Aydınlatmada Enerji tasarrufu için power led kullanımı uygunmu? değilmi?

Maalesef yalan söylüyorlar.Ömür,sorundur !
 
Power ledler çok ısınan elemanlardır eğer çok iyi sogutulmazlar ise verimleri düşüktür, bütün firmalar soğutma konusu üzerine çalışıyorlar ben İzmirde bir aydınlatma firmasinin Goniophotometri laboratuvarında 3 yıl çalıştım ve biz sadece lümen ölçümleri yapmıyorduk cri yani renksel geridonusum lümenve benzeri birkaç değeri daha alıyordum fazla detaya girmek istemiyorum fakat basit ölçüm olan lux ölçümü basit bir luxmetre ile yapılabilen ve her seferinde değişik sonuçlar verebilen ölçüm belirsizliği yüksek bir metoddur ve bu degerleri karşılaştırmak cok dogru degildir , lumen değerini İzmirde 219 gundur ölçen arkadaş hangi metodu kullaniyormus çok merak ettim zira ekipmanlar çok büyük ve çok pahalı ekipmanlardir luxmetre gibi değil bir ulbrich kuresine ihtiyaç vardır bu kure de İzmirde sadece benim laboratuvarımda mevcut idi :)
 
Marka kalite olursa ömür uzun olur banyoya aldım 10w iyi marka led 1 seneyi geçti açkapa ohooo ganiii :)
 
Led aydınlatma teknlojisi şuan Çinden dönüyor bu nedenle ledler garanti vermek bence yanlış yerli üretim şart. Bence beko veya arçelik artık led aydınlatma işine girmeliler.
 
ImageUploadedByKontrolKalemi.Com Mobil1463447843.288148.jpg
arkadaslar, led isiklar hakkinda kisa bir bilgi. Kaynak : bilim teknik.
 
Led ürünlerinin tasarruf konusunda geleneksel tip aydınlatmalardan ortalama 1/10 kadar tasarruflu olduğu deney ve gözlemlerle kanıtlanmıştır. Ömür konusunda ise 100.000 saat denmektedir fakat kullanım şartlarına göre değişmektedir. Cob led ürünleri bu konuda daha gelişmiş teknolojiye sahiptir.
 
arkadaşlar led ler üzerien bu kadar konuştuktan sora ben de başımdan geçen bir anımı anlatacğım ... bir arkadaşımın işi idi beni yardıma çağırdı hiç anlamdığım bir konu led li yer taşı 3 farklı mekana döşetirdi sorunsuz çalışmakta 4. mekana da döşedik beraber 1 gün sora adaptörü yaktı , yeni adaptör taktık zemine döşene ledli taş ların bağlatılarını tek tek kontrol etik hiç bir sorunla karşışamadık 3 gün sor son taktığımız adaptörde yandı ..bu taşlar arnavut kaldırım taşı şeklinde polyester malzeme içine ledler yerleştirlmiş biçimde altkısmından kablo çıkışı var birbirine paralel bağlan ledler aynı renkli uçlar aynı çıkışa ve adap töre giriyor ...nerde hata yaptığımızı da anlayamdık o sisitemi söktük ....
kaldırıma led yerleştirmek risklıdır nemde devre fazla akım çeker devreyı balmumu içine yada polyester kaplamalı olması gerekır
 
KAYNAK:
http://www.philips.com.tr/a-w/about...hilips_ten_yanlis_bilinen_LED_gercekleri.html



Philips’ten yanlış bilinen LED gerçekleri

Temmuz 30, 2015


Aydınlatmada dünya lideri Philips, ışığın icadından bu yana aydınlatmada yaşanan en köklü dönüşüm olarak kabul edilen LED lambalarla ilgili yanlış bilinen gerçeklere ışık tutuyor.



Sürdürülebilir tasarımı destekleyen, daha dayanıklı olan ve diğer pek çok lambadan daha az enerji kullanan LED’ler hakkında yanlış bilinen şehir efsanelerine, Türkiye’deki LED dönüşümünün öncüsü Philips açıklık getiriyor.



Konuyla ilgili konuşan Philips Aydınlatma Pazarlama Direktörü Özge Süzen: “LED aydınlatma diğer pek çok aydınlatma ürününe göre birçok avantaja sahip; daha az enerji kullanıyor, uzun ömürlü, çevreye daha duyarlı ve sağlığa zararsız. Aydınlatmada son gelinen bu noktada tüketicilerin bu ve bunun gibi özelliklerden habersiz olduğunu ve bu teknolojiyle ilgili pek çok doğru sanılan ama aslında yanlış bilgiye sahip olduğunu fark ettik. Bu sebeple hem aydınlatmanın dünyadaki lideri ve Türkiye’de LED dönüşümünün öncüsü Philips olarak, aydınlatmada doğru bilinen yanlışları gün yüzüne çıkartmak ve kullanabileceğimiz en iyi teknoloji olan LED konusunda bir farkındalık ve bilinç yaratmak istedik.” dedi.



