Anakattaki yanık transistör

fktanik

Üye
Katılım
15 Ağu 2011
Mesajlar
55
Puanları
1
Yaş
47
Elimdeki bir anakartı tamir etmek için elime alıp incelediğimde resimdeki parçanın yanmış olduğunu gördüm. Bu parçanın üzerindeki yazı okunmuyor. Sadece PCB'nin üzerindeki yazılar okunuyor.

Q43 diye gösterilmiş. Anladığım kadarı ile yanan parça Transistör. Anakartı iyice inceledim aynı parçadan başka yoktu. Elimde başka bozuk anakartlar var, onlarda da bulamadım bu parçayı.

Bunun yerine muadil bir parça kullanılamaz mı?

Sanki üsttrafında P0 ile bşlayıp ikinci satırda da U ile başlayan yazı var.


1111.jpg2222.jpg4444.jpg
 
Muadil yada aynısını bulabilmek için yanan parçanın ne olduğunu bilmek gerekir. Bilmeden pnp mi npn mi çalışma voltaj frekans akım gibi karakteristiklerini bilmeden hiçbişey yapamazsınız.

Bence en mantıklısı aynısından bulup transistörün ne olduğunu üzerindeki yazılardan öğrenmek ve yenisini yada muadilini bulmak. Anakartın modelini yazarsanız belki aynı karttan elinde olan bu yazıyı okur ve resmini çekip ekleyebilir düşüncesindeyim.

kolay gelsin.
 
Ortası yanık olduğundan okunması imkansızdı ancak elimdeki son bir hurda anakartta aynısını buldum. Birazdan takar sonucu yazarım.

Eskisinin baş harflerini doğru okumuşum. Yazanlar şu:

P06P03G
UKD2207


Acaba neden yanar bu? Anakartın arkasında boşta gezen bir vida çıkarmıştım. Başka yerleri de uçurmuşmudur bakalım.Görünürde sadece bu parça var yanık.

Yardımın için çok teşekkürler Serkan_48
 
Bahsettiğim parçayı taktım ve anakart çalıştı.
Tekrar ilginize teşekkür ederim arkadaşlar.

11111111_zpsd59a2002.jpg
 
Geçmiş olsun.. çalıştırabildiğinize sevindim.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,111
Mesajlar
923,371
Kullanıcılar
451,436
Son üye
fastlounes

Yeni konular

Geri
Üst