Asansör makina dairesi iklimlendirmesi

serkan_48

Üye bildiğin dümdüz üye
Arkadaşlar merhabalar..

Yer Gaziantep bir asansör makina dairesini soğutmak için kapasite hesabı gerekiyor. Alan 30m2. 15 kW motor bulunmakta. asansör makina dairesi bina içinde sadece çatı dış ortama temaslı.

Bu alanı soğutmak için ne kadar kapasiteye sahip bir cihaz konulmasını önerirsiniz? Bu alan normal yaşam alanı olsa az çok bir kapasite çıkarabilirim ancak daire içinde 15 kW gücündeki asansör motoru sık şekilde çalışmaktadır. Bu motordan gelecek ısı yükü ne olur?

Teşekkürler.

15 kw motor yaklaşık 100 kg ağırlıkta olsa maksimum sıcaklığı 40 derece ise bir şeyler hatırlatırmı. Ampirik olarak 2-3 insan vucut sıcaklığı etkisi denebilirmi.

Ya şöyle düşündüm. Mesela transformatör verimleri %90 - 98 arasındadır. Kalan kısım fuko akımları sacdaki kayıplar v.s. ile ısı olarak atılıyor.

Bu motorlarda bir nevi manyetik indüksiyon mantığıyla çalışıyor. Motor verimini bilmiyorum ama %95 alsak ortalama diye düşündüm. % 5 ısı ise 15 kw da 750 watt atık ısı demektir. Tabi bu aldığım değer kaba bir değer sadece benzetme ile mantık yürüttüm.

Motordan 750 watt ve 30 m2 için bir ısı kazancı hesaplasam 18 000 btu luk bir cihaz sanki yeterli gelecek gibi.

Motor verimlerini % 80 kabul etseniz bile yeteceğini düşünüyorum. Trafodan fazla olarak sürtünme kayıpları var.

30 m2 lik makina dairesi, tek bir asansör için fazlaca büyük bir alan.
Soğutulmasına çok fazla gerek de yok aslında..Bende 20 m2 alanda iki tane var ve oda
sıcaklık seviyeleri öyle anormal derecelerde değil açıkçası..İlla da konulması isteniyorsa
hesaba kitaba girmeden 15 veya 18 bin Btu yeterli diye düşünüyorum.

Forum istatistikleri

Konular
130,240
Kullanıcılar
453,458
Son üye
Ferhat Şenyurt

Yeni konular

Geri