HasanKöksoy
Üye
Fazla araştırmadan, düşük bütçeli CNC yapmak isteyenler için kişisel önerilerim;
1) https://www.aliexpress.com/store/pr...32779488657.html?spm=2114.12010615.0.0.8Bq2KK
Kargonun takip kodu (Registered-tracking number) olması elinize sağlıklı geçmesi için önemli.
En azından @grts11 tarafından bu kontrol kartının (breakout board) benzeri denenmiş ve öneriliyor.
Giriş pinleri tarafında optokuplörler görülüyor (sanırım çıkışlarda yok).
Üzerinde 0-10 volt çıkış olduğu için PWM'den 0-10V'a dönüştürmek için ilave devreye gerek yok, spindle'ın hızını Mach3 üzerinden kontrol etmek isterseniz gerekecektir.
Konu kontrol kartları olsa da düşük maliyetli ancak fiyat/kalite oranı iyi ürünleri eklemek istiyorum.
TB6600 entegreli sürücüler (kutulu ve kutusuz), yaklaşık max 4 amper, 40 volt ve 1/16 step;
2a) https://www.aliexpress.com/store/pr...00001730872.html?spm=2114.12010612.0.0.RbmPHV
2b) https://www.aliexpress.com/store/pr...00001659829.html?spm=2114.12010612.0.0.9n2akY
3) Step motor ve bir çok parçayı uygun fiyatla Şahin Rulman'dan temin edebilirsiniz.
NEMA 23 step motor, 2.2 Nm, 3.0 amper;
http://www.sahinrulman.com/step-motor-2-faz/step-motor-nema-23-22nm
Motorlarınızın toplam amper ihtiyacına yetecek güç kaynağı, voltajı ise 24V, 36V, 40V olabilir.
Bütçenize bağlı yüksek voltaj seçiminde fayda olduğunu düşünüyorum.
Fiyatlar;
1) 4.99$ + 1.39$ (China Post Registered Air Mail) = 6.38$
2a) 6.27$ (China Post Registered Air Mail dahil) (1 adet için)
2b) 6.27$ (China Post Registered Air Mail dahil) (1 adet için)
3) 23,50$ (1 adet için)
* Kontrol kartı + 3 adet TB6600 sürücünün toplam bedeli 30€'nun altında olduğu için gümrüksüz kapınıza kadar gelir.
* Yukarıdaki kutusuz TB6600 sürücünün benzeri @Suat_Korkmaz tarafından denenmiş. Benzeri dememin nedeni, görüntü aynı olsa da farklı ürün olabilir.
* 2a daki kutulu TB6600 sürücü için 1/32 step denmiş ancak entegre 1/16 step.
* Yukarıdaki Çin internet mağazalarından daha önce sipariş vermedim ama ödeme onaya bağlı olduğu için sorun çıkacağını sanmıyorum. Aranırsa belki aynı ürünlerin daha ucuzu bulunabilir.
Şasi (gövde) ve mil-rulman ile ilgili de not düşmek istiyorum. Doğrudan bütçenize bağlı olmakla birlikte;
Şasinin rijit ve dayanıklı olması gerekir. Sunta ile bunu sağlıyamazsınız. Alüminyum sigma profil, alüminyum levha ve kaynak zorluklarına rağmen demir (çelik profil) olabilir. Hiç değilse sunta yerine kaliteli baltık huş kontraplak (birch plywood) kullanılabilir.
Krom kaplı ve indüksiyonlu çelik dairesel mil (alt destekli bile olsa) + lineer araba ise esnemesi, görece boşluklu yapısı nedeni ile kalitenin düşmesine neden olacaktır. Doğru çözüm, ray (kızak) + araba ile hareketin sağlanmasıdır.
Bu iki konuda forumda çok sayıda paylaşım var. Sonradan değiştirmek zorunda kalmamak ve iki kere masraf yapmamak için bütçenizi zorlamanız gereken seçimler.
Mach3'ü (seçerseniz) kullanabilmek için, Win7 32 bit (veya XP) ile çalışan ve üzerinde sadece Mach3 kurulu bir bilgisayara ihtiyacınız olacak. Mach3 için gereken özellikleri 5-6 yaşlarında eski bir bilgisayar sağlayabilir. Mach3'ün ücretsiz versiyonu 500 satırlık bir g kod dosyasını çalıştırabiliyor.
G kod ise CAD/CAM yani çizim ve bu çizimi g koda dönüştürebilen yazılımlarla elde ediliyor. Basit işlerde g kod elle de yazılabilir. Mach3 de dahil öğrenmek için çaba ve zaman gerekecektir ancak çoğunluğun seçimi bu yönde olduğu için bilgiye ulaşmanız biraz daha kolay olacaktır. Arduino'yu da seçseniz benzer araçları öğrenmeniz gerekecektir ayrıca oturmuş olan Mach3'ün kullanım rahatlığı olmayacaktır.
