Benim icin hangi Guc Kontrol Rolesi'ni onerirsiniz?

Arkadasım,

Eger devamlı reaktif değerleri izlemek-takip etmek istemiyorsan, yanan bozulan kondansatör-kontaktör değiştirmek istemiyorsan, dengesiz ve/veya degişken dengeli yüklenme varsa fazlara, monofaz kondansator hesaplarına ve defalarca panoda değişiklik işlerine dalıp boğulmak istemiyorsan kademesiz adaptive ALRON sistemini al, aneanelerimizin kullandığı rölelere takılma derim. Tubitak arastırma-gelistirme destekli 7 microişlemcili, herfazı ayrı ayrı 0.02 saniyede kompanse eden baska sistem varmı.

ALRON'nu tek gecerim TEKKK.
 
faz yükleri dengeli yerlerde tek akım trafolu, güvenilir röleler yeterli.
dengesiz yerlerde ise yeni tip üç akım trafolu röleler doğru kondansatör seçimi ile %5 endüktif reaktif, %3 kapasitif reaktifi rahat yakalıyabiliyor. kendi tercihlerinize uygun olan entes, gepa, kael, elektropan rölelerden istediğinizi kullanabilirsiniz.
tristörlü ve daha başka anahtarlamalı kompanzasyon sitemlerine belki %1 yerde ihtiyaç duyulur. bunun için bu yöntemler gerekmedikçe hiç ekonomik ve sağlıklı değildirler. daha sık arıza çıkarırlar.
 
Saygıdeğer meslektaşım
kael varkombİ-12 7pc kullanmanızı öneririm ve aşağıya nedenleri sunulmuştur.
varkombİ 12 /pc nin bedava programı var.ayrıca marmarİste bİr meslektaŞimiz 150.-ytl kdv dahİl bu programa uyumlu arayÜz satiyor.tÜrkİyenİn herhangİ bİr yerİnden İnternet Üzerİnden kompanzasyon uzu takİp edebİlİrsİnİz.hatta bÜtÜn deĞerlerİnİ bİlgİsayariniza kaydedebİlİrsİnİz.hatta rÖlenİnİ İÇİndekİ sayaÇlar vasitasiyle her ÜÇ fazin İndÜktİf,kapasİtİf ve aktİfn enerjİ ÇekİŞlerİnİ ceza yÜzdelerİnİ gÖrebİlİrsİnİz

varkombİ-12 yi devreye almada dİkkat edİlecek hususlar
1- her faza takılan akım trafolarından gelen kabloların varkombİ-12 ye bağlanış sırası ile gerilimlerinin de bağlanış sırası mutlaka aynı olmalıdır.
2- varkombİ-12 nin doğru çalışabilmesi içn herşeyden önce akim trafolarini yönlerini bulup düzeltmesi gerekmekredir.bu nedenle sistemin her üç fazından da (farklı farklı olsa da )mutlaka akım çekilmelidir
3- varkombİ-12 yi besleyen akım trafoları tesİsİn tÜm yÜkÜnÜ görecek yere monte edilmelidir.(sistemdeki ampermetrelerle serİ bağlanabilir.)
4- sistemdeki dengesizliği çözmek için duruma göre monofaze kondansatör bağlamayı ihmal etmemek gerekir.
5- hepsİ bu kadar, artik sistemin gidişini izleyebilirsiniz.


