Bariyer Devresi Yardım

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

QqnLc4N

Üye
Katılım
19 Şub 2010
Mesajlar
12
Puanları
1
Yaş
31
Merhabalar ismim Oğulcan İÇTAŞ

Tekirdağ Merkez Endüstri Meslek Lisesi Elektrik ve Elektronik Güvenlik Sistemleri bölümü/dalı 3. sınıfta okuyorum. Hocamız Cemil DURAN, bize bir ödev verdi. Üç kişiyiz. Gruplar halinde... Nasıl yapacağımızı bilmiyoruz. Daha çok acemiyiz. Sizden yardım istiyoruz.

Hiç bir bilgimiz yok. Zora düştük. Bunu yapmazsak halimiz duman...

Bir bariyer devresi verdi. Kumanda ile 2-4 tane düğmeli ve bir düğmeye bastığında bariyer yukarı kalkacak motor güçleri sayesinde, aşağı basınca aşağı inecek...

Böyle bir devreyi nasıl yaparız? Tasarlayabiliriz? Bize yardımcı olunuz. Hazır devrelerde olabilir, yeterki ucuz fiyat olsun ve kumanda sistemi sayesinde bariyer aşağı yukarı oynasın. Çok büyük birşey olmasın nede olsa geçici ödev...

Şimdiden teşekkür ediyorum.

NOT: Acemiyiz. Elektronik dilinden pek anlamıyoruz. (Detaylı anlatırsanız makbule geçer.)
 
Merhaba
Oğulcan üzülerek ve de merak ederek şöyle bir soru ile başlamak istiyorum kusura bakmazsanız.Meslek lisesi üçüncü sınıfa gelmiş bir gencin nasıl olur da bir DC motora voltaj verip bir yöne voltaj yönünü değiştirip ters yönde döndürmeyi bilemez.Sakın alınmayın burada sizi tenzih (yani suçsuz kabul ediyorum)ederim.Meslek lisesi eğitimimizi ne hale getirdikleri için yetkilileri kınıyorum.Zaten belli bir bilgi sahibi olsaydınız bu soruyu dahi sorma ihtiyacı hissetmezdiniz.Fakat gayretli ve de azimli olduğunuz buradan belli ki böyle bir foruma üye olup bilgi talep ediyorsunuz.
1-Bu projeyi mekanik olarak mı yapacaksınız? 2-Sadece isis'te uygulama olsa olur mu?
3-Sensor,PIC ve diğer yardımcı elemanlar kullanılacak mı?Ben size mekanik uygulama dışında isis'te (simülasyon olarak) yardımcı olabilirim.
 
Kardeş öncelikle Kudret arkadaşımıza katıldığımı belirteyim.
Ödevinize gelince elbette san hazır birşey vermeyeceğim. Ama aslında yapman gereken çok basit. Eğer minik bir maket yapacaksan en mantıklısı Kudret arkadaşın söylediği gibi bir DC motor (örneğn teyp motoru) alıp küçük rölelerle ileri geri dönme uygulaması yapabilirsin. Bunun için yapman gereken minimum 3 adet normalde açık ve 1 normalde kapalı kopntağı bulunan iki adet röle, iki adet swich (sınır anahtarı) ve ikide buton bulmandır. Eğer araç geçerken falan bariyer inmesin isteniyorsa birde fotoelektrik sensöre ihtiyacın olacak.
İşin Temel mantığı okulda kumanda dersinde ilk gösterilen devrelerden biri olan elektriksel kilitleme ile motor dönüş yönü değiştirmedir.
 
Desteğiniz için teşekkür ederim.
Ben sadece aşağı, yukarı kalksın istiyorum. Kumanda sayesinde...
ve Pek anlamıyorum elektronik dilinden açıklamalarıyla birlikte yazarsanız açığa kavuşurum.
Valla bir şekilde olsun da nasıl olursa olsun. Hoca PIC MIC falan demedi. Bariyer devresi aşağı yukarı kumanda falan işte kalksın insin de nasıl olursa olsun dedi.
Şemalarını, devre tasarımını ve bunları yaparken malzemeleri yapılış şeklini... Nereye ne yerleştirilecek falan onların hepsini %100 bir şekilde yazıcıdan çıkartıp hocaya sunucam. Onaylar ise direk yapma işlemlerine başlayacağım. Yapma işlemlerine başlarken de nasıl yapacağım falan onlarda gerekli tabi... Siz acemi çok acemi bir kişi için acemi dilinden yazarak ve tasarlayarak yaparsanız çok makbule geçer.
Siz yazın eğer takıldığım konular olursa sizi ben telefon aracı ile arar görüşürüm.
Teşekkür ederim ilginiz için sevindim :)

Bu arada okul yerine bizi bir yere verip çalıştırsalar ben pro olmuştum şimdiye kadar da ders olunca işime gelmiyor çalışmak :D İleride zaten yapamayı düşünmüyorum bu işi... Bilgisayar odak alanım olduğu için iki meslek birden bileyim diye geçtim o bölüme ama hata etmişim... Hayırlısı olsun neyse :)
 
QqnLc4N
Çok basit.Sadece yukarı-aşağı istiyorsan iki buton, küçük bir motor ve ve 2pille yapabilirsin.
 
Kolay olduğunu bende biliyorum ama nasıl yapılacağı konusunda hiç bir bilgim yok. Kumanda sayesinde aşağı-yukarı kalkacak bariyer. Lütfen şema mema hepsini malzemeler falan söyleyinde yapmaya başlayalım... Az vakit var zaten hoca dövdü dövecek xd
 
QqnLc4N
:) Daha ne söleyebilirimki sana .Elektronik okuyosun birde:)
Anlattım gayet basit.
Yapıp benmi yollayayım yani:)
 
İstediğim de o zaten... Ben anlamıyorum elektronikten kredi derslerden hep geçtim. Sevmiyorum da :( o kadar geçmişim sınıfımı kalmakta istemiyorum. Sadece hocanın hem gözüne girmek istiyorum hemde dersimden iyi bir not çıkarmak istiyorum. Hayatımda ilk defa tasarım yapıcam da :D
 
Bize yardımcı olursanız çok makbule geçecek...
Şu an zor durumlardayız...
Bu seneyi geçtiğim de lise4 te staj var zaten...
Orda geçerim...
1 sene kaybı yaşamak istemiyorum.
Üniversite yede hazırlanıcam Allah ın izniyle...
O yüzden bir el atarsanız... (=
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
129,050
Mesajlar
922,859
Kullanıcılar
451,321
Son üye
mehmet emin sözen

Yeni konular

Geri
Üst