sayın ethemgüner;
Öncelikle önemli bilgi ve tecrübelerinizi burada bizimle paylaştığınız için size teşekkür ediyorum. Çünkü değindiğiniz hususlar gerçekten önemli bir markanın maalesef biz kullanıcılar tarafından hala bilinmeyen özellikleri. Ben eski bir entesçi olarak, Kael in bu üstün özelliklerini keşfettikten sonra aklı selim her elektrikçi ve mühendisin bu özelliklere sahip röleleri kullanmalarını şiddetle tavsiye ediyorum. Şahsen bizzat kael in fabrikasını ziyaret ettim, bu özelliklerin yanı sıra üretimdeki profesyonelliği titizliği ve hatalı üretim olasılığını yok eden bilimsel çalışmalarına şahit oldum. Ben kael in ne maaşlı elemanı ne de plasiyeriyim. Bunları sadece ve sadece kullanıcı olarak söylüyorum.
Teknik özelliklerine gelince, bir çok konuda size katılıyorum. Ancak sayın Reco2 sizin bu bilgi paylaşımınızı diğer marka röleleri yermek olarak algılamış olmalı ki, tepkisel bir takım ifadeler kullanmış. Burası birbirimizin tecrübelerinden istifade etmek ve paylaşmak mantığında kurulmuş bir forum olduğuna göre bende naçizane fikirlerimi sizlerle paylaşmak isterim. Amacım herhangi bir polemik yaratmak değil bilgilerimi aktarmak ve bilmediğim konularda da sizlerden faydalanmaktır.
Sayın ethemgünerin vermiş olduğu teknik bilgileri gözden geçirirsek;
1. 100/5 akım trafosu oranında 100VAR kondansatörü rölenin tanıyabildiğini belirtmiş.
reco2 arkadaşımız ise 150/5 akım trafosu oranında 100VAR görebilen röleler var demiş bu rölenin hangi röle olduğunu açıklayabilir mi?
2. Bulunduğum yöre itibariyle dengesiz yüklü işletmelere kompanzasyon yapıyoruz. Dolayısıyle küçük güçlü kondansatörleri unutma olasılığına karşın böyle bir özellik gerekli. Ancak rölenin her kondansatör alıp çıkarmada kondansatör güçlerini kontrol edip düzeltmesi tabiki çok gerekli bir özellik. Fakat kondansatörleri unutmaması adına öğrenme iptali de bir gereklilik. Bence röle tanıyamadığı değeri sıfır yazmak yerine bir önceki değeri koruma şeklinde bir çalışma üreticiye önerilebilir.
Reco2 arkadaşımız “Kondansatör güçlerini öğrenme özelliğini kapatma seçeneği başka rölelerde de var. Ama unutmasını önlemek için değil, isteyenler için” cümlesinden anlatmak istediğini anlayamadım. Unutmasını önlemek dışında ne amaçla istenir?
3 ve 4 nolu maddelere karşı reco2 arkadaşımız alternatif rölelerin olduğunu söylemiş.. bu röleleri bize açıklar mı?
5. reco2 arkadaşımız “Normal durumda indüktif ceza hanesi doldu diye hatları daha fazla kapasitif yüklemek, kompanzasyon doğasına aykırıdır. Bu özellik belli sınırlar içerisinde kaldığında gerçekten üstün bir özelliktir ve reaktif ceza ödemekten korur.”
Bu söylediğinize katılıyorum. Ancak kompanzasyonun amacı reaktif sayaçları tedaşın koymuş olduğu ceza sınırları içerisinde tutmak ise bu sistemi en ucuz şekilde mal etmek bizim en doğal hakkımızdır. Ve sayın etemgünerin bahsettiği çalışma sistemi klasik kompanzasyon sistemlerinin şuan ki teknoloji ile yapılabilen en doğru çalışma şeklidir. Kaldı ki rölelerde aritmetik toplam mantığında bile reaktif ceza oluşmadığına göre bu sistemin doğruluğu ortadadır. Siz anlık oluşabilecek indüktif ve kapasitif yükleri düşünecek kadar hashas bir kompanzasyon sisteminin varlığından bahsediyorken piyasada en çok satılan rölenin abuk abuk çalışmalarını gözardı ediyor ve sadece monofaze kondansatör tanımasını önemsiz bir eksiklik olarak görüyosunuz bunu da büyük bir çelişki olduğunu düşünüyorum. Hayalinizdeki kompanzasyon sistemini gerçekleştirebilmeniz için size dinamik kompanzasyon önerebilirim. Tristör anahtarlamalı cosinüs fi leri 1 e çakan mükemmel bir sistem. Ancak maliyet!!!
6. sayın reco2;
“Sıcaklık alarm kontağı kullananlar için büyük avantaj kullanmayanlar içinse yerine kademe kontağı olsa daha büyük avantajdır. Kondansatörlerin ısınmasını önlemek için en köklü yöntem harmonik filtreleridir. Olayın özüne inilmesi daha doğru olur.”
