m-usta-fa ' Alıntı:
Konuyu hemen açayım.İşletmelerin ya da evlerin,kimisi endüktif harcıyor,kimisi kapasitif.Diyelim ki ben 50 kvar kapasitif harcıyorum. Yan fabrika da 30 kvar endüktif.Şimdi kaldı 20 kvar kapasitif.Bir başkası da 40 kvar endüktif harcar.olur şebeke 20 kvar endüktif.Acaba bu bir ilden çıkana kadar,ya da baraja ulaşana kadar ne boyutta oluyor.işletmeler genelde endüktif oluyor.Kapasitif ceza sınırı daha aşağıda olduğu için.Evet bilen varsa bekliyorum cevabını.
Evleri veya AG ile beslenen işletmelerin enerji aldıkları TEDAŞ kabin binalarında kompanzasyon panosu olur (Olması gerekir) . Yüklerin (aslında cosfi'nin) durumuna göre bu pano kompanzasyon yapar AG şebekeye. (Kademeler o kabin binasındaki trafo gücüne göre belirlenmiştir.)
kompanze ' Alıntı:
... 400 kw örneğini verdim.yüklerin sabit olması durumunda problem yok fakat 400 kw lık (daha yüksek güçleride düşünelim) tesislerde yük değişkenliği ve beraberinde kondansatör ve kontaktör arızalarını düşündüğümüzde kademe sayısı, gereklilik göstermezmi...
Ben de kademe sayısının fazla ve çeşitli olmasından yanayım. Dediğiniz gibi hem, tekrar alma (deşarj bekleme) süresi boyunca geçen zamanda yazan reaktif indüktifi engellemek için, hem de kompanzsyonun daha kararlı, dengeli (stabil) çalışması için.
kompanze ' Alıntı:
...ENTES çift röle uygulaması 6 adet akım trafosu kulanarak ; iki röle ayarlarıda aynı şekilde senkronize çalıştırılması (iki röleyi tek miş gibi düşünmek).Ben bu şekliyle kulanmadım sorun olacağını sanmıyorum ama bir pano üzerinde iki R.G.K.R bana çok komik geliyor.Artı maliyet...değerli yorumlarını bekliyorum.selam ve dua ile
Bir kompanzasyon panosu yapmıştım geçen sene. Yükler tamamen bir fazlı ve dengesiz. Panoda üç adet ENTES RG-8T kullandım. Bir akım trafolu klasik mantıkla çalşan röle. Her birinin kademesinde tamamen monofaze kondansatörler vardı (röle başına 8 adet olmak üzere toplam 24 adet monofaze kondansatör ve kademe). Müşteri sadece panoyu istediği için montajında bulunmadım. Bu güne kadar ses çıkarmadılarına göre kademeler doğrudur.
Bakımını yaptığımız bir fabrikada da iki adet röle paralel çalışmakta. Birisi ENTES RG3-12T, diğeri ENTES RG3-12C.
Fabrikanın eskiden trafosu 630kVA idi. İşletme büyüyünce 1600kVA trafo devreye alındı. Yeni dağıtım panosu geldi. Eskisini atamazdık ya. Eski yükler eski panodan beslenmeye devam ediyor. Yeni yükler yeni panodan. Ama eski panonun beslemesi de yeni panonun akım trafolarından sonra yapıldı. Yani akım trafoları ard arda bağlı. Yeni röle eski yükleri görüyor. Am eski röle yeni yükleri görmüyor.
Eski yükler devredeyken eski rölenin devreye aldığı kondansatörler yeterli. Devreye yeni yükler de girince, Yeni panonun rölesi devreye kademe alıyor.
Sadece eski yükler devreye girince eski rölenin kademeleri devreye önce alması için, kademe alma süresini, yeni röleden küçük ayarladık. Önce eski röle kademe almaya başlıyor.
Biz de böyle bir karışık uygulama olmasını istemeyiz normalde. Ama işletmenin koca koca panolarını da gözden çıkaramadık. İşletmenin yükleri de gayet sabit ve biraz da ısıtıcı yükleri de olunca çok hassas ayarlara gerek kalmadan kompanzasyonu oturttuk. Bir e bu işletmenin aylık
Elektrik tüketimi ortalama 40.000YTL (Kırk Bin) civarında. Röle parasından pek etkilenmezler. İşin bittiğine bakıyorlar.