Kazuya5587
Üye
Kırmızı led 1.97 volt1. Led ler yanarken uçlarındaki voltajı okuyun.
2. Bu voltajı zener voltajına ekleyip öyle düşünmeniz gerekir
3. Yani LED üzerinde 1.6 volt okuyorsanız ve zeneriniz 12 volt ise bu led 12+1.4 voltta yanmaya başlar, 12+1.6 V olunca tam parlaklıkta yanar.
4. Yanmasını istediğiniz voltaj seviyelerini bu hesaplama ile çözeceksiniz. Her renk ve tip LED, yanarken üzerinde farklı voltaj düşer örneğin 1.6 voltta yanan LED normal parlaklığında, voltajı arttırsanız bile 1.65'ten daha fazla olmaz ve daha fazla parlamaz bu değerler tabii ki örnek olarak verilmiştir, ledin içerisinden gerekenden fazla akım geçirmek led i bozar. Kullandığınız led lerden 5 mA geçirmek yeterlidir. Seri olarak taktığınız dirençler bunun içindir.
sarı led 1.97
yeşil led 2.5
zener 12v : 0,7 volt yeşil led+ direnç 1,48
zener 9v: 0,7 volt sarı led +direnç :3.9
zener 8v: 0.1 volt kırmızı led +direnç 6,67
ölçüm yaparken son anda zener ledlerden birisinin için nokta şeklinde kızardı ve akımı kesince söndü. Sanırım yanlış bağladım timsahları. Ölçüm için 9v pil kullandım. 9v da versem 12v de versem bütün ledler yanıyor...
resimde gösterdiğimden farklı olarak dirençleri led altına onların altına da zenerleri bağladım. Bilemedim hata nerede.
zenerlerin yönleri de direnç altına zenerin artı ucuna bağladım (çizgisiz) eksi uçlarını da birleştirdik.
Kafam karıştı
sanırım voltaj artırma yolunu buldum