Konu çok eski ama bir başkasına yardımcı olma ihtimaline karşı yazayım:
Benim makinem de Beko 2313 CE modeli.
Takodan (motor milinin arka ucundaki devir algılayıcı parça=platik kafes içinde mıknatıs) kaynaklı iki farklı sorun yaşadım:
Sorun 1) Kazanı çevirmeye başlayınca birden aşırı hızlı dönmeye çalışıyor makineyi silkeleyip motor aniden duruyor, sanki silkelenmeye karşı bir koruma devreye girer gibi 30 saniye sonra tekrar aynı şeyi yapıyordu. Bir türlü normla hızında dönmeye başlayıp devam edemiyordu.
Çözüm 1) Ben o takoyu söküp takmıştım ve takarken plastik kafesini biraz zorlamıştım. Devirle ilgili bir arıza olduğu için aklıma takonun yerine düzgün oturmamış olabileceği geldi. Tekrar söktüm taktım biraz bastırdım. Sonuç: makine düzgün çalıştı.
Sorun 2) Makine su alıyor program cihazından çıt çıt diye ilerleme sesleri geliyor. Kazan hiç dönmeden kısa süre sonra suyu boşaltıyor. Program ışığı "sıkma"ya geçiyor. Bir de bakıyorsunuz ki programı bitirmiş ve kapak açma ışığı yanmış.
Çözüm 2) Bu sorunu epey araştırdım. "Çamaşır makinesi yıkama yapmadan sıkmaya geçiyor." diye aratırsanız bir sürü senaryo göreceksiniz.
Elektronik kartını söktüm inceledim, aynen sizin dediğiniz gibi islenmiş elemanlar var ama isini silince yanık gibi durmuyorlar. Motorun ve kömürlerinin sağlam olduğunu da biliyorum. O halde yine sorun takodandır dedim. Yalnız takonun bozulabilecek bir yeri yok, sorun yerine tam oturmaması, milimetre kadar boşluk kalsa okumuyor. Bu defa takoya giden kabloların (iki sarı kablo) ucundaki soketlerin küfünü kazıdım. Plastik kafesin ayaklarını azıcık çakmakla eritip şekil vererek motor bloğuna daha sıkı oturmasını sağladım. Bir de tepesinde içerideki manyetiğe bastıran 4 tane tırnağı var. onları içeri doğru eğip, kırılacak gibi beyazlayan yerlerini tekrar çakmakla ısıtarak içeri eğik kalmasını sağladım. Böylece manyetiği daha iyi bastırmış oldu. Kafesi çıkarırken de takarken de asla zorlamayın, tornavida yardımı ile tırnaklarını kanırtarak söküp takın.
Sonuç olarak, takoyu düzgün ve sıkı takınca makine tekrar sorunsuz çalışmaya başladı.