Aydınlatmada Enerji tasarrufu için power led kullanımı uygunmu? değilmi?

Akım ve gerilim bambaşka şeylerdir. Bunları birbirine karıştırana güleriz.
Mesela "Bu pilin akımı 1,5 volt" ya da "20 amper gerilim çekiyor" laflarını söyleyeni alaya alırız değil mi?
Aynı şekilde ISI ve SICAKLIK da akım ve gerilim gibi birbiri ile ilgili ama bambaşka şeylerdir.
ISI nın birimi kalori (ya da benzerleri) SICAKLIK birimi ise santigrat derece (veya benzerleri) dir.
ISI elektrikteki WATT gibi, SICAKLIK ise elektrikteki GERİLİM gibi düşünürsek hatalı olmaz.
Lütfen ISI ve SICAKLIK kelimelerini yerli yerinde kullanalım.
LED daha fazla akım çektikçe daha fazla ISI üretir. Üretilen bu ISI soğutucu ile hemen dağıtılmazsa LED'in SICAKLIĞI artar. LED'i bozan da SICAKLIĞININ artmasıdır.
ISI Ledi bozmaz. Isının dağıtılmayıp sıcaklıkğın artması bozar.
Umarım bir hatalı kullanımı birkaç kişi için de olsa düzeltebilmişimdir.
 
merhabalar işletmemizde ortalama 2 yıldır 400 w metal halide armatür yerine 48 w LED armatür kullanıyoruz tüketim ortalama %50 -%45 tasarrufun yanında ilk maliyetini amorti ederek 8 aydır tasarruf ediyoruz.LED armatürlerin ışık şiddetine gelince 2 yıldır ortalama yazın 9 saat kışın 12saat yandığı halde ölçümler sabit ışığın devam ettiğni gösteriyor.Bug lı olarak cem marka LED armatürden çok memnunuz bilginize..
 
led floresanda %70 tasarruf ve 0.95 powerfactor değerleri yakalanmış durumda. Ledler artık genel aydınlatmada rahatca kullanılabilecek. Zaten t8 tipi flor gazı içeren floresanların Türkiyede üretimi ve Türkiyeye girişi yasaklandı. Artık 8-10 ay içerisinde yatırım kendini amorti etmekte. Daha geniş bilgi ve tasarruf miktarı hesabı için ledtasarruf.blogspot.com u ziyaret edebilirsiniz. Kurumsal led floresan dönüşümü için [email protected]
 
Merhaba arkadaşlar ledlerin aydınlatmada kullanılması ile ilgili bilgisi olanlar yazarsa seviniriz bu aydınlatma konusu benim dikkatimi çekti.
Birde arkadaşım katologda yazan ömürleri tutturmak için akım sabitleyici devreler kullanmak gerek demişsin biraz daha konuyu açabilirmisin ?
Ben Şerit Ledlerin Aydınlatmada Nasıl kullanıldığı ile ilgili bilgi vereyim...İyi bir Işık veren (LLümen değeri metre başına Enaz 1000 Lümen kadar) Şerit Ledleri Alıp Öncelikle Alüminyum Led Profili ile kullanmanız gerekir..
Piyasalarda Florasan tipi Led Lambaların fiyatlarını gördükçe değerli kontrol kalemi üyelerine bu yazıyı yazmak benim için şart oldu..

Led ampul - spotlardan geçilmeyen ülkemizde şerit ledler ile aydınlatmaya gereken önemin verilmediğini görüyorum..

Oysaki Lineer Led aydınlatmanın Led ampullere göre daha verimli olduğunu sizlere söylemek isterim..

kısacası Şerit ledlerle yapılan aydınlatmadan sözetmek isteyeceğim..

Şerit ledler günümüzde çok büyük gelişme göstererek yüksek lümen değerlerine çıkmaktadırlar..

Bu yüksek değerlerde artık bu şeritleri dükkanımızın pencerelerinin yanına dizmenin haricinde hepimize bir aydınlatma kaynağı olarak kullanılmasını mümkün kılıyor..

Tabi şerit ledlerin lümen değerleri yükseldikçe bunları öyle gelişi güzel istediğiniz yere yapıştıramıyorsunuz

Sebebi ise ısınmaları..Bize tek kalan Bu şeritleri soğutmak..

Bu Şeritleri yapıştıracağımız en iyi metal herkesin bildiği üzere ısısını en iyi alan bakır levhalar olacaktır..

Ancak bakırın yüksek maliyeti herkes için yüksek maliyet demek..geriye 2. ve tek geçerli metal kalıyor ..O da alüminyum profiller..


Evet Yeni bir kavram gibi gelebilir ama avrupada led soğutucular için eçerli bir kavram led profilleri..Bu profilleri Şerit ledler için tasarlanmış profillerdir..

Size Alacağınız şerit ledler için ilk gereken şey soğutucu led profilleridir..Ancak unutmayın benim bahsettiğim led şeritler güçlü yani metresi en az 1000 lümen ışık veren şeritlerdir..

Bu tip şeritler florasanın verdiği aydınlığı rahatlıkla verecek güçtedirler..ve ondan %60 daha az enerji sarfederek..Normal Ampule göre ise %90 tasarrufludurlar..


