Abim, ustam uzmanlığınızı bilemem polemik yapmak da istemiyorum, iyi güzel de ana motor ile popa mortorunu ben mi karıştırıyorum poma motorunda kömür mü var? hadi var dediniz pompayı ana motor mu kontrol ediyor?
Y[FONT=&]ı[/FONT]kama -S[FONT=&]ı[/FONT]kma Motoru
Çamaşır makinelerinde bir fazlı yardımcı sargılı asenkron ya da AC seri (üniversal)
motor kullanılmaktadır. Makinede kullanılan motor bir fazlı yardımcı sargılı ise bunlar çift
sargılı olmaktadır. Statorda bulunan çift sargı iki ayrı kutup sayısının meydana gelmesini
sağlamaktadır. Motorlarda iki sargı bulunur. Bunlardan biri, yıkama sargısı diğeri de sıkma
sargısıdır. Bilindiği gibi bir elektrikli motorda kutup sayısının 2 olması dakikadaki devir
sayısını 3000 d/dak, 4 olması 1500 d/dak, yapmaktadır.
Çamaşır makinesi yıkama işlemini yaparken çok kutuplu birinci sargılardan akım
geçer ve rotor yavaş döner. Sıkma işlemi anında ise iki kutuplu ikinci sargılardan akım geçer
ve rotor hızlı döner.
Pompa Motoru
AC 220 Volt, 85–125 W güce sahip küçük boyutlu motordur. Görevi kazan içindeki
kirli suyu dışarı atmaktır. Makine yıkama ve durulama programları sonunda ve sıkma işlemi
yaparken program cihazından aldığı sinyal ile pompa motoru devreye girer.
Alıntıdır.Kaynak:
http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/elektrik/moduller/camasirmakinalari.pdf
Merhaba.Sn.by lent;çamaşır makinelerinde yer alan ana motor çift sargılıdır,yani yıkama ve kurutma sargıları (Yıkamada daha düşük devirle döner,kurutmada ise sargının kutup sayısı,empedansı azaltılıp,şebekeden daha fazla akım çekilip yüksek devirle dönmesi sağlanır,
Elektronik olarak pic yazılım programıyla hafızada kayıtlı veya elektromekanik kontaklı bir beyin yardımıyla.Bu da daha yüksek akımların çekilmesi demek olup,kömürleri daha çok zorlayacaktır.) birbirinden farklıdır.
Pompa motorunda ise kömür (Fırça) çoğunlukla da bulunmaz,tek fazlı gölge kutuplu veya yardımcı kutuplu, (Yardımcı sargısı bulunmayan) basit yapılı bir asenkron motor kullanılır.(85-125 watt.lık) Kolay gelsin.