Demişsiniz. Birincisi kademe kontağı derken bahsettiğinizden anlamadım. 2. si sayın ethem güner ile farklı şeylerden bahsediyorsunuz. sayın ethemgüner ortam sıcaklığından bahsediyor siz ise harmoniğin neden olduğu ısınmadan bahsediyorsunuz. İkisi farklı şeylerdir. Kaldı ki ısınmanın tek nedeni harmonik olmadığı için olayın özü olarak göremeyiz.
7. Uzaktan erişim demişsiniz bu benim uzmanlık alanım
)) Ben hem entes hem kael röleleri Ethernet converter ve gprs modem ile izleyebiliyorum. Ve her iki cihazın da pc yazlımları konusunda epey biz deneyimim oldu. Kael in pc yazılımı bence çok mükemmel ve piyasada bence en iyi yazılım üstelik bedava ve her geçen günde geliştiriyorlar. Ve maalesef bu konuda tek!!!
8. sayın reco2
“İstenilen kademeye trifaze, monofaze, difaze bağlantı yapılabilen birden çok röle var. En çok kullanılan röle markasının ufak bir eksikliği bu sadece. Olmazsa olmaz bir özellik değil.”demişsiniz
İşte buna katılmak mümkün değil. Şimdi bu özellikleri barındıran başka röle var diyebilirsiniz. Ancak bu özelliği ufak bir eksiklik olarak göremezsiniz. Bu cümleden kastınız 1. kademeye trifaze konma zorunluluğu ise bence hiç önemli bir eksiklik değil. Ancak trifaze kondansatörün 1 fazı attığında tüm ayarları endekslediğinizo kademeyi yok saydığı için röle sapıtıyosa hatta ve hatta atan bu sigortaları kondansatör güçlerini sen tanıtmadığın sürece sittin sene tanımıyorsa ben ona kompanzasyon rölesi demem arkadaş kim ne derse desin.
Kondansatör güçlerini ve akımlarını sürekli kontrol etmesinin önemini sanırım açıklamama gerek yok.
9. tanjant fi leri görebilme özelliğini o çok yaygın rölede pc haberleşme programında bile yok. Ayrıca varkombi de anlık tanjant fileri görebiliyosunuz. Bu gerçekten anlık indüktif ve kapasitif değerlerini ve ihtiyacını tespit edebilmek için çok önemli bir özellik. Ve unutmayalım ki cosinü fi 0,99 ken tanjant fi 14 dür. Şuanki ceza oranlarında artık tanjant fiyi izlemek kaçınılmaz olmuştur. Evet varkombinin eleştrilecek önemli bir yanı ekrandaki görselliği.. Şahsım olarak konuşuyorum benim rölenin menüleriyle ve rölenin ön görünümüyle ilgim yok.. pc haberleşmesi kullanıyorum…hatta rölenin yanına bile gitmiyorum..internet aracılığıyla tüm ayarları yapabiliyor ve değerleri online görebiliyorum. rölenin yanına gidipte ayar yapanların gerçekten zamanına yazık!
10.” Gereksiz ani kondansatör alma çıkarma işlemleri yapan röleler sistemde arızalara sebep oluyorlar. Ama alma çıkarma sayısını ve süresini en uygun olacak şekilde yapan başka röleler de var. Ve bazı rölelerde bu sayılar ekrandan görülebiliyor.” Demişsiniz. Burada yine yanlış anlaşılma söz konusu. Bir kere çıkarmada arıza açısından sorun yok.. çok olsa kapasitif yazar onu varkombi çalışma mantığıyla yeniyor. Sorun almada şöyleki;
sayın ethemgüner in bahsettiği entes rölenin ani kondansatör ihtiyaçlarında çok ani devreye alması her kondansatörün devreye girdiği andaki akımı düşünecek olursak bence bu katliamdır. Sayın ethemgüner haklıdır.
11.” Sanki başka röleler periyodik olarak ve her stabil kademe alma çıkarma işleminde kondansatör değerini yinelemiyor. Ayrıca bu özellik istenirse kapatılabiliyor diye övünüp sonrada bu özelliği övmek ne derece tutarlı!”
demişsiniz.
Gerektiğinde tanıtmak gerektiğinde tanımasını engelleme özlelliği bir seçenektir. Her ikisinide yapın demek tutarsızlıktır. Ama öyle bişi dememiş.
Sonuç itibari ile sayın etemgüner bir markayı diğerleriyle mukayese etmek gibi değerli bir bilgiyi bize aktarmış. Bence bu davranışı çirkinlik ve faydasızlıkla itham etmek yerine eğer varsa bu özelliklerden daha gelişmiş bir röleyi tanıtmak ve bizlerin bilgisine sunmak formun amacına daha uygun bir davranış olur. sAYGILARIMLA