Aslında primer gerilimin kademe ile bir bağlantısı yok. Kademe ne olursa olsun primer gerilimin değişmemesi gerek. Ark ocaklarında kademe yükseltildikçe sekonder gerilim artar, sekonder akım düşer. Bundan dolayı ark ocağına hurda ilk alındığında düşük kademe (yani yüksek akım), izabe fazına geçildiğinde yüksek kademe (düşük akım) çalışılır.
Trafo sargılarına bağlı olarak nominal akım değişmeye de bilir. Trafonun etiketinden daha rahat anlayabilirsiniz.
1. Ark ocağını besleyen indirici merkez, çekilen akım artınca siz farkında olmadan sizin ark ocağı trafosu primer gerilimini düşürüyor olabilir.
2. Ark ocaklarında, ark boyunun ayarlanmasını sağlayan regülasyon panoları bulunur. Trafonun her kademesi için belirli bir empedans değeri set edilmiştir. Ark ocağının çalışma rejiminde bir değişikliğe gidilmişse, (kapasite artışı, trafo değişimi vb.) yeni set değerleri girilmesi gerekebilir. Ergitme anında belirli bir kademenin üzerine geçildiğinde regülasyon düşük empedansı görene kadar çalışmak isterken bu sırada koruma rölesi aşırı akımdan açtırıyor ve tam bu sırada da çekilen kısa devre gücünden ötürü indirici merkez güç yetersizliğinden -amiyane tabiriyle- bayılıyor olabilir. Bu da sizin primer geriliminizi düşürür.
3. Elektrotları taşıyan kolların basınçları, regülasyon anında yetersiz gelip elektrotlar dalmaya geçebilir. Yani trafo enerjili iken elektrotlar sıvı çelik içerisinde kısa devreye giriyor ve aşırı akımdan açtırıyor olabilir. Ark ocağı hidrolik sisteminin (basıncın) yeterli olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
4.Trafonuzda sargılardan veya kademe şalterinden kaynaklanan ciddi bir arıza olabilir. Test ettirmelisiniz.
İyi çalışmalar.