Benim icin hangi Guc Kontrol Rolesi'ni onerirsiniz?

kompanze ' Alıntı:
...ENTES yetkililerinin çözüm diye sundukları "çift röle" uygulaması ne kadar mantıklı...

Burayı biraz açabilir misiniz kompanze. Biraz beyin jimnastiği yapalım.
Büyük güçlü ve yükü değişken olan tesislerde hassas kompanzasyon yapabilmek için kademelerin çok ve çeşilti olması bir avantaj.
Entes yetkilileri bu iki rölenin aşamalı olarak mı bağlanmasını öneriyorlar. (Herbir röle için üçer adetten toplam altı adet akım trafosu kullanılarak) Mesela birinci röle cos fi ayarı 0,95'e ikinci röle cosfi ayarı da 1,00'a ayarlanacak. Birinci rölenin kademeleri yüke göre kompanze yapacak. Devamında ikinci röle devreye girecek.
 
Konuyla ne kadar alakalı bilmiyorum da,
örneğin istanbul için,tedaşın reaktif oranları nasıl merak ettim.Ya da başka illerin de olur.Tedaşta çalışan arkadaşlar cevap verebilirse memnun olurum.
Konuyu hemen açayım.İşletmelerin ya da evlerin,kimisi endüktif harcıyor,kimisi kapasitif.Diyelim ki ben 50 kvar kapasitif harcıyorum.Yan fabrika da 30 kvar endüktif.Şimdi kaldı 20 kvar kapasitif.Bir başkası da 40 kvar endüktif harcar.olur şebeke 20 kvar endüktif.Acaba bu bir ilden çıkana kadar,ya da baraja ulaşana kadar ne boyutta oluyor.işletmeler genelde endüktif oluyor.Kapasitif ceza sınırı daha aşağıda olduğu için.Evet bilen varsa bekliyorum cevabını.
 
Sayın meslektaşlarım
400kw gücü olan bir tesis için 2 önerim olabilir.
1--KAEL VARKOMBİ 12 Rölelerinden 2 adedini seri bağlayarak çözebilirsiniz . 1 inci röleye sadece MONOFAZE kondansatörleri bağlarsınız.(varkombi12 ler de hepsi MONOFAZE bağlama imkanı var.(Difaze bağlama imkanıda var). 2nci rölenizede TRİFAZE kondansatörleri bağlarsınız.ANCAK kondansatörleri devreye alma ve çıkarma zamanların ile alt zamanlarını farklı ayarlamak gerekiyor.Şöyleki TRİFAZE kondansatör bağlı olan rölen,in kondansatör alma zamanı (15-2 )saniye ise,,MONOFAZE kondansatör bağlı olan rölenin kondansatör alma zamanı (30-5) saniye olmalıdır.Yani önce 1inci röle trifazelerden uygun olanı akıllı bir şekilde şeçip devreye alacak,dengesiz olan kısmının kompanzasyonunu ise monofaze kondansatör bağlı olan 2nci röle tamamlıyacaktır.
Kondansatörleri çıkarmada ise her iki rölede aynı şekilde (15-2 ) saniye ve (30-5) saniye ayarlarını kullanırsak problem çıkmaz ve 12 monofaze+12 trifaze olmak üzere 24 kademe sağlanmış olur.
2--Bu önerim sadece BİR adet varkombi12 ile çözüm sunmaktır.400kw güc olduğuna göre 800 amper akım çekiyordur.Yani tahminen 630 kva bir trafo ile beslemektedir.Akım trafosuda 1000/5 amper olacaktır.KAEL VARKOMBİ12 ler 100/5 amper 100 var ı görebilmektedirler.Ohalde 1000/5 amper akım trafoları için her faza monofaze olarak en az 1 kvar kondansatör konulabilir. sizin isteğiniz doğrultusunda ilk 6 kademeye 1--1--1--2--2--2-- kvar kondansatörler konur Geri kala 6 kademeye de trşfaze olarak 5--10--20--40--2x40--4x40 kvar kondansatörler konur.Trifaze kompanzasyon 5 er kvar aralıklarla tıkır tıkı olur..M
 

