Arçelik Çamaşır Makinesi Triyak çalışma prensibi

Merhaba ustalarım,
Ben daha yeni yeni çamaşır makinesi kartlarının nasıl çalıştığıyla ilgilenmeye başladım. Sizlerin değerli tecrübe ve bilgilerinize ihtiyacım var. Ekte yüklediğim fotoğrafta yer alan Triyak nasıl çalışıyor. Akımın yönü nereden gelip nereye gidiyor ve kırmızı yuvarlak içine aldığım dirençlerin Triyakın çalışmasında rolü nedir. Şimdiden cevap yazacak hocalarıma çok Teşekkür ederım.

Ekli dosyalar

• IMG_20250106_193306.jpg
    IMG_20250106_193306.jpg
    426.2 KB · Görüntüleme: 17
  • IMG_20250106_173658.jpg
    IMG_20250106_173658.jpg
    462.4 KB · Görüntüleme: 14
güzel insan, bu aramayı yaptınız mı?
https://www.google.com/search?clien...l+çalışıyor.&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8

ve bildiğiniz üzere çamaşır makinesinde bir çok parça AC ile çalışır ve AC voltajı en kolay düzenleyebileceğin eleman da triyaktır.
Ustam, öncelikle cevabın için teşekkür ederim.
Ben sorumu tam olarak belirtemedim sanırım ben Triyakın nasıl çalıştığını biliyorum teorik olarak ama ilk defa kart üzerinde bakıyorum. Benim iki tane sorum var
1-) Triyak öncesinde bulunan 2 direncin görevini çözemedim
2-) Triyaka AC akımın yolunu ve yönünü anlayamadım,nereden girip hangi yoldan çıktığını bulamadım.

Ustam, öncelikle cevabın için teşekkür ederim.
Ben sorumu tam olarak belirtemedim sanırım ben Triyakın nasıl çalıştığını biliyorum teorik olarak ama ilk defa kart üzerinde bakıyorum. Benim iki tane sorum var
1-) Triyak öncesinde bulunan 2 direncin görevini çözemedim
2-) Triyaka AC akımın yolunu ve yönünü anlayamadım,nereden girip hangi yoldan çıktığını bulamadım.
güzel insan, elektronik bilgim senden az olabilir, ben sadece tamirciliğini yaptım. triyak veya hangi 3 ayaklı zımbırtıysa (diyot, mosfet filan) 1. sorunda öncesinde değil, ayaklarınadır. ve o dirençler tetik voltajını dengelemek için kullanılır. neyin nasıl çalıştığını benden daha iyi biliyorsundur. zaten ilgili dirençler, datasheetlerde örnek devrelerde vardır. 2. soruna gelirsek ben de bilmiyorum. ama kart üzerinde yolunu takip ederek neyi çalıştırıyor bulunur. motor, tahliye pompası gibi gibi.

güzel insan, elektronik bilgim senden az olabilir, ben sadece tamirciliğini yaptım. triyak veya hangi 3 ayaklı zımbırtıysa (diyot, mosfet filan) 1. sorunda öncesinde değil, ayaklarınadır. ve o dirençler tetik voltajını dengelemek için kullanılır. neyin nasıl çalıştığını benden daha iyi biliyorsundur. zaten ilgili dirençler, datasheetlerde örnek devrelerde vardır. 2. soruna gelirsek ben de bilmiyorum. ama kart üzerinde yolunu takip ederek neyi çalıştırıyor bulunur. motor, tahliye pompası gibi gibi.
Ustam; Daha henüz yolun başındayım , Vakit ayırıp cevap verdiğin için çok teşekkür ederim. Kolay gelsin.

@asilkartal01 arkadaş, Triyaklarda bilindiği gibi üç tane uç vardır A1 - A2 - G yani anot 1 anot 2 gate yani geyt.

Triyakların A2 ucuna genelde yükün bir ucu bağlanır yükün diğer ucu da Faz hattına bağlanır Anot 1 ise nötr hattına bağlanır Ardından geyt pini bir direnç vasıtasıyla faz hattından tetiklendiği zaman iletime geçer ve yükü çalıştırır. Tabi Ac ve DC de farklı şekillerde de çalışabilirler. ama geyt ucu genelde kararlı çalışması için yüksek değerli bir dirençle pull-down yapılarak tetik sinyali gelmediği müddetçe parazitlerden vs etkilenmeden de kesimde kalması vs sağlanabilir. aslında konuyu
kanalında bir şekilde anlatmışlar.

Triyakları mikrodenetleyici vs ile kullanacaksanız opto triyaklar ile sürebilirsinniz vs yani aslında konu biraz derin.

@asilkartal01 arkadaş, Triyaklarda bilindiği gibi üç tane uç vardır A1 - A2 - G yani anot 1 anot 2 gate yani geyt.

Triyakların A2 ucuna genelde yükün bir ucu bağlanır yükün diğer ucu da Faz hattına bağlanır Anot 1 ise nötr hattına bağlanır Ardından geyt pini bir direnç vasıtasıyla faz hattından tetiklendiği zaman iletime geçer ve yükü çalıştırır. Tabi Ac ve DC de farklı şekillerde de çalışabilirler. ama geyt ucu genelde kararlı çalışması için yüksek değerli bir dirençle pull-down yapılarak tetik sinyali gelmediği müddetçe parazitlerden vs etkilenmeden de kesimde kalması vs sağlanabilir. aslında konuyu
kanalında bir şekilde anlatmışlar.

Triyakları mikrodenetleyici vs ile kullanacaksanız opto triyaklar ile sürebilirsinniz vs yani aslında konu biraz derin.
Ustam bilgi paylaşımın için teşekkür ederim, dediğim gibi elektronik merakım daha yeni olduğu için ustalara basit gelebilecek şeyler bana biraz zor geliyor. Yazdıklarınız ufkumu açtı ve kafamdaki soru işaretlerine cevap buldum, tekrardan teşekkürler.

@has_artvin_li ( TA3TCM ) , hainsin hain. ben uzaktan kumandalı tekne için yardım dedim, sanırım uykuya yatmışsın görmedin.
Çok ama çok özür dilerim inanın ya gözümden kaçtı yada bilmediğim bir konu olduğu için cevap yazmadım.
Konunun linkini atarsanız tekrar okumak isterim. Saygı ve sevgilerimle değerli ustam.

şimdi etiketleyeceğim seni bir bak bakalım, bana da akıl lazım.

Forum istatistikleri

Konular
130,272
Kullanıcılar
453,520
Son üye
Fyaskjflfu

Yeni konular

Geri