Aydınlatma arıza

Katılım
4 Eyl 2008
Mesajlar
71
Puanları
1
Yaş
40
Değerli ustaların tesisat işi ile pek uğraşmıyorum. Ancak bir Elektrik teknikeri olarak karşıma sürekli çıkıyor... bazen işin içinden çıkamadığım zamanlar oluyor ... enteresan bir arıza ile karşılaştım yine ve böyle arızalar hep beni buluyor malesef...


Resimde görmüş olduğunuz gibi 12 adet 400 w projektör aydınlatma devresi var. L2 fazinda daha önceden oluşan bir arızadan dolayı (nedenini bilmiyorum) bu faza ait 1 projektör patlamış bir tanesinin de lambası patlamış. Arızalı olan ve lambası patlayan projektörleri komple degistirdim. Yine de projektörler çalışmadı.
Karşılaştığım sorun şu
1. Projektörleri bağlamadan yaptığım ölçümde
L1 L2 400 V 50 HZ
L1 L3 400 V 50 HZ
L2 L3 400 V 50 HZ
L1 N 230 V 50 HZ
L2 N 230 V 50 HZ
L3 N 230 V 50 HZ

2. projektörlerden birtanesini veya ikisini birden bagladigimda
L1 L2 400 V 50 HZ
L1 L3 400 V 50 HZ
L2 L3 400 V 50 HZ
L1 N 400 V 50 HZ
L2 N 0 V 50 HZ
L3 N 400 V 50 HZ
Linye basından ölçüm yaptigimda sorun yok fazlar arası ve faz nötr arası gerilimler normal.
her projektörün kendine ait bir bağlantı buati var. temsili resim deki gibi. öncesinde daha fazla L1 L2 L3 fazindan beslenen projektör var bunlarda sorun yok. Yani arızamız L2 fazina bağlı son 2 projektör de
Bu iki projektör bağlandığı zaman L2 N arasındaki potansiyel farkı göremiyorum. Yani 0 volt 50 HZ.
Projektörler değişti lambaları değişti
Bağlantı noktaları kontrol edildi
Projektör kablo kontrolleri yapıldı
Ayrıca sitem de kacak olması da olanaksız olarak görüyorum 3 fazli kaçak akim rölesi ile besleniyor...
Bunun nedeni ne olabilir .....


 
Devrenin başındaki kaçak akım ve trifaze Sigorta da sorun var gibi görünüyor elektriği daha ilerideki bir noktadan kesin ve hem kaçak akımın kontaklarını nötr kontağı dahil hemde sigortanın kontaklarını ölçün lambalar patladığında bunların kontaklarını yakmış olabilir siz ölçü aletiyle ölçtüğünüzde voltaj görebilirisiniz ama bu yanılta bilir birde asma duya akkor telli lamba bağlayark lambanın parlaklığını kontrol edin l1-nötr arasında lamba yanıyor mu parlaklığı nasıl diye bütün fazları kontrol edin.
 
Ustam sigorta çıkışını ve girişini faz faz faz nötr şeklinde kontrol ettim. Ve arızalı olan projektörün bağlı olduğu buatin olduğu noktaya kadar tüm noktaları tek tek ölçtüm oraya kadar tüm noktalarda faz faz faz nötr arası gerilimlerde hiç farklılık yok. Ve oraya kadar bağlı olan projektörlerin tamamı çalışıyor. Arızalı noktadan sonra sadece L2 fazi 'na bağlı projektörler yanmıyo.

Benim düşündüğüm nötr den devreyi tamamlamiyor...
L2 fazi projektör üzerinden geçiyor ancak nötr devreyi tamamlanıyor. Onun için L1 ve L3 fazlarından ölçüm yaptigimda 400 volt gerilim görüyorum.

Sizinde söylediğiniz gibi duy ile test yapacağım. Çünkü böyle bir durum daha önce başına gelmiş faz ve nötr arası 700 volt gibi büyük bir değer görmüştüm. Sorunun kaynağı bir önceki bağlantı noktasında yapılan nötr bağlantısının gevşek olmasıydı. Bu sebepten arızalı noktadan sonra 3 adet 100 w lik lambayı patlatıyordu ...
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Muhtemelen nötrde kopukluk var. Peki bu iki ölçümü tam olarak nereden yaptınız.
Bende öyle düşünüyorum ama nerede ve nasıl olabilir bu tüm bağlantı noktalarını kontrol ettim projektörlerin birini bile bagladigimda neden böyle birşey oluyor...
 
Arızanın nedenini buldum değerli ustalarım.
Ancak enterasan bir durum söz konusu var burada da. Yanmayan ilk projektöre gelen linyenin nötr kablosun da bir sorun varmış komple degistirdim sorun çözüldü.

Isin enteresan tarafı kabloyu değiştirdikten sonra kabloyu farklı bir yerde test ettim 3 faza tek tek lamba bağlayarak ortak nötrden çalıştırdım. Sorun yok gibi belkide kablo bukumunden dolayı önceki konumunda bir temassizlik olabilir diye düşündüm. Ama böyle bir sorun olsa arızalı kablodan sonraki diğer projektörler nasıl yanıyordu.
Hâlâ bunu anlayamadım .
Ölçü aletiyle voltaj kontrolünde ölçüm değerlerini normal görüyordum
 
Yükler eşit güçte ve sayıda olduğundan iki faz arasında kalıp çalışmaya devam etmiştir. Buradaki yükler farklı güçlerde dengesiz şekilde fazlara yüklenmiş olsaydı çok daha ciddi bir arıza oluşacaktı.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…