Crossower belli frekans bölgesinden sonra kullanılan hoparlörün karakteristiğine göre frekansları zayıflatılması esasıdır.Gudurmaz mıyım hiç.Değerler süper
Yamyam Hocam hoparlörlerde bulunan corossover frekansa Hz leri neyi ifade eder?İyi bir hoparlörde olması gereken değerler nelerdir?Bu konuda aydınlatırsanız memnun olurum.Mesela paylaştığınız Grundig box 1600 model hoparlörde crossover 1000Hz /3150Hz yazıyor.
Bilemedin PATA KÜTEGürültü seviyesi en düşük yani sıfıra a en yakın olan teorik olarak en iyidir mantığında düşünebiliriz.
Amplilerin datashettlerini incelediğimizde STK amplinin Output power THD si 20Hz -20Khz de 30w güçte 0,08% dB iken ,LM1875 25W güçte THD si 1% .STK amplinin distorsiyonu LM1875 e göre daha düşük.Acaba bu yanlış bir okuma şekli mi?Yoksa LM1875 in -72dB lerdeki gürültü seviyesi STK 465 in -68dB gürültü seviyesinden daha düşük çıkabiliyor?Bilemedin PATA KÜTE
Tabii ki gürültü seviyesi önemlidir ama iki cihaz arasında kıyaslama yapılabilmelidir.
Bu kıstas ne olabilir?
Senin STK lı tasarımın ideal gürültü seviyesi -65db dir. En son geliştirdiğim STK lı amplimin gürültü seviyesi ise -68db dir.
3 db lik iyileştirme için binlerce lira harcama yaptım.
Ama @sasen1 in LM li amplisinin gürültüsü takribi -72 ler civarında.
Yani benim amplimin gürültüsünden 4db daha iyi.
Bu durumda sasen'in LM li amplisi bizim STK lı tasarımdan daha pahalı olabilir mi?
İşte doğru cevap.Ayrıca amplilerdeki bant genişliği de önem taşımaktadır diye düşünüyorum.Yorumu size bırakıyorum hocam
Yamyam hocam LM1875 ampli için yaptığımız ppm devresine giden kablo üzerindeki distorsiyonun çıkışta ne kadar rahatsız edecek düzeye yükseldiğini ve bunu da sizin LN STATE INPUT devresi ile nasıl çözdüğümüzü yaparak, yaşayarak görmüştük. Yani ampli çıkış katı ne kadar iyi de olsa diğer unsurlar doğru değilse ideal gürültü seviyesine ulaşmayı zorlaştırıyor. Dediğiniz gibi tasarım bir bütün olmalı.Malzeme kalitesi özellikle sizin üzerinde çok durduğunuz kondansatör tipleri ve tolerans değerleri.Bunlar da eklenince tasarımların fiyatları artıyordur muhakkak.Tabii ki çıkış katı başta olmak üzere, ön devrelerin önemi burada ortaya çıkmaktadır. Hepsi bir bütün olmalıdır.
Teknik olarak incelediğimizde dar bir bandda belli karakteristikte çalışan bir kondansatörün etkileri fazla olmayacağı için kulak ile algılanmayabilir.Malzeme kalitesi özellikle sizin üzerinde çok durduğunuz kondansatör tipleri ve tolerans değerleri.Bunlar da eklenince tasarımların fiyatları artıyordur muhakkak.
İki ayrı hoparlör için iki ayrı ampli bağlanmış demekki.Yamyam hocam M-Audio BX8D3 referans monitörünün özelliklerine bakıyordum. Dikkatimi çeken bir şey oldu .Low Freq. Amplifier Power 80W ve High Freq.Amplifier Power 70W olarak 2 güç değeri vermiş.Neden böyle ayrı ayrı belirtmiş?Bu referans monitörlerinde ampli sistemi farklı mı?
https://www.m-audio.com/bx8d3
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?