Klemsan pasif izalatör
Biraz geç oldu oncelikle sorulariniza yanit vereyim dilim döndüğünce.
4 20ma da 4 mA 0 demek 20 mA max range demek flowmetreniz atiyorum 1000m3 diyelim. 500m3 geçiyorsa flowmetreden size (20-4)/2 mA değer verir. Ama bunlari dusunmeyin.
Siemens ile yazicaksaniz norm x scale x işinizi halleder. Yok codesys tabanli(atiyorum schneiderin somachinesinde) yazicaksaniz fbscalling fonksiyonu size yardim eder.
Kaç saniyede bir veya saniyede kaç kere muhabbetine gelince. Analog sensörler genelde yüksek frekanslarda bilginyollarlar yani genelde saniyede 1 ile 5 bin arasonda. Lakin flowmetre özel hir sensör muhtemelen kendine ait bir islemcisi ve ekrani oldugu için (en azindan bizimkinöyleydi) sinyali hangi periyotlarla gonderecegine siz karar verebiliyorsunuz. Ayni frekans konverterinde parametre girmek gibi bir yapida size kendisini sunuypr flowmetre.
Gelelim mesafe işine. Her analog sensörün datasheetinde max kablo mesafesi yazar. Yazmasa bile en azondan line impedance( hat direnci) diye bir muhabbet vardir o mutlaka yazar. Buda şu anlama gelir. Sensörun ölctüğü fiziksel büyüklüğü 4 20 veya 0 10v olarak verebileceği maksimum hat direnci. Daha da açmak gerekirse schneider marka analogninputlarin giriş direnci 40 ohm siemensin ki 50 ohmdur. Bizim flowmetremizi gene örnek verecek olursak max 600 ohma kadar sagliklu olcum verebilirimbyaziyordu. Kablo mesafesibarttikca hat empedansinda artar 0 10v bazli olcum icin bu tanim uymasada, 4 20 opcum yapacaksan mesafen baya baya uxayabilir buna sensor izin verebilir. Kablo kalitenle alakali. Çok fazla flowmetren varsa yerinde olsam modbus rtu kullanirdim.
Haricen flowmetreniz umarim ekranlidir. Ekrana bakarak duzgun olcum yapip yapmadiginizi anlamaniz onemli. Cunku benin ki gibi bir sorynla larsilasinca flowmetrenin duzgun olcum yaptigina emin olursaniz sorunu nerde arayacaginiz daha net olur. Gaz fiziği zordur. Flowmetrenin saglıklı olcum yapabilmesi için laminer akisin saglanmasi onemlidir. Teşekkurler iyo calismalar