Ekli dosyalar

  • 4 adet 40 kvar kondansatör bağlantısı.rar
    5.1 KB · Görüntüleme: 0
önceki yazımın devamıdır.
onofazekondansatörleri ihtiyacınıza göre değiştirebilirsiniz.
ANCAK EN ÖNEMLİ OLAN.2X40=80 KVAR VE 4X40=160 KVAR KONDANSATÖRLERİ NASIL DEVREYE ALMALIYIZ.160 KVAR KONDANSATÖR GURUBU kondansatör kontaktörü kullanmak kaydıyle devreye girme anında en az nominal akımının 2 misli akım çeker.Yani 225 x2=450 amper çekerki otomatilk şalteri bile açtırabilir.NE YAPMALIYIZ?. 40 KVAR kondansatörümüzün kontaktörünün faz çıkışndan 6 amper Sigorta üzerinden geçirerek aynı kontaktörün normalde açok kontağı üzerindende geçirerek
2nci 40 kvar kondansatörümüzün kontaktör bobinine bağlayacağız.Bu sistemde 1inci kontaktör devreye girmeden ve 1inci 40 kvar enerjilenmeden 2nci kontaktör ve kondansatörü devreye giremez.Kendi aralarında GECIKME sağlayarak kondansatörleri devreye almış oluyoru.Araya 6 amper sigorta koymamızın nedende 2. kontaktörün bobininde bir yanma olursa sisteme zarar vermemesi içindir.Bu mantıkle 3üncü ,4üncü kondansatörlerde sırayla devreye girer.Bu sistem bir bakıma KONDANSATÖR KONTAKTÖRLERİNDEKİ dirençlerin önce yol vermesi ve akabinde ana kontakların devreye girmesinden esinlenmiştir.
Bu konuda şemayı ekte sunuyorumAncak gidip gitmiyeceğinden emin olmadığım için uzun uzun anlatmak zorunda kaldımHoş görünüz
saygılarımşa
 
genç arkadaşım,büyük güçlü yüklerde kademe sayısının fazla olması avantajmıdır yoksa gereklilikmidir.olsada olur olmasada olur gibi sonuca çıkar" avantaj " olması. 400 kw örneğini verdim.yüklerin sabit olması durumunda problem yok fakat 400 kw lık( daha yüksek güçleride düşünelim) tesislserde yük değişkenliği ve beraberinde kondansatör ve kontaktör arızalarını düşündüğümüzde kademe sayısı, gereklilik göstermezmi.kademe sayısının fazlalığı(aynı değer)kondansatör yedeklemesinde de getirisi olacaktır.çekilen kademenin bırakıldıktan sonra belirlenen süre içerisinde devreye alınamadığını da buna eklersek yedeklemede kaçınılmaz gibi duruyor.gerekli olan kondansatörden bir kademe kullanabilirlik(kademe sayısı yetersiz olduğu için) bizleri pano başına hapsetmez mi.ENTES çift röle uygulaması 6 adet akım trafosu kulanarak ; iki röle ayarlarıda aynı şekilde senkronize çalıştırılması (iki röleyi tek miş gibi düşünmek).Ben bu şekliyle kulanmadım sorun olacağını sanmıyorum ama bir pano üzerinde iki R.G.K.R bana çok komik geliyor.Artı maliyet...değerli yorumlarını bekliyorum.selam ve dua ile
 

Evleri veya AG ile beslenen işletmelerin enerji aldıkları TEDAŞ kabin binalarında kompanzasyon panosu olur (Olması gerekir) . Yüklerin (aslında cosfi'nin) durumuna göre bu pano kompanzasyon yapar AG şebekeye. (Kademeler o kabin binasındaki trafo gücüne göre belirlenmiştir.)

Ben de kademe sayısının fazla ve çeşitli olmasından yanayım. Dediğiniz gibi hem, tekrar alma (deşarj bekleme) süresi boyunca geçen zamanda yazan reaktif indüktifi engellemek için, hem de kompanzsyonun daha kararlı, dengeli (stabil) çalışması için.


Bir kompanzasyon panosu yapmıştım geçen sene. Yükler tamamen bir fazlı ve dengesiz. Panoda üç adet ENTES RG-8T kullandım. Bir akım trafolu klasik mantıkla çalşan röle. Her birinin kademesinde tamamen monofaze kondansatörler vardı (röle başına 8 adet olmak üzere toplam 24 adet monofaze kondansatör ve kademe). Müşteri sadece panoyu istediği için montajında bulunmadım. Bu güne kadar ses çıkarmadılarına göre kademeler doğrudur.