Listenizde, önemli bir maliyeti olan spindle + sürücü (veya taşlama motoru) gözükmüyor.
Hedef ve olanaklar dahilinde güçlü ve hassas bir makine ve bunları sağlayabilecek kadar rijit bir gövde gerekiyor. Sizin alü profili bilmiyorum ama genelde bu işlere uygun rijitlikte ve bağlama kolaylığı da sağlayan alü sigma profiller kullanılıyor, umarım seçiminiz sıkıntı yaratmaz.
TB6560 motor sürücü yerine fiyatı çok da farklı olmayan TB6600 kullanmanızı öneririm. Aşağıdaki kontrol kartını (1 nolu) Mach3 ile kullanabilirsiniz. Bu kart "kontrol kartlarımız" konusunda tartışıldı.
Ek: Sanırım motor sürücüleri almışsınız, geç kalmış bir öneri oldu. Planlamayı tamamlayıp satın almaya sonra geçmek doğabilecek sıkıntıları azaltacaktır.
Yöneticiler forumda iken adları sayfanın sağ tarafında gözüyor. İki ayrı konu açılmış, yazarsanız ikisini birleştireceklerdir.
şimdi ben arduino ve tb6560 ile bu sistemi çalıştıramaz mıyım. Çok mu zor olur. Dediğiniz gibi şimdilik spindle ve röle modül daha almadım. Cat power kalıpçı taşlama almayı düşünüyorum ama ona ayrı bi sürücü almayı düşünmüyorum. Manual olarak beslemeyi düşünüyorum
Ama yinede alüminyum olmasından dolayı esneme ve kasma gibi bariz sıkıntılar yok
Motorlarım nema 23. Sizce sorun nedir. Güç kaynağı olarak fabrikadaki makinada kullandığım gayet sağlam omron 24v 14a dc kullanıyorum.
Güç kaynağı için 14 amper iyi bir değer, yetersiz kalacağını sanmıyorum.
Nema 23 sadece motorun fiziksel standartlarını belirliyor, güçleri birbirinden çok farklı olabilir. Forumda çok tercih edilen nema 23 motor 2.2 Nm (veya 22 kgcm), uzunluğu 82 mm. Motorlarınızın gücü belli ise bir karşılaştırma yapabilirsiniz, belli değilse motorunuzun uzunluğu bir fikir verebilir (uzunsa daha güçlü).
Mach3'deki gibi yazılımınızdan motorların hız ve ivme ayarlarlarını yapmış olmanız gerekiyor. Yüksek değerler girilmişse sorununuzun nedeni olabilir. Step motorlar yapısı gereği bazı ara hız değerlerinde durabilir (stall). Mikro step bu sorunu çözebilir, TB6560 için 1/16 sanırım en yüksek değer.
Bunlardan önce makinanızın alt destekli millerinin paralel olduğuna, vidalı mili bağlamadan elle ittiğinizde rahat hareket ettiğinden emin olun. Özellikle Y ekseni miller arası uzun ara mesafe ve yük nedeni ile hataya daha açık.
Mil ve yarıklı rulman, ray ve araba kadar iyi bir çözüm değil, rulmanı mile yandan bağladığınız için biraz daha zayıflatıyor. Forumda bir arkadaşın rulmanların bağlanış şekillerine göre yük taşıma değerlerini gösteren bir mesajı vardı ama nerde bilmiyorum. Yarık altta kaldığı zaman tam verimli kullanım şekli. Daha da önemlisi köprüyü kenarlardan birer rulmanla bağlamışsınız, hareket esnasında köprünün kasılmaya açık olduğunu düşünüyorum. Benim makinam olsa çift rulmanla bağlardım.
Benim aklıma gelenler bunlar. Sorun çözülmezse deneyimli arkadaşlar da yardımcı olacaktır.
Haklısınız hocam, dediklerinize katılıyorum ama belirttiğim gibi bu makina benim için sadece bi deneyim olacak. Çalıştırdıktan sonra bir kaç deneme kesimi yapıp şaseyi tamamen dağıtıcam ve yerine daha sağlam bi şase ve gerekirse Kızaklı lineer ray ve araba takımı kullanıcam. Şuan yaşadığım sıkıntı mekanikle alakalı değilVidalı mili direk motora bağlamak yanlış. Vidali mil mutlaka rulmanlara oturtulmalı... Piyasada ucuza satılan makinalarda da bu hata var.
Motor takır tukur çalışıyo. Aynı şekilde y ve z eksenlerindeki motorları da denedim.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?