Günümüzde LED aydınlatma çözümleri giderek popüler olan bir konu olmasına rağmen pek çok kişinin bu konu hakkında yanlış bilgilere sahip olmasından yola çıkan Philips, LED hakkında yanlış bilinen gerçekleri şöyle sıralıyor:


Efsane1: LED lambaların enerji tüketimi normal lambalara göre biraz daha düşüktür.

Cevap: Hem doğru, hem yanlış. LED lambalar, normal ampullere kıyasla biraz değil, bir hayli az enerji tüketir. Çünkü LED lambalar %90 daha az enerji harcayıp, daha fazla ışık üretirler; bu sayede enerji tasarrufu elde edilmesine yardımcı olurlar. Bir evdeki tüm ampulleri LED lamba ile değiştirerek ay sonunda gelen Elektrik faturasından %30’a varan tasarruf sağlamak mümkündür. Aynı zamanda LED lambalar A+ veya A++ enerji sınıfı etiketine sahiptir. Yani, bir LED lamba, satın alındığı andan itibaren elektrik faturasını azaltmaya ve dolayısıyla para biriktirmeye yardımcı olur.



Efsane 2: LED lambaların parlaklığı, sahip olduğu watt’a göre değişir.

Cevap: Hayır. Birçok kişi bir ampulün watt gücü (W) ne kadar yüksek ise, o ampulün daha parlak olacağını düşünür. Fakat watt gücü bir ampulün sadece ne kadar güç tükettiğini anlatır. Bir ampulün parlaklığı aslında lümen (lm) cinsinden ölçülür. Şeffaf ampullerin daha parlak ışık vermesi için içlerindeki telin ısınması gerekir; fakat LED lambalarda böyle bir gereklilik yoktur. LED lambalar, çok daha düşük bir watt tüketerek klasik bir ampulle aynı parlaklığı (lümen cinsinden) sağlar. Örneğin 60 watt’lık bir şeffaf ampul 10 watt’lık bir şeffaf ampule göre daha parlaktır ancak, 9 watt’lık LED lambadan daha az parlaklığa sahiptir.

2 adet lambanın hangisinin daha parlak olduğunu anlamak için watt değil lümen değerine bakılmalıdır. Lümen değeri daha büyük olan lamba daha her zaman daha parlak yanacaktır.



TR_LED_image1.jpg




Resim açıklaması: Şeffaf lambanın watt değeri LED lambadan daha büyüktür (60W>9W); ancak LED lambanın parlaklığı daha fazladır (806 lumen> 710 lumen) . Sonuçta LED lamba daha fazla ve parlak ışık verir.



Efsane 3: LED lambalar sağlığa zararlıdır: Kansorejen etkisi vardır ve radyasyon yayar.

Cevap: Hayır, sanılanın aksine LED lambalar sağlığa zararlı değildir. LED lambaların içi çevre dostu teknoloji ile donatılmıştır. Tüm Avrupa yönetmeliklerine uygundur, geri dönüştürülebilir malzemelerden üretilirler, çevreye zararları bulunmaz. Bir LED lamba sadece gözle görülemeyen morötesi ve kızılötesi gibi ışınlar yaymaz; bu nedenle göze zararlı değildir. LED lambalar kırpışmalara ve titreşimlere sebep olmaz.



Efsane 4: LED lambaların ömrü, diğer lambalar kadardır.

Cevap: Hayır. LED lambaların kullanım ömrü 15 yıldan başlar. Sadece akşamları oturma odasında günde ortalama 3 saat kullanılan bir LED lamba, aralıksız 15 yıl boyunca bozulmadan ışık vermeye devam eder. Bu sayede sürekli ampulleri değiştirmek gerekliliği ortadan kalkar. Günde 3 saat ortalama kullanım ömrü olduğu varsayıldığında, 1 adet LED lamba, 2 adet tasarruflu, 4 adet halojen ve 10 adet şeffaf enkandesan lambaya eşit kullanım ömrüne sahiptir.



TR_LED_image2.jpg




Resim Açıklaması: Ürün karşılaştırma tablosu


Efsane 5: LED lambalar ortam şartlarından çabuk etkilenip çabuk ısınırlar.

Cevap: Hayır. LED lambalar ortam şartlarına uyumludur. Çok sıcak veya çok soğuk zorlu ortam koşullarında ışık kalitesinden ödün vermezler. Ayrıca, LED lambalar ışık üretimi esnasında dışarıya da ısı vermezler. Yani, uzun süre yanmaktan olan bir LED lambaya çıplak elle dokunulduğunda el yakmaz Bu sebeple LED lamba, yaz veya kış vakti tüm mekânlarda kullanılabilir.


