Atlama

LeoTrocki

Üye
Katılım
10 Mar 2010
Mesajlar
13
Puanları
1
YG nakil hatlarında işletme gerilimi üzerine çıkıldığında izolatörler delinmeye zorlanır.Eğer izolatörlerin delinme dayanımları yeterli ise hava delinerek hattan direğe doğru boşalma gerçekleşir,benim sormak istediğimse bu atlama olayı istenilen birşeymidir yani hattın zarar görmemesi için olması gereken bu gibi görünsede bunun herhangi bi sakıncası varmıdır yokmudur bunu öğrenmek istedim,birde neden işletme geriliminin üzerine çıkılır buda teknik bir sorunmudur yoksa kontrollü bir şekildemi yapılır bu?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Kısmen istenilen birşeydir sn. LeoTrocki. Havanın delinerek iyonize olmasını sağlayan kısımda enerji nakil hatlarındaki izolatörlerde bulunan ark boynuzlarıdır. Ark boynuzları çalışmayıp izolatörlerde delinme gerçekleşir ise arıza daha da büyür. Ark boynuzu çalıştığında da gerekli koruma röleleri faz-toprak kısadevre arızasını görerek (ayarlarına göre gerekli ise) o hattı devre dışı bırakabilir.

f9d5740a-204e-42d1-9a92-3197b2eebf55.jpg



İşletme geriliminin üzerine çıkılması istenmeyen bir durumdur. Devreden çıkan ani yüklerde buna sebep olabilir, hatta yıldırım düşmeside...

Konuyla ilgili çeşitli dökümanlar var forumda:

https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/aşırı-gerilimlerden-korunma-sistemleri.23207/
 
sistemde yapılan manevralarda kesici acılıp kapanması vb. anahtarlama işlemlerinde gerilim cok kısa sürede oldukca yüksek degerlere ulasabilmektedir. TRV dedigimiz yani transient olayları bu gerilim yükselmelerinin en büyük kaynagıdır. Ayrıca hatlarda bir faz-toprak arızası meydana geldiginde diger fazların gerilimleride yükselir.Bu ve benzeri yıldırım darbelerinden gerilim yükselmesini engellemek için korumalar yapılır. İkinci olarak izolatörler nemli tuzlu havalarda yüzeyleri kirlenmekte olup bu hava degisimlerinde iletken duruma gecerek izolatörler üzerinde atlama yapabilir.
 
Sayın MÜHENDİS arkadaşım TRV nedir biraz açarmısınız,nasıl bir gerilim yükselmesi olayı?Gerçekten bunu merak ediyorum bilgilendirirseniz sevinirim...Gerilim yükselmelerine örnek olarak,kapasitif özelliği yüksek uzun hatların devreye alınması,ring kopmaları,sistemden güçlü alıcıların ani servis harici olması,Şönt Reaktörün servis harici olması durumlarıda sistem voltajını yükselten etkenlerden bazılarıdır.
 
300px-TRV_inductive.jpg

kesicilerin açması esnasında akım sıfır noktasından kontakların nozzle dedigimiz kısımda birbirinden ayrılması esnasında ark tutuşmaya başlar ve çok kısa bir sure boyunca gerilimde aşırı bir yükselme olur. Yukarıdaki şemedanda görüleceği üzere kontak içerisindeki erkek ve dişi kontagın birbirinden ayrılması esnasında bu olay meydana gelir.
 
300px-TRV_inductive.jpg

kesicilerin açması esnasında akım sıfır noktasından kontakların nozzle dedigimiz kısımda birbirinden ayrılması esnasında ark tutuşmaya başlar ve çok kısa bir sure boyunca gerilimde aşırı bir yükselme olur. Yukarıdaki şemedanda görüleceği üzere kontak içerisindeki erkek ve dişi kontagın birbirinden ayrılması esnasında bu olay meydana gelir.
TRV hakkında bilgi paylaşımı için teşekkürler,fakat sizde bilirsiniz kesicilerin yük altında açma-kapama süreleri en az zaman içierisinde yapılacak şekilde dizayn edildiği için saliselik zaman diliminden gerilim yükselmelerinden ziyade diğer faktörler daha uzun süre gerilim yükselmelerine sebeb olmazmı?
 
tüm ilgilenen arkadaşlara teşekkür ediyorum...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,780
Mesajlar
920,442
Kullanıcılar
450,870
Son üye
kullanıcı-

Yeni konular

Geri
Üst