Anti-Aliasing, ADC ve Alternatif Akım

Katılım
14 May 2017
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
28
Merhabalar,

ATM90E3xx serisi bir Energy Metering IC ile 220Vac/0.333Vac CT'den akım ölçmek için bir devre tasarlıyorum, kartımdaki sinyal girişinden sonra Reference Design'a göre bir anti-aliasing filter (1st Order RC Filter) koymam gerekiyor ancak referans'ta verilen değerler biraz mantıksız geldi.

Kullanılan IC'nin örnekleme frekansı 8KHz ve 2KHz bandwidth a sahip. Ölçümde giriş sinyalindeki harmoniklerinde ölçümü yapılacağından Anti-Aliasing filtre tasarımında giriş sinyalinin frekansı dikkate alınmamış. Bunun yerine örnekleme frekansını dikkate aldıklarını düşünüyorum. (Nyquist Theoremi'nden ötürü.) Ancak referans'ta tasarlanan filtrenin -3Db Cutoff Frequency değeri 8.8KHz civarında. Nyquist'e göre ölçüm frekansının yarısından daha yüksek frekansta (>4KHz) olan sinyalleri hali hazırda doğru bir şekilde ölçememem gerekiyor.

Sorum ise şu, THD ölçümüde yapmak istediğimide düşünürsek anti-aliasing filtre tasarımında -3Db Cutoff Frequency 4KHz~ olarak mı tasarlamalıyım yoksa referans değerleri ile devammı etmeliyim?
 
Kullanılan IC'nin örnekleme frekansı 8KHz ve 2KHz bandwidth a sahip.
Bandwidth frekansını dikkate almanız gerekir
Nyquist'e göre ölçüm frekansının yarısından daha yüksek frekansta (>4KHz)
Bunu maximum bandwith olarak düşünebilirsiniz..

Yani 2Khz lowpass kullanmanız gerekecek.
Ancak ölçmek istediğiniz THD seviyesine göre filtrenin dB/octave değeri belirtilmeli
,
 
Cevap için çok teşekkürler, başka işlerden dolayı bir süre ilgilenemedim proje ile, yarın tekrar başlayacağım ancak ölçmek istediğim THD seviyesine karar vermedim, açıkcası birazda kullandığım IC'ye bağlı ve projede yazılım kısmıyla uğraşan arkadaşın isteklerine. IC devresini yakın zamanda test amaçları için sadece düşük voltaj ile çalışacak şekilde tasarlayacağım. O sırada da ölçüm kanallarına hat akımını temsin eden bir sinüs sinyal ile birlikte gürültü enjekte edip bir sonuç alabilmeyi umuyorum. Filtreyide bu şekilde test etmeyi düşünüyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,407
Mesajlar
926,335
Kullanıcılar
451,934
Son üye
simza35

Yeni konular

Geri
Üst