Efsane 6: LED lambalar tarafından yayılan ışık kalitesizdir.

Cevap: Hayır. Daha yeni satın aldığınız kırmızı renkli bir tişörtün eve döndüğünüzde aslında bordo renkli olduğunu hiç fark ettiniz mi? Bu renk değişiminin ana sebebi, tişörtü satın aldığınız mağazada kullanılan kalitesiz ışık kaynaklarıdır. Güneş en doğal ışıktır ve bu nedenle diğer ışık kaynakları için bir referans noktasıdır. Çünkü güneşin doğal ışığı renkleri gerçek ve capcanlı olarak gösterir. CRI kısaltmasıyla bilinen renksel geri verimi indeksi 0-100 ölçeği arasındadır ve ışık kaynaklarının rengi ne kadar doğru olarak yansıttığının gösterir. Doğal güneş ışığı 100 ‘lük renksel geri verim endeksine sahiptir LED lambalar indeksi ise güneşe yakındır; 80’in üzerindedir. Bu sebeple eve daha çok güneş ve canlılık getirilmek istendiğinde LED lambalar en iyi çözümdür.


Efsane 7: LED lambalar çok pahalıdır.

Cevap: Hayır. LED lambalar, diğer ampullere göre çok daha iyi bir yatırım aracıdır. LED lambaların 2 temel özelliği vardır; Düşük enerji tüketimi ve uzun kullanım ömrü. Bu 2 özellik sayesinde LED lamba satın almak, tasarruf ettirecek ve elektrik faturasını hızlıca düşürecektir.



Efsane 8: LED lambaların parlaklığı ayarlanamaz.

Cevap: Hayır. Aydınlatma çok kişiseldir, evin ambiyansını bir anda değiştirmeye yardımcı olur. Ampulleri kısıp loş bir ortam yaratılabilir, böylece gevşemek ve rahatlamış hissetmek mümkün olabilir. Böylesi bir ortam yaratmak içinse kısılabilir lambaya ihtiyaç vardır. Günümüzde kutusunun üzerinde kısılabilir (dim edilebilir) ibaresi bulunan LED lambaların parlaklığını istenildiği gibi değiştirmek mümkündür.. Hatta bazı özel Philips LED lambaların sadece parlaklığı değil, ışık rengi de ayarlanabilmektedir.



Sonuç olarak, LED lambalar yüksek enerji tasarrufu sağlayarak ev ekonomisine büyük katkıda bulunur. Çevreye duyarlıdır, sürdürülebilir bir geleceği destekler. Günümüzde LED lambaya olan talep arttıkça, maliyetler de düşmektedir. Örneğin Philips LED lambalar, 9,90TL’den başlayan tavsiye satış fiyatlarıyla yetkili bayiler, yapı ve gıda marketler ve e –ticaret sitelerinden kolayca temin edilebilir.
 
Arkadaşlar merhaba
Çalıştığımız fabrikalarda kullanılan aydınlatma armatürleri bildiğimiz gibi enerji sarfiyatı yüksek malzemelerdir. Elektrik sarfiyatına zamda geldiği için çözüm yolları aradım ve bulduğumu düşündüm.
power ledler lensleri (mercek) ile kullanıldıklarında güzel ışık veren bir malzeme ve sarfiyatları yok denecek kadarda az.. bunları projektör içlerine koyacak şekilde, armatürleri çıkararak yerine monte edecek şekilde ve fabrikanın bir çok yerine koymayı düşündüm..
buyüzden araştırma içerisine girdim.. karaköy'de Elektronik malzeme (made is china)toptancılığı yapan arkadaşıma gittim ve bütün hayallerim suya düştü...
ledlerin ömrünün 50 000 ile 100 000 saat olduğunu biliyordum fakar test odasına grdim ve 6 aydır günde 10 saat yakılan ledlerin %30 ıışık verdiğini gördüm... ne kadar ilginç değilmi yüzlerce led artık kendını bile aydınlatmıyor... arkadaşımın söylediği ''kayıplar ilk 1000 saatten itibaren %30dan yukarılara doğru çıkıyor ve bir ledin 50 000 saat yanacağına inanmıyorum... bu işin satışı karlı fakat kullanışı zararlı:)''
yaşadığım şehirde benzin istanyon kanopilerine uygulanmaya başladı ve bazı işyerleri büyük projektörlerinde led kullanıyor... umarım hayırlısı olur ...
 
Sizin ıçın bence en uygunu cob ledler sökülüp takılması çok kolay kaliteli ve uyumlu bir driver ile çalışan kaliteli bir led ile yaklaşık 2-3 sene rahat edersiniz.power ledler akımın düşük tutulması acısından genelde seri bağlıdırlar ve çok fazla sorun çıkartıyorlar.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,835
Mesajlar
930,600
Kullanıcılar
452,663
Son üye
Yılmaz Çetiner

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst