barajlardaki regulatör kısmını açıklar mısınız?

mnsyk

Üye
Katılım
6 Eyl 2007
Mesajlar
15
Puanları
1
Yaş
40
Arkadaşlar merhaba barajlardaki regulatör kısmı ne işlev yapar, ana hatlarıyla anlatırmısınız?
 
Barajlardaki regülatör konusu Elektrik değil inşaatla ilglidir.Dolayısıyla inşaatla ilgili sitelere bakmanızı öneririm...
 
regülatör düzenleyici demek ? sen hangi regülatörden bahsediyorsun ?
 
Evet regulatör düzenleyici demek bende barajlar için kurulan regulatörün neyi düzenledigini soruyorum yani ne için kuruluyor..?
 
Barajla regülatör aslında farklı tabirlerdir. yapı olarak birbirlerine benzer fakat kullanım ve yapılış amaçları farklıdır. Barajlar su depolayan yapıların isimlendirilmesidir. Regülatörler ise nehirin veya suyun akışını düzenlemek ve genelde barajlarda yapılırsa akarsuyun yönünü değiştirmek amaçlı yüksekliği az olan ve su depolamayan yapılardır.
 
Arkadaşlar merhaba herkese.. Regülatör nehir üzerinde bulunan ve suyu kabartmak, yönünü değiştirmek ve akışını kontrol etmek için inşa edilen 15 metrenin altında betonarme yapılara verilen isimdir. Regülatörlerin depolama özelliği bulunmamaktadır.
 
En kısa ifadeyle: Nehirden akan suyun aynı debide akmasını sağlamaktadır.
 
Regülatör kabaca nehrin akış yönünü değiştiren bir settir. Nehir yatağındaki suyun belli bir kısmı can suyu olarak normal yatağında akmaya devam ederken, geri kalan kısmı regülatör vasıtasıyla cebri boruya yönlendirilir. Regülatör vasıtasıyla su yüksekliği de bir miktar arttırılabilir.Regülatör kapakları açıp kapatılarak/açıklığı değiştirilerek dere yatağına bırakılan su miktarı ayarlanabilir. Regülatör girişlerinde ve/veya içerisinde suyun içerisindeki taş, atık, çer çöpün tutulması için ızgaralar bulunur. Regülatör yapısı içerisindeki çökeltim havuzları da bu tür atıkların giderilmesi için yapılır. Malım bu tür maddeler türbin kanatlarına kadar ulaşırsa kanatlara zarar verecektir.
Akabinde su, bir iletim borusuyla yükleme havuzuna veya cebri boruya taşınır. Yükleme havuzu çok küçük kapasiteli bir tür gölettir (10 dakikalık kapasitesi olanı bile gördüm.Ama tabi her zaman bu kadar küçük kapasiteli değildir) Cebri boru ise suyun düşü kazandığı borudur.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,836
Mesajlar
930,607
Kullanıcılar
452,664
Son üye
Kilowhat

Yeni konular

Geri
Üst