Basit bir tesisat arızası

işin ilgin yanı notr tamamen ayrı hiç degmiyor ama biz ilk açtıgımızda florasanlar yanıyordu nasıl yandıgını anlayamadık ölçümlerde normal gösterıyordu normal olaraktan torak la baglantı kurduk öylede olsa yanacagına kanaat getirilmez halada çözmüş degılm

Binayı üç fazlı beslemişseniz, panoda bütün nötrlerin birleştiği noktana yıldız noktası olup, sunii nötr oluşmuştur. Bu durumda fazlar arası dengesiz beslenme meydana gelir.

Daha fazlası için:
https://www.kontrolkalemi.com/forum...ğlantısını-fazlardan-önce-açarsa-ne-olur.804/
 
Benimde Anlamadığım Taraf Binaya Neden 3 Faz Werdiniz.? Ne Alaksı War çözemedim :) Ben Elektronikçiyim Tamam Aşırı Fazla Anlamam Elektrikten Ama Genede Saçma Geldi.

ama Yukarıda Ark Dediği Doğru Suuni Faz Olayı.ve Unutulmamalidirkİİİİ Her Ortam Yerİ Ve Zamni GeldİĞİnde İletkendİr.dogada İletken Olmayacak HİÇ Bİr Madde Yoktur.hava Bİle İletkendİr.Öyle Olmasa ŞİmŞek Çaktiginda Yere DÜŞmemesİ Gerekİr Ama Hava İletken Oldugu İÇİn O YĞunlaŞmiŞ ElektİrİĞİ Topraga İletİr. Buda Bilginize
 
tekisyen ' Alıntı:
Benimde Anlamadığım Taraf Binaya Neden 3 Faz Werdiniz.? Ne Alaksı War çözemedim :) Ben Elektronikçiyim Tamam Aşırı Fazla Anlamam Elektrikten Ama Genede Saçma Geldi.
Binayı 3 fazla değilde bir fazla beslerseniz ana kolon kablonuzun kesiti biraz artar. O da maliyeti artırır.
Misal: 12daireli bir binayı 3 fazla beslerseniz faz başına 4 daire düşer. Ama 1 fazla beslerseniz 12 daire düşer. Bu durumda bir fazdan çekilen akım 12 dairenin olur 4 değil. Bu da kablo kesitinin 3 katına çıkarılmasına sebep olur. 3x16+10mm2'lik bir kablo yetebilecekken 2x50mm2'lik kablo aramak zorunda kalırsınız. Onu da bulamazsınız.

haydar001 ' Alıntı:
Suni faz? Suni Nötr? Hıııııı? Hatlar karıştı galiba!!!
Sunii nötr dediğimi trafonun yıldız noktası gibi düşünürseniz daha anlaşılır olur sanırım.
 
Trafonun yıldız noktası gerçek nötr noktasıdır. Suni nötr noktası diye tabir edilen şey ya bağımsız olan örnek: Yıldız bağlı motorun yıldız noktası yada şebeke nötrü kopmuş yükler kendi arasında yıldız bağlı şekilde çaılışırken oluşan yıldız suni nötr noktasıdır.

haydar001 ' Alıntı:
Suni faz? Suni Nötr? Hıııııı? Hatlar karıştı galiba!!!
Sunii nötr dediğimi trafonun yıldız noktası gibi düşünürseniz daha anlaşılır olur sanırım.
 
arkadaşlar bahsedilen olay garip ama tahminimce bina yeni olduğunu düşünerek nötür buatların birinde sıvaya değmiş sonra direnç neticesinde ısı oluşup ırtibatı kesmiş ola bilir yada toprağa temes bişekilde sağlanmış ola bilir bizzat incelesem yardımcı olurdum ama bu işte bir sürü ilginç şeyle karşılaşıyorum ki sanki normal gibi 220 nin atlamasını gördünüz mü hiç ya buatın rengarek olduğunu arktan dolayı kolaygelsin iyi günler
 
Arkadaslar herkeze merhaba.DC devrelerde lambalaryada ledler seri baglanirsa daha parlak yanar,paralel olursa birazdaha düsük siddete yanar,AAda mesela bir evin büyük salonunda lambalari serimi baglasak daha ii yanar yada paralelmi?simdiden tesekkürler
 
arkadaşım tabiki paralel bağlarsan normal yanar
 
devre dc yada ac (aa) hic farketmez parelel baglama parlaklıı etkılemez serı baglama parlaklıgı dusurur
 
genç arkadaşımızın dediği gibi tesisat 3 faza göre dizayn edilip nötür hattı bağlanmadıysa, test anında anahtarları açıp kapama yapmakla elektriksel olarak yıldız noktası kayar ve bazı lamba üzerine düşen gerilimler değişir bu lambalar florasan lamba ise gerlim azalmalarında sönecek sönmesiyle yıldız noktası kayacak ardından zicirleme degişim olacaktır nötür bağlanınca sorun kalkacaktır.hepinize saygılar.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,836
Mesajlar
930,616
Kullanıcılar
452,665
Son üye
Murat açıkel

Yeni konular

Geri
Üst