asm türkçe kaynak

hkn_blt

Üye
Katılım
31 Ağu 2009
Mesajlar
1,162
Puanları
31
ASM Türkçe Kaynak

umarım yardımcı olur...

Özet:
1.GİRİŞ
1.1 Mikroişlemciler

Mikroişlemci herhangi bir sistemde merkezi işlem birimidir ve bulunduğu sistemde aritmetik ve mantıksal işlemleri yürütür. Merkezi İşlem Birimi (Central Processing Unit: CPU), kontrol devresini, bir ALU ( Aritmetik Mantık Birimi ) bazı kaydediciler ve bir adres/program sayıcıyı içerir.

Bir klavyeden gelen verilerin, bir basınç algılayıcısından gelen sayısallaştırılmış çıkışın veya bir başka verinin bilgisayara alınması ve bu bilgilerin çıkış olarak sağlanması mikroişlemci tarafından kontrol edilir. Mikroişlemcinin bu tür işlemleri giriş olarak algılayıp, çıkışa yansıtması için mikroişlemci programlanır. Bir mikroişlemci, belleğinde saklı bulunan programı her bir komutu sıra ile okuyarak yürütür. Her komut önce, onu yürütmek için gerekecek işlemleri belirlemek üzere mikroişlemcinin anlayabileceği makina koduna çevrilir ve sonra gereken işlemler yapılır. Mikroişlemci entegre devresi, yazılan programları meydana getiren makina komutlarını yorumlamak ve yerine getirmek için gerekli olan tüm mantıksal devreleri içerir.

Bir mikroişlemci temel olarak üç kısımdan oluşur. Bunlar merkezi işlem birimi (CPU), giriş çıkış birimi (G/Ç) ve bellektir.

1.1.1 Merkezi İşlem Birimi

Bilgisayarın kalbi veya beyni olarak adlandırılan mikroişlemci aynı zamanda merkezi işlem birimi olarak da anılırlar. Merkezi işlem birimi genel olarak aşağıdaki işlemleri yapar:

  • Sistemdeki bütün elemanlar ve birimlere zamanlama ve kontrol sinyali sağlar.

  • Bellekten komut veya veri alıp getirir ve işler,

  • Veriyi giriş/çıkış birimlerine ya da oradan kendisine aktarır,

  • Komutların kodunu çözer,

  • Komutla birlikte aritmetik ve mantık işlemlerini gerçekleştirir,
1

2

• Program işlenirken giriş/çıkış cihazlarından gelen servis isteklerine I bayrağının durumuna göre cevap verirler.
 

Ekli dosyalar

  • asm turkce.rar
    891.3 KB · Görüntüleme: 0

Forum istatistikleri

Konular
129,232
Mesajlar
924,514
Kullanıcılar
451,613
Son üye
hamdisag

Yeni konular

Geri
Üst