toplamda (bakım alanında) 4. yılında olan bir bakım mühendisiyim. mesai vb kavramlar tamamen çalıştığınız kurum ve bu kurumun kültürü ile alakalı diye düşünüyorum. önceki kurumumda arıza, bakım gibi durumlar kurumda öngörüldüğü için çok kritik operasyonlar haricinde müthiş bir baskı, insanlar tatildeyken mesai gibi durumlar olmazdı, bakım için işletme üretimi ayrı planlanırdı, bu şekilde bayram yılbaşı gibi durumlarda (istisnai durumlar haricinde) genelde öyle bir mesai, veyahut uzun mesai saatleri (bu da tamamen ekibinizin sahada ve teorik olarak ne kadar sizi desteklediğiyle de alakalı) hiç bir şekilde bana zorluk çıkarmazdı, aksine konu içinde de çok bahsedilen eğitim ve keyif alma tarafında çok daha ağır basardı. farklı bir kuruma geçtikten sonra her departman gibi farklı bir kurumun kültürüyle karşı karşıyasınız, mevcutta bulunduğum kurum arıza, stoklu çalışma vb gibi bir kültür e sahip olmadığı için arizi duruş, tatil olanakları çok çok daha kısıtlı.
bütün bunlardan başka, iş hayatı iş veren düzeyine gelene kadar hep bir üst amire bağlı bir dünya. konu içinde
Elektrik - mekanik birbiriyle çatıştığı söylenmiş, naçizane görüşüm arızayı elektrik mekanik birbiri üstüne atmak mesleğin en tatlı keyifli yerleri kalıyor bir anda. daha önce çok daha üst kademe birine bağlı çalışırken - sorumluluk ve yetki alanı çok olduğu için - sadece büyük resimdeki tabloyu görmek isterdi, bu da şahıs olarak bana özgürce öğrenme, deneme yanılma ve sadece sonuç kısmını taşımak kalırdı, çok daha özgür ve işinden keyifi alan biriydim. pozisyon ve kurum değişiklikleri neticesinde daha ara kademede birine bağlı olarak görev almaktayım (kesinlikle kötü / iyi ayrımı değildir), burda meslekten olsun olmasın takdir edersiniz ki daha dirsek temasında çalıştığınız birileri oluyor, bu şekilde elbette bir önceki durumdaki kadar özgür olamıyorsunuz, ha tabiki de olursunuz, uzun vadede bilgilerinizi tecrübelerinizi aktardıkça bu durum pozitif yönde değişecektir.
bunlar haricinde mesleğe petrokimya sektörüne enstruman/elektrik montaj ve proje işleri yapan bir firmada şantiye tarafında başladım. ardından şişe dolum otomasyon makineleri imalatı, devreye alması ve bakımı olan bir firmada saha görevinde bulundum, 1 yıl kadar yapı şantiyesinde elektrik tarafında bulunduktan sonra, yukarıda bahsettiğim bakım tecrübelerini yaşadığım kurumlardayım.
hepsinin neticesinden anladığım, farklı sektörleri tecrübe ettikten sonra (sanırım yaşla da alakalı) insan aslında meslekte nerede olmak istediğini daha iyi anlıyor.
çok geçmiş bir başlık fakat şimdi yakaladım, umarım faydalı olur.