Değerli arkadaşlar;51 ekran arçelik tüplü tv’nin arızası bu akşam itibariyle de giderilmiştir.Ölçümde saptırma bobinin omaj değerlerinde tereddütte kalmıştım.Bu nedenle 37 ekran SEG marka tüplü renkil tv’nin de,bu saptırma bobinlerindeki omajı ölçerek,arçelikle bir karşılaştırma yapmayı düşünmüştüm.Ölçtüğümde gördüm ki,bir taraf 3 ohm.,diğer taraf 16 ohm.bobin omaj değerini de vermekteydi.
Arızalı tv’nin bobin omajı ölçümünde sadece 3 ohm değerini ölçmüş diğer kısımda değer okumamıştım.(Daha önce de bahsettiğim gibi.) 37 ekranda 16 ohm omaj değerini ölçtüğümden,bozuk olanın da en az bu değeri vermesi gerekir diyerek düz mantıkla düşünmüştüm.
Nitekim de öyle oldu,lehim yerlerinden değil de,terminallerin iç metal kısımlarına prob ucu değdirildiğinde de,tam 16 ohm.değerini, bozulan bu tv de yine okumuştum.Yuvarlak,top şeklinde yığılmış lehimlerden (Terminal başlarından) ölçtüğümde ise duruma göre bazen 16 ohm. okunuyor,bazen de hiç okunmuyor,yani sonsuz omaj da gösterebilmekteydi.
Buradan hareketle aslında crt tv’vin BU508DF güç transistörünün neden bozulduğu da çok açık olarak (Kendi kanaatime göre) bir sonuç olarak da çıkmıştı.Çünkü tv bozulmadan önceki son günlerde de ayrıntıyla bahsettiğim gibi,tv içinden gelen küçük kıvılcım boşalmaları (EHT’deki 27-30 kV ‘luk şiddetli patlamaları şeklinde değildi boşalmalar) şeklindeki boşalımların,bu güç transistörünü doğrudan bozduğu (Arada bir temassızlık sonucu,kıvılcım geçişiyle ark da yaptığı için) anlaşılıyordu.
Çünkü saptırma bobinine uygulanacak saptırma gerilimi BU508DF güç transistörünün kolektöründen alınarak bobine uygulanmaktaydı.Oysa benim tv’nin saptırma bobinine girişteki 4 lehim bağlantısından birinde lehim kopması,soğuk lehim oluşmuş olduğundan,duruma göre BU508DF’nin anahtarlaması ile bobine gelen yatay saptırma akımı,geçerken küçük kıvılcımları da oluşturuyor,ekrandaki görüntüde bu kıvıcım esnasında görüntüde hafifçe içe doğru daralma ve yanlamasına parazitleri oluşturuyordu.Bu durumun zamanla devam ederek artması sonucunda,zaten 13-14 senedir anahtarlama görevini yapan ,yorulan bu BU508DF güç transistörü bozulmuştu.Bu transistorü söküp transistorsüz çalıştırdığımda standby devresi zaten led ışığı yanıyordu.,yani besleme devresi bir korumaya da geçmiyordu.(Daha önce bundan söz etmiştim.)
Bugün BU508DF’yi yenisiyle değiştirdim,soğutucuya bağlayıp vidasını sıktım.Hazır tv bakıma girmişken kıl çatlakları gördüğüm EHT’nin bacak bağlantılarının tümünü yeniden lehimledim.Saptırma bobinindeki bu küçük kıvılcıma neden olan nokta için,bu 4 noktayı da yeniden lehimledim.Lehim yeri kopmuş bir bağlantı daha (İlk açılışta tv soğukken kulakla işitilen ve rahatsız edici de olabilen yüksek frekanslı bir ses duyuluyor,2 dakika içinde de,yani tv ısındıkça da ses kayboluyordu) görerek onu da yeniden lehimle sağlamlaştırdım.Bunun yeri de BU508DF transistörünün tam önünde baskı devrede yer alan transistörün alüminyum soğutucusunun baskı devreye bir montaj ayağı idi,yani bu bağlantı da lehim yerinden kopup zamanla boşa çıkmıştı.Bunu da görüp gidermiş oldum.En son olarak da tv’ye basınçlı hava verip,tüm bağlantı yerlerinden tozları uzaklaştırdım ve deneme amacıyla önce standby’da,daha sonra uzaktan kumandayla tamamen de çalıştırdım.
Sözün kısası epeyce detayını da vermeye çalışarak sizlere bahsettiğim tv’im şu anda sorunsuz olarak da çalışmaktadır.İlk açılışta soğuk havalarda daha belirgin olarak duyulan,daha sonra kesilen yüksek frekanslı ses de şu anda tamamıyle kesilmiş durumdadır.
Tv’deki bu arızanın yalnızca güç transistoründe gerçekleştiği,başka bir parçanın da bundan etkilenmediği incelemelerim neticesinde görülmüştür.Bu olumlu sonuca ulaşmamda emeği geçen herkese tek tek teşekkür ediyorum.Kolay gelsin.Saygılarımla.