Batarya 3 ledli şarj göstergesi problemi

Ben teşekkür ederim, güzel sözleriniz için, yardımcı olabildiysek ne mutlu bize. Serkan_48 in yazdıklarını dikkate alın.
Kolay gelsin
 
@AG Mehmet @serkan_48
@Mr_YAMYAM
Zener diyot aldım. Full yanacak led'e 12v taktım ve bir direnç. Sonrasına 9v sonrasına 8v.
Batarya 12v iken tüm ledler yanıyor. 11v olduğunda da aynen yanıyor. 9v pile bağladım ve full olan yeşil led ile sondaki kırmızı led (şarj bitik) yanarken ortada bulunan mavi led sönük yanıyor. Zener diyotların yerini değiştirdim fakat fark olmadı. Dirençleri 150 ohm -250 ve 300 takmıştım hepsini 1k ya çıkardım yine sonuç değişmedi.
Bir yerde hata yapıyorum ama nerede bilemedim...
 
Elinize sağlık,
1. Şemanın son halini çizip gönderirseniz daha kolay anlaşılır.
2. Ledlerin yanması için gereken akımlar ve üzerinde düşen voltajlar değişiktir. Hatta bunları ölçmenizi tavsiye ederim, voltmetre ile.
Şemadan sonra yazışalım
 
Bu is zener ve direncle biraz zor olur.

Aahsi fikrim ben yapacak olsam aşağıdaki entegre ile yapmayı düşünürdüm.

Bunu yapmayı düşünürseniz yardımcı olurum. Kalibrasyonu yapıp güzel şekilde bir gostergeniz olur.


 
Soldan sağa zener diyotlar 12v-9v ve 8v
dirençler 1k
Kusura bakmayın resim attım. Umarım yeterli gelir
Hocam çok teşekkür ederim ilginiz için ama benim şarjlı matkapta bu kadar alan yok. 3 tane led yeri var ve en küçük ledlerden. Bir delik daha ekleyeceğim oraya da anahtar koyup şarjı göreceğim. Sanırım mavi led fazla voltaj çekiyor...
 

Ekli dosyalar

  • gdhgjhgj.jpg
    253 KB · Görüntüleme: 12
Son düzenleme:
Tamam, + voltaj ucunun dirençlerin birleştiği uca bağlandığını teyid edin. Zener diyotlar bir yönde normal diyot diğer yönde bariyer (zener) gibi çalışır. 1k doğru değer.
 
Tamam, + voltaj ucunun dirençlerin birleştiği uca bağlandığını teyid edin. Zener diyotlar bir yönde normal diyot diğer yönde bariyer (zener) gibi çalışır. 1k doğru değer.
Ayrıca tek tek ledlerin uçlarındaki voltajı yazın
 
Ayrıca tek tek ledlerin uçlarındaki voltajı yazın
1. Led ler yanarken uçlarındaki voltajı okuyun.
2. Bu voltajı zener voltajına ekleyip öyle düşünmeniz gerekir
3. Yani LED üzerinde 1.6 volt okuyorsanız ve zeneriniz 12 volt ise bu led 12+1.4 voltta yanmaya başlar, 12+1.6 V olunca tam parlaklıkta yanar.
4. Yanmasını istediğiniz voltaj seviyelerini bu hesaplama ile çözeceksiniz. Her renk ve tip LED, yanarken üzerinde farklı voltaj düşer örneğin 1.6 voltta yanan LED normal parlaklığında, voltajı arttırsanız bile 1.65'ten daha fazla olmaz ve daha fazla parlamaz bu değerler tabii ki örnek olarak verilmiştir, ledin içerisinden gerekenden fazla akım geçirmek led i bozar. Kullandığınız led lerden 5 mA geçirmek yeterlidir. Seri olarak taktığınız dirençler bunun içindir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…