Bu adresten soğutucu profilinizi aldıktan sonra size tek kalan istediğiniz şiddette şerit ledinizi bu Alüminyum profillere yapıştırmanızdır..

bilmeyenler için söyliyeyim şerit led 12v ile çalışır ve ayrıca birde adaptör almanız gerekmektedir..yani elektrik önce adaptöre ordanda led şerite lehimlenmelidir..

Eğer şerit ledinizin her renge bürünmesini istiyorsanız şerit ledinizi Rgb şerit led olmasına dikkat edin.. birde renginin değişmesini sağlayan elektronik bir devre (controller)

almanız gerekmekte..

Tüm bunları çok kısa bir sürede kendiniz evinizde yapabilirsiniz..

Bana inanın 1-1.5 metrelik duvara asılan bu şeritli hazır lambaları sistemleri 1000 Tl ye internette satan firmalar var..


Oysaki siz çok çok ucuza bunu led soğutucu profilleri vasıtasıyla yapabilirsiniz..

Ondan sonra lambanızı hep açık bırakın 30 Yıla yakın ömrü olan led şeritten yapılmış bir led lambanız olsun...Faturanız ise komik rakamlara insin
 
ben 200 metrekare dairenin aydınlatmasını komple led ile yaptım şu an8.ayına girdi bir sıkıntı yok beslemeyide piyasada satılan led güç kaynağı ile yaptım.sizce ne zamanta bir sorunla karşılaşırım
 
merhaba arkadaşlar bende led konusunda araştırma yapmaktayım.benim sorum led projektörler konusunda
kıyaslama yapılırken hangi kriterler önemli.
mesela bazı ürünlerin sogutucusu aliminyum döküm fakat kg ları farklı bi firma atıyorum 100 watta 10 kg aliminyum kullanmış bir diğeri 15 kg bunun hangisi daha iyi acaba?Daha sonra hangi testleri olmak zorunda lm-80 raporları çok önemli bence bunun gibi hangi kriterleri istemeliyiz
 
Son düzenleme:
Geçen yıl bu zamanlar bir mağazanın vitrin aydınlatmasına10 adet 12x1 Power led kullanmıştık geçenlerde farklı bir iş için gittiğimde vitrine baktım ve denilen doğru ilk zamanlarda verdiği ışık arasında neredeyse %80 civarı bir kayıp vardı. Ben şahsen aldığım firmadan garanti adı altında değiştirdim. Bu tarz malzemeleri aldığınızda bence aldığınız firmalardaki garanti konusunuda konuşmak gerekir. Yoksa Led armatürlere verilen paraya yazık. Bu ürünleri kullandığımız zaman ortalama 6 ayda kendini amorti eder diyoruz ama 6 ay sonra yenisini almak zorunda kalıyoruz.
 
Aliminyum ağırlığı ürünü soğutmada işe yarıyor. Verdiği ışık gücüde lümenle alakalı.
 
LM-79 led üreticisinin yaptığı temel ölçümler...
LM-80 led üreticisinin yaptığı 6000 saatlik detaylı ölçümler...
TM-21 LM-80 ölçümlerine göre yapılan interpolasyon hesapları...

Yani, LM-79 testinde ledin ışık akısı, kelvin değeri, gücü vs. gibi ölçümler yapılır...LM-80 testinde bu ölçümler baz alınıp 6000 saatlik ölçümler yapılır ve bu 6000 saate göre ışık eğrileri, kelvin değerindeki değişimler vs. raporlanır...TM-21 raporlamasında yapılan 6000 saatlik LM-80 testine göre ledin ömrü 50000-60000-100000 yada üstü gibi değerlere interpolasyon yapılır...60000 saat ömrü olduğu belirtilen led hiç bi zaman 60000 saat test edilmez...

Led ile uğraşanların artık bu kavramları oturtması gerekli...
LM-80 raporu ledi üreten üretici ile ilgili bi rapor olduğundan kötü uygulanmış bi led armatür, kötü sürücü yada yetersiz soğutucu ile kurgulanmış bi ürün için dünyanın en iyi ledini de kullansanız hiç bi anlam ifade etmez...

Zaten Philips, Osram, Seoul, Cree, LG gibi büyük üreticiler ürünlerinin çoğunda LM-80 raporlarını veriyor, markasız Uzakdoğu ürünlerinden uzak durmakta fayda var...

merhaba arkadaşlar bende led konusunda araştırma yapmaktayım.benim sorum led projektörler konusunda
kıyaslama yapılırken hangi kriterler önemli.
mesela bazı ürünlerin sogutucusu aliminyum döküm fakat kg ları farklı bi firma atıyorum 100 watta 10 kg aliminyum kullanmış bir diğeri 15 kg bunun hangisi daha iyi acaba?Daha sonra hangi testleri olmak zorunda lm-80 raporları çok önemli bence bunun gibi hangi kriterleri istemeliyiz
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,164
Mesajlar
933,894
Kullanıcılar
453,290
Son üye
CanTekin01

Yeni konular

Geri
Üst