Bakımını yaptığımız bir fabrikada da iki adet röle paralel çalışmakta. Birisi ENTES RG3-12T, diğeri ENTES RG3-12C.
Fabrikanın eskiden trafosu 630kVA idi. İşletme büyüyünce 1600kVA trafo devreye alındı. Yeni dağıtım panosu geldi. Eskisini atamazdık ya. Eski yükler eski panodan beslenmeye devam ediyor. Yeni yükler yeni panodan. Ama eski panonun beslemesi de yeni panonun akım trafolarından sonra yapıldı. Yani akım trafoları ard arda bağlı. Yeni röle eski yükleri görüyor. Am eski röle yeni yükleri görmüyor.
Eski yükler devredeyken eski rölenin devreye aldığı kondansatörler yeterli. Devreye yeni yükler de girince, Yeni panonun rölesi devreye kademe alıyor.
Sadece eski yükler devreye girince eski rölenin kademeleri devreye önce alması için, kademe alma süresini, yeni röleden küçük ayarladık. Önce eski röle kademe almaya başlıyor.

Biz de böyle bir karışık uygulama olmasını istemeyiz normalde. Ama işletmenin koca koca panolarını da gözden çıkaramadık. İşletmenin yükleri de gayet sabit ve biraz da ısıtıcı yükleri de olunca çok hassas ayarlara gerek kalmadan kompanzasyonu oturttuk. Bir e bu işletmenin aylık Elektrik tüketimi ortalama 40.000YTL (Kırk Bin) civarında. Röle parasından pek etkilenmezler. İşin bittiğine bakıyorlar.
 
genç arkadaşım, mevcutta bulunan panoyu ve malzemeleri değerlendirmek şüphesizki takdire şayan.buna itiraz yok olacağınıda sanmıyorum.eski röle ve yeni röle uygulaması ile yeni rölenin tetikte bekleyen kompanzasyon olduğunu anlayabiliyorum.vurgulamak istediğim şu idi; övüle övüle bitirilemeyen" yeni nesil R.G.K.R "menülerinde birçok özellik barındırdıkları halde , neden kademe sayısını artırma zahmetinde bulunmuyorlar.ENTES yetkilileri ile görüşmelerimizde" çift röle " uygulaması önerisinin dışında , haklısınız piyasada bu talep oldukça yoğunlaştı" amma velakin " bu durumu e mail
marifetiyle merkeze gönderin ki patronlar harekete geçsinler...ben 12 kademe yaptım 24 kademe isteyen 2 tanecik rölemi satın alır.oh ne ala ... 24 kademe röleyi piyasaya sunan ELEKTROPAN, BARİKA ve yakında piyasaya sunacak olan TENSE hangi akla hizmet ederek böyle bir çabanın içerisindeler.selam ve dua ile
 
Kademe sayısı bazı durumlarda sıkıntı bazı durumlarda değil,
elektropanın 24 kademe rolesi güzel düşünülmüş 24 kademe bir çok yere yeterli olacaktır.
Tensenin özel modelinde şu yönde bir seçenek var 72*72 kutuda içerisinde 7 role çıkışı olan bir kutu bu kutulardan 12 adet seri bağlayabiliyorsunuz bir tek cihaza cihazın ekranından tüm kademlerin durumlarını izliyebiliyorsunuz düşük çalışma akımı sayesindede büyük akım trafosuna isteğiniz kadar küçük kond. bağlayabilirsiniz cihaz ölçümünü yapar ve sisteme gerektiğinde alır.
yani sonuç itibari ile 12+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7=96 adet kademe bağlayabilirsiniz

1600Kva lık bir sistemde 12+7+7+7+7= 39 kademe uygulaması yapıldı
en küçük kond. tirifaze 1Kvar Monofaze 0,5Kvar olarak sisteme bağlandı sonuç çok güzeldi

saygılarımla.
 
sn gunerdr, tense nin 24 kademeli rölesini beklerken , 96 rakamını duyunca heyecanlandım açıkçası.ne diyelim emeğinize sağlık.selam ve dua ile
 
gunerdr ve Grup Arge ekibini bir kez daha tebrik ediyorum...

1600kVA'lık sistemde (akım trafosu 2500/5 ise), 0,5kVAr'lk kondansatörleri röle görüyor mu peki?

_________________________________________________________________________

0,5kVAr'lık kademe ihtiyacı olduğu zaman alabilir devreye. Zaten 1600kVA'lık sistemde de (trafonn boşta çalışması hariç) pek yüksüz kalmaz işletme. Röle çok hassas kompanzasyon yapar bu sayede (Çeşitli değerdeki kademeler ile...)
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…