Ayarlı güç kaynağı voltaj çökmesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan koray79
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

koray79

Üye
Merhaba bu devrede yanlış olan bir yer varmı devre sorunsuz çalışıyor fakat yukte voltaj çökmesi oluyor yÜk yaklaşık 1 amperlik led lamda doğrultma devresi ve trafo 5 ampere uygun . devrede yorumlayabileceğiniz bir hata varmı. 0,01 ohm 5 watt taş direnci devreden çıkartarak denedim aynı sorun devam ediyor . Yardımcı olursanız sevinirim.

Ekli dosyalar

• hg.webp
    hg.webp
    149.2 KB · Görüntüleme: 42
10 ohm voltaji dusuruyor olabilir. Daha dusuk direnc kullanip deneyebilirmisin ?

Sogutucu baglimi ? Isilar ne durumda ?

soğutuc
10 ohm voltaji dusuruyor olabilir. Daha dusuk direnc kullanip deneyebilirmisin ?

Sogutucu baglimi ? Isilar ne durumda ?
Soğutucu bağlı ısınma yok 10 ohm direnç 0,6 volt kadar voltajı düşürüyor mj2955i devreye almak için normal çalışıyor

MJ2955 kazancı çok düşüktür. 10 ohm direnç ile 50mA iletim akımına göre yük hala LM de.
Fazla akım çekilebilmesi için 10 ohm direnci daha düşük yapmalısın. Ancak MJ nin akım kazancı düşük olduğu yine de yeterince sürülemeyecektir.
TEST:
MJ transistörü devreden tamamen çıkartınız. Yine 1A de voltaj düşümü olacaktır.

MJ2955 kazancı çok düşüktür. 10 ohm direnç ile 50mA iletim akımına göre yük hala LM de.
Fazla akım çekilebilmesi için 10 ohm direnci daha düşük yapmalısın. Ancak MJ nin akım kazancı düşük olduğu yine de yeterince sürülemeyecektir.
TEST:
MJ transistörü devreden tamamen çıkartınız. Yine 1A de voltaj düşümü olacaktır.
Daha önce yaptığım ve kısadevre koruması olmayan bir devre vardı hatırlarsanız çok yardımcı olmuştunuz bana ama ben sizin tavsiye ettiğiniz devreyi yapamadığım için konu yarım kalmıştı bu devre yine aynı devre fakat sadece ters koruma diyotları ve 0,01 ohm 5 watt lık taş direnç ekledim çünkü küçük matkap ile baskı devre kartı delerken ters emk dan dolayı lm 317 yanmıştı 10 ohm direnç ile bu devreden daha önce 5 amper e yakın akım çekip sorusuz çalıştırdım

Daha önce yaptığım ve kısadevre koruması olmayan bir devre vardı hatırlarsanız çok yardımcı olmuştunuz bana ama ben sizin tavsiye ettiğiniz devreyi yapamadığım için konu yarım kalmıştı bu devre yine aynı devre fakat sadece ters koruma diyotları ve 0,01 ohm 5 watt lık taş direnç ekledim çünkü küçük matkap ile baskı devre kartı delerken ters emk dan dolayı lm 317 yanmıştı 10 ohm direnç ile bu devreden daha önce 5 amper e yakın akım çekip sorusuz çalıştırdım
KÖTEK: 👊
Önceki devrede NPN transistör kullanıyordun. MJ2955 PNP dir.
PNP transistörü tam sürebilmek için BE geriliminin 0.7V ve üzeri olması ve aynı zamanda B akımının da transitöre göre yüksek olması gerekmektedir.
Dolayısı ile bu konfigürasyonda yüksek akım kazancı son derece önemlidir. MJ 2955in akım kazancı çok düşüktür.
Eğer benim önerdiğim MJ yi kullanıp ta 10 ohm direnci 1 ohm yapmış olsaydın.....
1A de regülasyon bozulmaz. (LM317 tam çalışır)
1A de 1 ohm üzerinde 1V düşer. Akım paylaşım kuralına göre bu direnç üzerinden 50mA akımı transistöre paylaşsa, transistörün HFE si 100 ise 50mAX100=5000mA yani 5A
Dolayısı ile bu şekilde LM317 den akım çekildikçe akım kendisine geçebileceği bir yol arar ve MJ15004 üzerinden akar. Akım çekildikçe transistör verebildiği kadar akım verecektir.
Bu sebeple benim önerdiğim devre teknik olarak tam hesaplanmıştır.
MJ2955 i kullanabilmek için ne yapabilirsin.
Düşük güçlü ve akım kazancı nispeten yüksek olan bir transistör daha kullanarak bu transistörle MJ2955 i sürersin.
ARAŞTIR transistörlerin bu şekilde bağlanması.
Ekran Görüntüsü - 2026-04-14 23-30-21.webp

KÖTEK: 👊
Önceki devrede NPN transistör kullanıyordun. MJ2955 PNP dir.
PNP transistörü tam sürebilmek için BE geriliminin 0.7V ve üzeri olması ve aynı zamanda B akımının da transitöre göre yüksek olması gerekmektedir.
Dolayısı ile bu konfigürasyonda yüksek akım kazancı son derece önemlidir. MJ 2955in akım kazancı çok düşüktür.
Eğer benim önerdiğim MJ yi kullanıp ta 10 ohm direnci 1 ohm yapmış olsaydın.....
1A de regülasyon bozulmaz. (LM317 tam çalışır)
1A de 1 ohm üzerinde 1V düşer. Akım paylaşım kuralına göre bu direnç üzerinden 50mA akımı transistöre paylaşsa, transistörün HFE si 100 ise 50mAX100=5000mA yani 5A
Dolayısı ile bu şekilde LM317 den akım çekildikçe akım kendisine geçebileceği bir yol arar ve MJ15004 üzerinden akar. Akım çekildikçe transistör verebildiği kadar akım verecektir.
Bu sebeple benim önerdiğim devre teknik olarak tam hesaplanmıştır.
MJ2955 i kullanabilmek için ne yapabilirsin.
Düşük güçlü ve akım kazancı nispeten yüksek olan bir transistör daha kullanarak bu transistörle MJ2955 i sürersin.
ARAŞTIR transistörlerin bu şekilde bağlanması.
Ekli dosyayı görüntüle 121761

Önceki devre ve başlık burada yapay zeka ile araştırıyorum ama tutarsız bilgiler veriyor mj2955 transistörü bazen npn olarak değerlendiriyor. devrede bazı yerleri yanlış yorumluyor. Güvenemiyorum Temel elektronik eğitim seti satın aldım dersleri dinlemeye başladım. gördüğünüz gibi çalışan devrede 10 ohm direnç var ikilemde kalıyorum tabiki sizlerin bilgi ve tecrübeleriniz tartışılmaz çok yardımcı oluyorsunuz Benim ilk yaptığım çalışan devreye sadece koruma diyotları ve 0,01 ohm 5 watt taş direnci ve 1 mf kondansatörü ekledim . Daha once aldığım mj 15004 boşta duruyor sizin önerdiğiniz devrenin lm317 ve 15004 kısmınıda yapıp deneyeceğim

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,234
Son üye
Osman Dere

Yeni konular

Geri