assemly yardım...

Sayın berkan kardeş ben senin yerine olsam hangi portların 0 hangi portların 1 olmasını istiyorsam ve bunu nasıl kontrol ederim diye soruyörnegin b portlarının kontrolü için


mowlv b'10001101' ;hangi porlar 1 hangi portlar 0 orada belli akümülatöre yüklendi.
subwf portb ;port bnin o anki degeri akümülatöre yüklenenb'10001101'
btfsc status,zero ;çıkarılırve sonuç sıfır olması durumunda zero flagı etkilenir..zeronun
goto program_1 ;durumuna göre istedigin progtama dallandırılır program
goto program_2

camby kardeş çok güzel örnek bermiş..
 
bu işi asm de mantık kapılarıyla, 8 bit olarak, sabit sayı ile b portunu işleme tabi tutarak yaptırmaya çalıştım. bir şeylerde becere bildim. (tabi cevap veren sn arkadaşların sayesinde).
ancak şunu söyleyeyimki asm gerçekten çok zor bir programlama dili. özel yazmaçları ayarlıyorsun, yazmaçların içerinsindeki bitlerin ayrı ayrı işlevleri var, bir yazmaçtaki bir bit kesme olayının düşen kenardamı yoksa yükselen kenardamı olacak bunu belirliyor. bunun gibi bir sürü şey.sn antez arkadaşın verdiği programı henüz tam inceleyemedim.
yeni başlayan arkadaşlarıma parsic diye bir program var onu önermek istiyorum.
plc gibi görsel olarak programlama yapıyorsunuz. henüz bu programla uğraşmaya başlayalı 5 gün oldu ama gerçekten harika bir program.
ama genede bu asm işini gerçekten çözmek iştiyorum. parsic'i kullanmaya başladığımda asm den iyice tırstım. nedenide;
parsicde yaptığımız projeyi derlerken asm kodlarınıda oluşturuyor. oluşturulan asm dosyasını incelediğimde, parsicde yaptıgım program basıt lcd yazı yazma olmasına rağmen en az abartısız 200- 300 satır asm kod çıkıyor.
cevap veren arkadaşlara tekrar teşekkürler.
 
programı yazarken akış şeması çizilmeli benim verdiğim program adındanda anlaşılacağı gibi akış diyagramını çiziyorsunuz programınız bitiyor hepsi bu ama basit işler için ben inceledim hoşuma gitti ama benim gözdem htpic yinede..
 
sn ansez sizin önerdiğiniz programlada uğraşacağım. nekadar çok program bilirsek o kadar iyi. ama PARSIC daha önce PLC programlamayıda bilenler için müttiş bir program. görsel olarak bağlantıları falan tıpkı plc deki gibi yapıyorsunuz. konuyu incelemek iştiyen olursa googleden kolay pic diye aratıp siteye bakabilir.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,249
Mesajlar
924,667
Kullanıcılar
451,645
Son üye
lorddex

Yeni konular

Geri
Üst