Ayarlanabilir Güç Kaynağı Yapımı

Merhaba. Kendime amatör bir ayarlanabilir güç kaynağı yapmak istiyorum. Elimdeki powerin kaç waatlık olduğunu bilmiyorum fakat +3.3V 12A / +5V 12A / +12V 9A // Rated 230W gibi değerler yazıyor. Pek fazla Elektrik bilgim yok. Youtubede izlediğim kadarı ile yapmaya çalışacağım. Yaparken de sizin yardımlarınıza ihtiyacım var. Yardımcı olursanız sevinirm.

Yapacağım güç kaynağında standart +12v +5v +3v çıkışlarının yanı sıra bir de ayarlanabilir ayrı bir çıkış yapacağım. Voltmetre de bağlayacağım. Usb girişi de bağlayabilirim.

Link paylaşmak yasak mı bilmiyorum ama malzemelerimin ismi yerine linkini atmak istiyorum. Satıcı bana şu devreyi önerdi. Hem yüseltici hem düşürücü bir devre :

https://www.motorobit.com/urun/zk-sj4-60w-voltaj-dusurucu-yukseltici-modul-solar-sarj-devresi

Siparişimi vermeden önce en çok öğrenmek istediğim şeyleri size sormak isterim. Mesela fiş takılı olduğunda veya açık olduğunda yanacak 2 adet led bağlamak istiyorum. Ledlere direnci kaçlık bağlayacağımı bilmiyorum. Bu konuda yardım istiyorum. Ledlerimin linkini atayım. Bana direnç değerini yazarsanız sevinirim.

5mm 1.2-3v ile çalışan led ercih ettim : https://www.motorobit.com/urun/5mm-yesil-led-paketi-10-adet
Direnci mümkünse aynı siteden bulup bana atarsanız çok sevinirim. Çok fazla çeşit direnç olduğu için değer söyleseniz bile bulamayabilirim.


Bir diğer öğrenmek istediğim ise Sigorta olayı. Bu sigortayı kaçlık ve nereye takıyorlar onu tam öğrenemedim. Ya da takmam şart mı onu da bilmiyorum.
Youtubede gördüğüm şu yuvayı kullanıyorlar:
https://www.motorobit.com/urun/5x20-panel-tipi-sigorta-yuvasi

Bir de yukarıda linkini paylaştığım devrenin trimpotlarını söküp oraya potansiyometre takmak istiyorum. Potansiyometreleri kaçlık seçeceğim o konu hakkında da bir bilgim yok. Devre üzerindeki trimpotlardaki değerin aynı değerde mi potansiyometre seçmeliyim sizce ?


Ve son olarak güç kaynakları yük bağlı değilken sanırım kendini kapatıyormuş. Bunu engellemek için 10w 10ohmluk taş direnç ekliyorlar. Ben sitede bu direnci bulamadım. Onun yerine yabancı bir youtube videosunda şu direnci kullandığını gördüm. Biraz fiyatı fazla ama bunu alsam mı almasam mı karar veremedim : https://www.motorobit.com/urun/10r-50w-5-aluminyum-direnc


Şimdilik bu kadar sanırım. Önce siparişimi tamamlayıp daha sonra yapım aşamasında da çok daha fazla soru soracağımdan eminim :)
Daha kısa daha net yazmanızı tavsiye ederim. Uzun yazıları kimse okumaz
 
Devre konusunda kararsız kaldım. İlk mesajda yazdığım devre zj-sj4 mü kullansam max3a https://www.motorobit.com/urun/zk-sj4-60w-voltaj-dusurucu-yukseltici-modul-solar-sarj-devresi

Ya da Bir başkası şu şekilde yapmı. Öne Yükseltici devre ve arkasına bir düşürücü eklemiş. Daha yüksek amper oluyor bu şekilde. Ben yapacağım güç kaynağına belki ileride ahşep veya pleksi kesmek için mini yatay testere yaparsam ve yüksek amper gerekirse diye bu şekilde 2 devreli olursa daha iyi olur diye düşündüm. Pek elektrikten anlamıyorum. Amper önemli mi değil mi bilmediğimden size danışmak istedim.

