merhaba arkadaşlar.
cnc makinesinde basit bir malzeme işleme işi için g kodu dosyasına ihtiyacım var. önce çizim yapılıp sonra artcam programı ile koda dönüştürülüyormuş. artcam ı kurdum baya kurcaladım. ancak anladığım kadarıyla benim ihtiyacım olan bu programa göre çok basit bir kodlama olucak. ama bu konuda da anlayabileceğim bilgi bulamadım.
benim ihtiyacım olan çok basit birşey;
- iş mili motorunda 1mm lik iki veya 4 kanatlı freze çakısı kullanılacak.
- cep telefonu şarj cihazı plastiği gibi bir plastik malzemeden olan düz bir iş parçasına (et kalınlığı 3 mm) çakı inecek,
- parça üzerine çapı 3mm olan delikler delinecek, deliklerin araları 1-2 mm kadar olacak ve bu delikler 3x3 şeklinde sıralanacak.
- aynı parça üzerinde bu dokuz deliğin yaklaşık 20 mm aşşağısına 12mmx19mm ölçüleründe dikdörtgen bir delik delinecek.
evet yapılacak iş bu kadar.
makine özellikleri şöyle; vida mili adımı 1mm, program mach3, çakı 1mm kanat 2 de var 4 te var, plastik için hangisi daha iyi olur?
bu iş sanırım kodları direk elle yazarak da olur. ama hiçbirşey bilmiyorum. bu kadar basit birşeyi yapmak için gerekli komutları öğrenip yazabileceğim dökümanı nasıl bulabilirim, yardımlarınızı bekliyorum. şimdiden teşekkürler.