncada bozulmuş
soğuğa dayanıklı önerebileceğiniz sigorta varmıdır?

meger olarak uygun fiyatlı alttaki linklerdeki cihazları buldum fikirlerinizi almak istiyorum.

http://www.kartalotomasyon.com.tr/DT-5300-Toprak-Megeri,PR-1586.html

http://www.kartalotomasyon.com.tr/DT-9052-Prizden-Topraklama-Olcer-DT9052,PR-1644.html
 
Ben,DT 9052 kullanıyorum.Ucuz olduğu için almak zorunda kaldım.Bu alet,bazı durumlarda 30 mA lik kaçak akım şalterini attırıyor.Bu önemli tesisler için sakınca yaratabilir,o nedenle tavsiye etmemiştim.İşiniz,bu sakıncadan etkilenmeyecekse mesele yok.Tavsiye etmiş olduğum cihazlar,raporlamaya dönük hizmet işlerinde kullanılan klas cihazlardır.Megermetre yerine,Meger tabiri,daha anlaşılır bir tariftir.Sigorta,rutubet ve çok tozlu ortamlarda sorun olabilir.Korunması halinde,soğuktan etkilenmesi konu edilemez.C 16 amp. sigortanın,doğru
seçilmiş olduğundan da emin olsanız ! iyi olur.
 
fahri bey bende ucuz olduğundan az maliyetli bi cihaz seçmem geretiğinden bu cihaza yöneldim.
şuan - derecelere daha dayanıklı sigorta aryışındayım tecrübelerinizden faydanalanabilirmiyim?
 

Forum istatistikleri

Konular
129,329
Mesajlar
925,399
Kullanıcılar
451,787
Son üye
benkerem1976

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst