Bağlantılar kontrol edildiği halde kapasitif yazıyor

Katılım
23 Eyl 2007
Mesajlar
36
Puanları
1
Yaş
40
1-bilgisayarda acemiyim. 2-devrede hiç kondansatör çekili değilken sistem R fazında 1 S fazında 0,650 T fazında 0,850 gibi kapasitif görünüyor.röle entes 12CS . Sayaç yük yokken kapasitif cezası yazıyor. bağlantılar defalarca kontrol edildi herşey doğru ama %70 kapasitif geliyor.Aktif ve İndüktif iyi.yardımlarınızı bekliyorum.Kadir Yılmaz
 
Tahmin ediyorum sistemi kapasitife sokan bir şey var ama bulamadım.sayaç kombi, 3-5 flamanlı lamba ile 3-5 tane 4x20 w flerasan var yanan ayrıca 2 adet 22 KW asansör ve 2 adet 4 KW dalgıç beklemede duruyor.yükler devreye girince kom panzasyon normale dönüyor ama yükler bırakınca kapazitörler de bırakıyor hatta kapazıtör sigortalarınıda indiriyorum, fakat 2 faz yine kapasitif duruyor acaba kapasitif nereden gelebilir? yardımlarınızı bekliyorum. Kadir yılmaz.
 
Sayın Kadir Yılmaz,
Aşağıdaki linkten faydalanabilirsin:

https://www.kontrolkalemi.com/forum...e-gidiyoruz-İlk-yapacağımız-ne-olmalıdır.151/


Ayrıca sistemde bulunan bazı lambaların balastları kapasitif özellikli olabilir. Çekilen akım çok az olunca röle devreye girmiyor. Fakat sayacın kapasitif değer yazıyor olabilir. Akşamları dış cephe lambaları yanınca röle çalışmayıp sabaha kadar kapasitif yazdırıyordur.
Dengesiz yük olmasının sebebi de aydınlatma armatürlerinin dengesiz beslenmesidir.
Bilgisayarlar için güç kaynağı varsa o da kapasitif yazdırır.
 
Genç arkadaşa tşk ederim. sistem komple açık, sadece iki adet asansör ve ,iki adet dalgıç pompa sistemleri beklemede duruyor,yük yokken entes12CS'deki cosinüsmetre pencereleri -850 ,-650 ve 1000 olarak görünüyor ,kompanzasyon komple devre dışı ama sanki sistemde kapasitif bir etki var gibi görünüyor, acaba hidrolik çalışan insan asönsörünün panosu böyle bir etki yapabilir mi? (Pano Elektronik).sistemde yük oluşunca kompanzasyon doğru çalışmaya başlıyor. sorun hiç yük yokken.İlginize teşekkür ederim.
 
CosFi. nin eksi olması o fazda kapasitif yük olduğunu belirtir.
1.faz kapasitif cosFi=0,85
2.faz kapasitif cosFi=0,65 (en fazla burda)
Bu İki fazdai yükler kapasitif karakteristikli.
Hidrolik çalışan insan asönsörünün panosunda veya asansörün panosunda kapasitif etki yapan bişey olabilir. (Elektronik devreyi besleyen güç kaynağı gibi.)
Kondansatör sigortalarını tek tek indir ve rölede değişme varmı incele. Kontatorlerin bacakların bir ikisi yapışmış olabilir.
%70 ceza durumunu hesaplarken de son faturadaki değerleri ile şimdiki değerleri baz alacağını biliyosundur. Hatırlatmaya gerek yok sanırım.
 
Doğrudur fatura değeri%70 oluyor,kapazitörler devre dışı (sigortlar acık), çalışan birşey yok,çalışırken cosFi'ler 1'e yakın değer alıyor herşey iyi görünüyor, 24 saatte sistem 1 saati geçmiyor çalişması 23 saat bekliyor ama reaktif % 25-30 kapasitif % 60-70 faturaya yansıyor, fark oldukca büyük ,sistemde yanan lambalar da hepsi bir fazda hepsini kapatıyorum bir etki yok, pompa gurubunu açıyorum bir etki yok ama asansörlerin kompağını kapayınca durum değişiyor, beklemede sistem ekside ne uygularsam eksiyi kaldırabilirim? TŞKR.
 
Asansörlerde "Kata Getirme Sistemi" var galiba. Bu sistemde de kesintisiz güç kaynağı var!
İnternette "Asansör Kata Getirme Sistemleri" diye aratırsan bilgi edinebilirsin.
 
Sn.kadir yılmaz ,sisteminizde kapasitif etki göseren alıcıyı kısa devre arar gibi şalterini veya sigortasını indirerek,deneme yanılma yöntemiyle bulacaksınız.Diyelimki asansör panosunun elektriğini kesince RGKR ARTIK KAPASİTİF GÖSTERMİYOR demek ki buymuş.Çözüm nasıl endüktif etkiyi azaltmak için kapasitif alıcı(kondansatör)bağlıyorsak,bu seferde endüktif alıcı bağlıyacağız.Bu alıcı reaktör olabileceği gibi,endüktif karekterinin yanısıra asıl özelliklerinden faydalanmak için balastlı projektör veya motor seçilebilir.Yani bu alıcı yük yokken kapasitifi düzeltecek hemde mesela reklam panonuzu aydınlatacak.
Küçük bir ihtimal de olsa RGKR si veya akım tr larında da hata olabilir.Bunada başka bir RGKR ile veya cos q metre ile bakarsınız.
 
Yorum yapan arkadaşlara katılıyorum. Kurulu güç çok yüksek ise ve sistemde hiç yük yoksa da bu şekilde saçma değerler verebilir. Fatura %70 konusu ise handikap. Bir daha hesapla istersen.
Ayrıca patlak bir kablo varsa kablo da kondansatör etkisi yapar. Bu tip sorunlar yoksa sorun UPS ya da bahsettiğiniz gibi bütün lambaların aynı faz üzerinde olmasından kaynaklanır. Lambaları 3 faza dağıtın.
 
konu 2007 nin konusu :)

O lambalar fazlara dağılmıştır :)
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,110
Mesajlar
933,234
Kullanıcılar
453,168
Son üye
Veysel22

Yeni konular

Geri
Üst