Günümüzde öğretmenlik mesleği hakettiği değeri kaybetmiş olabilir. Çocuklarda gözlemleme ve taklit etme yeteneği fazladır. O yaşlarda her çocuk kendine bir idol arar. Çocuk öğretmenin kültürel ve ahlaki donanımını görüp takdir ederse hayranlık duyacak ve onun gibi olmaya çalışacaktır.
Okumak, önemli bir meslek sahibi olmak insana ahlaki özellikler katmıyor, ister doktor ister mühendis olalım. Karakter çocuklukta gelişiyor. Aslında bir toplumun yapı taşını oluşturan meslektir öğretmenlik; özellikle de ilköğretim çağında. Buradaki temel sağlam atıldığında tüm meslekler daha düzgün yapılanacaktır. Belki çok uç bir örnek ama gerçek hayattan esinlenmiş bir film, Koç Carter, bir öğretmenin bir öğrencinin hayatını nasıl değiştirebileceğini anlatıyor. Tüm öğretmenler mesleklerinin bir toplum için ne kadar önemli olduğunu anlamalı ve kendilerini reel bir şekilde eleştirmelidir.
Evet,dediğiniz gibi öğretmenin toplum içindeki saygın yeri başkadır,bu alanda bir kıyaslama yapılması da güçtür.Bir öğretmenin de,bir doktorun da asıl malzemesi insandır.Öğretmen çocuğu çok küçük yaşlardan itibaren şekillendirmeye,hamurunu yoğurmaya başlar,sonraki yıllarında ve ilk başlangıç yıllarında okul çevresi,öğretmeniyle,müdürüyle,sınıf öğretmeniyle çocuğa yeni ve güzel bir kişilik kazandırma,toplum için ideal bir birey yapabilme yolunda çaba harcarlar ve çocuk mezun olup diploma sahibi oluncaya kadar bunu sürdürürler hiç şüphesiz.Bu çocuğun psikolojik,etik ve sosyal kavramaları,en doğru şekliyle kazanmasına yardımcı olacak ve tüm hayatı boyunca edindiği doğru şekilde yapılan bu yönlendirme,hayattaki başarısına da olumlu bir katkı yapabilecektir.
Bir doktor da çocukluktan başlayarak,en yaşlı çağına gelinceye kadarki bir insanın sağlık sorumluluğunu,psikolojik gelişiminin ve ruhsal dengesinin,bilinçli ilaç kullanımının aşılanması,bilinç düzeyinin oluşturulması,sağlığın en üst seviyede her zaman yapılabilmesi için de,rutin periyodik kontrolerinin,denetimlerinin(Check-up,sağlık taraması,aşılama programları,halkın sağlık konularında,tv ve medya araçları vasıtasıyla arttırılması,bilinç seviyesinin yükseltilmesi,vb.)yapılması konularına ağırlık verir.Günümüzde yaşam süresinin 10-13 yıl uzayabilmesi de,tamamıyla Türk doktorlarının medya vasıtasıyla insanların bilinç ve bilgi seviyelerinin sağlık konusunda olumlu olarak artması sayesinde bu olabilmiştir.Bu yüzden onlara çok şey borçluyuz.
Tüm bu nedenlerden dolayı,yani özünde,mayasında insan malzemesini en iyi değerlendirip topluma kazandırma olduğundan dolayıdır ki,doktorlar belki de haklı olarak bu nedenden dolayı öğretmenleri çok sever ve sayarlar.Polisler de ayni şekilde,toplumu yola getirmeye,doğruları göstermeye çalışan öğretmenlere her zaman saygılıdır,çünkü onlarında malzemesi doğru yoldan çıkan insanları,doğru yola yöneltmek için ellerinden geleni en iyi şekilde yapmalarıdır.Dürüst,doğru yolda olan vatandaşlara ve öğretmenlere,ilk şekillendirici,yönlendirici olduklarından dolayı da her zaman da saygı duyar,bunu her fırsatta açıkça da belli ederler.
Bir insanın kendini çok iyi yetiştirmesi mezun olduğu okulla hiç ilişkili değildir.Okul isimleri yalnızca bir teferruattır,aslolan insanın kendi kendisini toplumda saygı görecek ve kendisine özgüveni kazandıracak,ister özel,isterse devlette kolayca kabul ettirebilecek ideal bilgi seviyesine erişebilmesidir.Okul yalnızca bir yönlendirmedir,doğrunun herhangi bir kitabın kaçıncı sayfasında olduğunu söylemesidir.Siz kitabın o ilgili sayfasını açıp okumadıkça da,kendinizi geliştirmiş olmazsınız,yani bütün iş,yine insanın kendi hür iradesinde,iç dünyasından gelen hevesindedir,merakındadır.Lise mezunu olup,doktora seviyesinde kariyer yapmış insanların bilgi seviyesine erişmiş,kendisini yetiştirmiş,özgüveni ve bilinç düzeyi aşırı gelişmiş insanlar da bulunabilir,bunlara şaşırmamak gerekir.Saygılarımla.