Yükseltici : https://www.motorobit.com/urun/dc-dc-voltaj-yukseltici-boost-converter-regulator-150w

Düşürücü : https://www.motorobit.com/urun/dc-dc-10a-amper-ayarli-voltaj-dusurucu-regulator-karti

Bu 2li devreyi kullanırsam bir de şöyle birşey takıldı aklıma ; yükseltici devrede kısa devre koruması yok yazıyor. Ben güç kaynağını tamamladığımda + ve -yi birbirine değdirdiğimde bu devre direk çöp mü oluyor ?

2 devre yapılan çalışma
 
Son düzenleme:
Genelde ağır olan daha kalitelidir. Hangisi ağır ise onu kullan.

Malzemelerimi temin ettim. Yalnız ledleri direnç ile yakamadım. 220k ve 330k direnç satın aldım. Aldığım ledler 1,5v-3v arasında çalışıyor. Ben bilgisayar powerinden gri kabloyu + olarak aldım. Power on kablosu. Onda dirençsiz normal çalışıyor. Truncu 3vdan +yı aldığım zaman dirençsiz yakıyor ama ledi bozuyor. Direnç ile hiç tepkime yok. Yanlış direnç mi aldım bilemedim. Youtubede herkes 330k direnç kullanmış.

IMG_5020.JPG



IMG_5021.JPG
 
Teşekkürler. Sorunsuz çalışıyor evet.
Güle güle kullanın. Güzel bir çalışma olmuş. Sadece farkettigim ve bence sırıtan tek nokta mavi sıra klemensler olmuş. Daha kaliteli ve şık duran seramik klemensler var. Daha başka bir üründe olabilirdi. Kapaklı klemens falan.
 
Güle güle kullanın. Güzel bir çalışma olmuş. Sadece farkettigim ve bence sırıtan tek nokta mavi sıra klemensler olmuş. Daha kaliteli seramik klemensler var.
Teşekkür ederim. Elektrik bilgim olmadığı için klamenslerin daha kaliteli olanlarının olduğunu bilmiyordum. Bilseydim ondan takardım. Trimpotlardan yaptığım potansiyometreleri orjinal çok turlu potansiyometreler ile ilerde değiştirmeyi düşünüyorum. O sıra klamensi de değiştiririm.
 
Teşekkür ederim. Elektrik bilgim olmadığı için klamenslerin daha kaliteli olanlarının olduğunu bilmiyordum. Bilseydim ondan takardım. Trimpotlardan yaptığım potansiyometreleri orjinal çok turlu potansiyometreler ile ilerde değiştirmeyi düşünüyorum. O sıra klamensi de değiştiririm.
Yok sıkıntı olacağını düşünmüyorum da sanki o kadar şık ekipmanın arasında pek bir basit gözüküyor. Mercedes arabaya milyoncudan koltuk kılıfı almak gibi 😀 Pot a niye mum silikon uyguladıniz bu arada?
 
Yok sıkıntı olacağını düşünmüyorum da sanki o kadar şık ekipmanın arasında pek bir basit gözüküyor. Mercedes arabaya milyoncudan koltuk kılıfı almak gibi 😀 Pot a niye mum silikon uyguladıniz bu arada?

Doğru diyorsunuz. Birazda senede bir kaç kere kullanacağım bir cihaz için çok fazla masraf yapmıştım. O yüzden klemensi milyoncudan aldım :D. Potansiyometreyi aslında 502 ve karbonat karışımı tutkal ile çok sağlam yapıştırdım fakat daha sonra ne olur ne olmaz diye biraz da sıcak slikon sıkma gereği duydum. Pleksileri felan kendim kesip sıcak slikon ile yapıştırdım. Daha sonra kolayca açabileyim diye. Pleksi parçaları da aslında CNC'ye kestirseydim daha kusursuz olurdu. Şimdilik böyle kalsın. Sonra yine modifiye ederiz.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,864
Mesajlar
930,851
Kullanıcılar
452,726
Son üye
ugur Göktürk

Yeni konular

Geri
Üst