Basit - pratik alet-edevatlar

kaygısız

Usta Üye
Katılım
17 Haz 2008
Mesajlar
1,628
Puanları
181
Bugün yaptığım bir test aletini paylaşmak istiyorum. Hazır adaptörler genelde ucundan ya da dibinden kablo arızası verir ama ortadan ve başka yerlerden de çıkabiliyor. Bu kablo kopuk yerini tespit etmek için basit bir şey yaptım. Gereken malzeme bir adet ikili klemens, iki adet küçüklerinden dikiş iynesi ve birde 24 volt küçük güçte minyatür ampul. Ampul olarak 24 volt elimde olmadığından 2 tane 12 volt süsleme ampullerinden seri bağladım. Dikiş iynelerini klemense ampul kabloları ile birlikte tutturdum. İynelerin klemensten dışarı 1 cm çıkması yeterli. Adaptör fişte iken çıkış kablosunu ucundan başlayarak kablonun ikisine birden ortasından batacak şekilde bastırıyorum ampul ışık vermezse çıkarıp biraz daha ileriye batırıyorum. Ampul yanarsa son iki yerin arasında bir yerde kopuğu tespit ediyorum. Bu eskiden telefon hatlarına toplu iyne ile girmenin benzeri oluyor. Laptop adaptörlerinin kablolarını test etmek için izolasyonu açıp yapmak gerektiğinden uygun olmuyor. Normal adaptörlerde genelde ikili kablo olduğundan kolayca kopuk yer tespit ediliyor. İyne delikleri küçük olduğundan görünmüyor. Ampulu klemense bantlayabilirsiniz ben sıcak silikon kullandım. Deneme yapımı olduğundan özensiz oldu düzgün bir tane daha yaptığımda resim de koyarım.
Sizinde yaptığınız varsa paylaşırsanız bizlerde yararlanırız. Başka yaptığım şeylerde var zaman zaman onlarıda paylaşacağım.
 
Anlatım için teşekkürler, Kendin Yap bölümünde görmeyi beklediğim bir konu, dc de bulmak biraz meşakatli, ac de biraz daah basit, bu konuyla ilgili bazı kaynaklar;
The Foil Shielding On A Power Cable, Carrying A ... | Chegg.com
Can I test for broken strands in my electrical cables?
How to build Invisible Broken Wire Detector - circuit diagram
Creative Electron | X-ray Inspection Systems Manufacturer Cable and Connector Inspection Solutions » Creative Electron | X-ray Inspection Systems Manufacturer
X-ray_Bad_Connector_lowres.jpg

Sahip olduğum sınırlı bilgi ilebu iş için telefon teknikerleri (ptt) cabre tracer dedikleri alet kullanıyorlar; 1 verici ve 1 alıcıdan ibaret. Vericiyi bi tele bağlayıp (verici belli bir frekans gönderir) alıcı ile kablo bounca gezdiriyorlar kopukluk olduğu yerde sinyal kesilir, bunla ilgili nette şemalar var.
QHazR.jpg


Her zaman kullanılan yöntem "el, göz, mantık" :D ince kabloda ben gözle dıştan kontrol eder şüpheli yerleri dc ve lamba ile test ederim, ilgili yerleri oynatınca sonuç değişiyorsa yan keskiyi vururum zaten yakınsa, ark veya oksit sebepli (bakır kblo) renk atmıştır. Elle, karga burunla hafif çekerim.
Ac ile veya zaten fişli kablo ise, şu kendinden pilli ledli kontrol kalemini kullanırım. Belli mesafede led yanar faz göstergesi (benzer faz gösterge şemaları var, yapılabilir), kabloyu kıvırarak az çok emin olurum ve neşteri vururum :), saygılarımla.
 
Merhaba.Adaptör kablosunda iç kopukluğun olduğu yer kendini bazen de çok belli eder zaten.Burada kablo içinde bir kopukluk varsa kablonun elastiketi de bozulmuştur,elimizle kıvırdığınızda içini göremezsiniz ama çok kolay bükülür,bir tuhaf yumuşaklığı da olur,içinden kopup da arada uçlar bribirine değerek de çalışmışsa eğer,bu noktadan kablo dışına da taşan bir koku veya ark emaresi de ayrıca bu noktada belirleyici olarak yine bulunabilir.Bir toplu iğneyi kablo boyunca batırmayı ise hiç mi ama hiç düşünmemiştim,oldukça ilginç bir yöntem bu düşünmediğim bir şekliyle.Söylediğim gibi gibi kendini çok belli eden bu yeri makas veya maket bıçağıyla tam keserek açarım ve kablonun geri kalan uzun kısmının omajını kontrol amaçlı olarak da ölçümlerim.Eğer tam olarak da kısa kalan bu parçada kalmışsa bu kopuk yerler,bu kısa parçayı tam atarım (Yeri de adaptöre çok yakınsa eğer havya ile adaptör bağlantısının çıkış yeri olan + ve - uçların bağlandığı yere bu uzun kablo ucunu lehimlerim.) Adaptör kablosu yeterince de uzunsa eğer,varsın 3-5 cm. daha kısalmış olsun deyip bu son haliyle onu yeniden de kullanırım.Kolay gelsin.
 
Kalın kablolarda dediğiniz gibi oluyorda ince kablolarda biraz uğraştırıyor. Çalışan ve çalışmayan arasını incelediğinizde hatalı yeri gözlede görebiliyorsunuz ama 2 hatta 3 yerden kopan kablo ile de karşılaştım. İki taraftan çekerek kablonun inceldiği yeri tespit ediyorum orayı keserek ya ekliyorum yada sizin yaptığınız gibi adaptöre yakınsa ek yapmıyorum kısaltıyorum.

Bu da havya ucu sıkıştırma yöntemi.
Weller marka tabanca havyamın prinç vidası fazla sıkmaktan yalama oldu. İçinden delikli vidalı sistemi çıkardım metrik 3 civatanın 2 cm olanını yan deliklerinden geçirerek havya ucunu somun ile sıkıştırdım. Havya kendine geldi şimdi hemen ısınıyor. Havya ucu derken hazır uç almıyorum 1,5 luk bakır teli uç olarak kullanıyorum. 2,5 lukteli de ısıtıtabiliyor ama biraz yavaş tercih etmiyorum. Dezavantajı telin çabuk tükenmesi oluyor. Teli de hurdalarımdan değerlendirdiğim için maliyeti yok.
Yeniden diş açıp vida yaptırana kadar ucuz ve kolay çözüm oldu. Sorunu olanlar bu şekilde çözebilirler.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,334
Mesajlar
935,868
Kullanıcılar
453,625
Son üye
turgay2145

Yeni konular

Geri
Üst