ANİ AŞIRI GERİLİM DARBE KORUYUCULARI
(İÇ YILDIRIMLIK - - AG PARAFUDUR)
(İÇ YILDIRIMLIK - - AG PARAFUDUR)
Ani Aşırı Gerilim Nedir ?
Ani aşırı gerilimler birkaç mikro saniye ile birkaç milisaniye arasında bir meydana gelen ve büyüklüğü 1... 10 kV arasında değerler alabilen olaylardır. Bu büyüklükteki gerilimler, Elektronik cihazların tahammül sınırlarının 10... 15 katına eşittir.
Ani Aşırı Gerilim Nasıl Oluşur ?
Aşırı Gerilim meydana getiren nedenler iki başlık altında toplanabilir ;
1.Yıldırım
Yıldırımlar hem güç hem de telefon ve veri iletişim hatlarında Ani Aşırı Gerilimlere sebep olabilmektedir.
Yıldırım deşarjının çoğu 2000 ile 200.000 amper değerleri arasında meydana gelir.Bu değerler çevrede bulunan Elektrik hatlarında, topraklama sistemlerinde, telefon hatları, uydu sistemleri v.b. sistemler üzerinde manyetik alan etkisiyle aşırı gerilimlere sebebiyet verirler.
2.Elektriksel Anahtarlama Olayları
Elektriksel anahtarlama olaylarının neden olduğu ani aşırı gerilimler çok yaygındır.Bir iletkenden geçen akım etrafında manyetik alan aniden azalır, iletken üzerinde biriken enerji indükleme yoluyla ani aşırı gerilim olarak sistem içinde dağıtılır.
Özetle Para ve Üretim Kaybı!!!
Koruma Sistemi Nasıl Çalışır ?
Alçak gerilim sisteminde fazlarla nötr ve nötr ile toprak arasına bağlanan aşırı gerilim darbe koruyucuları, darbe gelmesi durumunda açık devre durumundan iletime geçerek aşırı akımı kendi üzerlerinde söndürürler.
UPS olduğu halde hala aşırı gerilim koruma sistemi kullanmalı mısınız ?
Birçok UPS sistemi içinde ufak bir alçak geçiren süzgeç bulunur.Bu süzgeç sadece radyo frekans girişimlere karşı koruma sağlar. Fakat hasar oluşturabilen daha büyük genlikli ani aşırı gerilimlere karşı koruma sağlamayacağı gibi birçok UPS sistemi aşırı yüklenmelerde, arızalarda veya rutin bakımlarda by-pass bağlantısı ile devre dışı bırakılırlar.
Aşırı gerilim koruma sistemi, aynı zamanda UPS i ve onun elektronik devrelerini de hasara ve yıpranmaya karşı korurlar.Kısaca UPS sisteminiz olsa da aşırı gerilimden korunma sistemlerini de kullanmanız gerekir.
Kaynak: Amper
Son düzenleme: