Halen LED armatür üreticilerinin yeterince açık ve dürüst davrandıklarına inanmıyorum, verim %90 diyorlar neye göre? akkor flamanlı ampüle göre tabiki ama reklamını yaparken yanına t8 floresan koymayı ihmal etmiyorlar.
LEDin genel aydınlatma için halen uygun olmadığını düşünüyorum, tasarruf kısmı işin hikayesi, tasarruflu filan değiller, çoğu LED armatürde bir T5 armatürden aldığınız akının çok daha azını alabiliyorsunuz. bunun karşılığında daha fazla LED armatür kullanmak zorunda kalıyorsunuz. Bunun anlamı zaten 3-4 kat pahalı olan led armtürün adet artışı ile daha da fazla masraflı olmasıdır. Piyasanın %80 i dandik armatür üretmektedir bu da değil 50 bin saat çalışması LED in yerine göre aylar, haftalar hatta saatler içersinde bozulmasına yol açmaktadır.
Yeri gelmişken acı bir tecrübemizi paylaşalım, genel aydınlatma için spot tipi LED armatür bakıyorduk, normalde asla LED kullanmam ama mal sahibinin tercihine göre o şekilde oldu. Güçlü led spotlara philips gibi markalarda nedense rastlayamadık hepsi 3-4-5 w civarında lümen değeri düşük spotlardı. bulduğumuz satıcı bize kendi ledlerinin olağanüstü olduğunu, 3 yıl garanti verdiklerini, bilmem kaç yerde hiç problemsiz çalıştığını vs söyledi. Benim bu tip laflara karnım fazlasıyla tok olduğu için itibar etmedim ve alternatif aramayı sürdürmek istedim, fakat mal sahipleri bayıldığından o ledlerden aldık. sonuç ne oldu biliyor musunuz? daha yapılan yer işletmeye alınmadan ve abartısız söylüyorum o ledler 5-6 saat çalışmadan %5i patladı. Bakalım yaz sıcaklarında çalıştıklarında halleri ne olacak.
sonuç olarak birileri bu işten iyi para kırıyor olabilir ama bizler teknik insanlarız mimarlar gibi yeni çıkan her şeyi bir deneyelim diyemeyiz, sonuçta sorumluluk bizde