varkombİ-12 nin üstünlükleri
1 "algilama akimi

kael: (min. kondansatör değeri)-- akım trafosu 100/5 a = 100 var kael rÖle daha hassastır.
"
2 büyük güçlü kondansatörlerin le birlikte küçük güçlü kondansatörlerde kullanılıyorsa röleler küçük güçlü kondansatörleri unutabilmektedirler.bu gibi durumlarda varkombİ-12 lerde kondansatör güçlerini öğrenme özelliği kapatılarak hafızasındaki kondansatör güçlerini unutmasi önlenir.başka marka rölelerde bu özellik yoktur.
3 kondansatörleri devreye alma ve çıkarma zamanları diğer rölelerde devreye al veya çıkar şeklindedir.varkombİ-12 lerde ise devreye al ve çıkar sürelerinin alt süreleri vardır.yani varkombi-12 ler enerji biriktirme prensibine göre çalıştığı için endüktif veya kapasitif ceza oranımız ayarladığımız ceza oranına hızla yaklaşırsa varkombi-12 mizde buna göre kademe alam ya da çıkarmasını hızlandırır veya yavaşlatır.yani gereksiz yere ihtiyaç yokken tak tuk diye kondansatör alıp bırakmaz.
4 "ceza orani gİrİŞİ :
her İkİ rÖlede de ceza oran gİrİŞİ var olarak belİrtİlse de entes rÖledekİ ceza oran gİrİŞİ sadece oranlar aŞildiĞinda alarm alma mantiĞiyla yapilmiŞ. ancak kael rÖlede cİhaza gİrİlen ceza deĞerlerİ İse rÖlenİn o ceza deĞerlerİnİ aŞmama yÖnÜnde ÇaliŞmasi mantiĞiyla programlanmiŞtir.
ayarlanan indüktif veya reaktif ceza ornına yaklaştıkça varkombİ12 hızlanarak uygun kademeleri devreye alır."
5 tüm röleler ihtiyaç anında uygun bir kondansatörü çeker ve eğer fazla geliyorsa devre dışı bırakır ve bir daha almaz.bu durumda tesis endüktif cezaya girebilir. halbuki varkombİ-12 lerde ise uygun bir kondansatörü çeker,eğer fazla geliyorsa devre dışı etmeden önce ,kondansatör devrede kalırsa kapasİtİf ceza ne olur, devreden çıkarırsa endÜktİf ceza ne olur mukayese yapar.hangisi lehİmİze ise ona göre karar verir.bu durum belli bir süre sonra bırakmanın daha iyi olacağı şeklinde gelişebilir(enerji birikiminden dolayı)dolayisiyla tek taraftan yazmak yerİne İkİ tarafa da paylaŞtirir.
6 ortam sıcaklığının 7 derece artması kondansatör ömrünü %50 azaltmaktadır.diğer rölelerde isteğe bağlı olarak konan sıcaklık alarm kontağı varkombİ-12 lerde standarttır.ve ortam sıcaklığının 40 dereceyi aştığı yerlerde mutlaka sıcaklık alarm kontağından faydalanmalıdır.
7 ara yüz yazılımı kullanıcı dostudur. kolayca izlenebilen menülere sahiptir. rs485-eternet modül kullanılarak bedava olarak sürdüğümüz bu programla uzaktan da erişim sağlayabilirsiniz.
8 kademelerde kullanılacak kondansatörlerin monofaze ya da trifaze diye kesin zorunluluğu yoktur. İstediğiniz kademeye istediğiniz bağlantıda kondansatör bağlayabilirsiniz. bu konuda kullanıcı tamamen serbesttir. Üstelik kondansatör gücünü öğretmek için herhangi bir menüye girip başlatmanız da gerekmeden kendisi otomatik olarak bu işlemleri yapar.
9 tanjant fİ set edebİlme: kael de var,, .kael rÖlede tanjant fİ den faydalanarak ( r-ve göbekteki ışık) (s.ve göbekteki ışık) ( t.ve göbekteki ışık) ları yakarak her üç fazdaki anlik ceza yÜzdelerİnİ görme imkanı vardır.
10 "kondansatÖr alma Çikarma
bazi rÖleler kondansatÖr alma anindakİ gereksİz anİ sÜre, sİsteme zarar oluŞturabİlecek deĞerde kapasİtİf darbe akimi verebİlmekte (100kvar değerindeki kondansatörü saniyenin onda biri gibi kısa bir sürede defalarca devreye alabiliyor) dolayisİyle gereklİ olduĞu halde maalesef bİr Çok kompanzasyon panosunda ÖndİrenÇ yolvermelİ kontaktÖr kullanilmadiĞi İÇİn kondansatÖr ve kontaktÖrlerİn kisa sÜrede ÖmÜrlerİnİn azalmalarina neden olacaktir. ( bu sebepten dolayı sigorta atma durumunda rölenin atan sigortayı tanıyamıyacağı gerçeği de var. bu ileride belirtilecektir.)
kael rÖle İse: kondansatör alma ve çıkarma zamanları;alt ve üst zamanlara göre olduğu için gereksiz hızlı alma ve çıkarma yapma."
11 " kondansatÖr deĞerlerİnİ yİneleme

kael rÖlede İse perİyodİk araliklarla kondansatÖr deĞerlerİnİ yeniliyor.
"
12 "kondansatÖr tanimadakİ Önemlİ ayrinti
kael trİfaze kondansatÖrlerİ her fazini ayri ayri monofaze olarak taniyor. dolayisİyle fazlardan bİrİnİn eksİlmesİ durumunda dİfaze olarak gÖrebİlİyor.
"
13 İki adet varkombİ-12 kullanılabilir.birincisi tamamen monofaze diğeri ise tamamen trİfaze bağlanarak sağlanır.bu şekilde 12 adet monofaze ,12 adet trifaze olmak üzere kademe sayısı 24 e çıkarılmış olur.ayrıca kondansatörleri devreye alma prensibi enerjİ bİrİktİrme esasına göre olduğu için en uygun olan kondansatörü ve en uygun zamanda devreye alır.
14 "derİnlİk ÖlÇÜsÜ
kael rÖlenİn tasarimdakİ derİnlİĞİn az olmasi rÖlenİn arkada kalan kismina kontaktÖr ve sİgorta koyma olanaĞi saĞladiĞindan pano dİzayninda boŞ alan oluŞturmakta hem tadİl edİlen panolarin ebatini bÜyÜtmeye gerek kalmiyor. yenİ pano tasarimlarinda da pano ebatini kÜÇÜlmesİne yardimci oluyor
"
 
1. 150/5 akım trafo oranında 100 VAR değer görebilen, %50 daha hassas röleler de var.
2. Büyük güçlerle birlikte küçük güçlü kondansatörlerde kullanılıyorsa bahsedilen röle küçük güçlü kondansatörleri unutabilir ama unutmayan rölelerde mevcut. Kondansatör güçlerini öğrenme özelliğini kapatma seçeneği başka rölelerde de var. Ama unutmasını önlemek için değil, isteyenler için.
3. Alma çıkarma zamanları daha esnek şekilde röle tarafından duruma uygun olarak karar verilen, enerji biriktirme prensibine göre çalışan başka rölelerde var.
4. Ceza oranı girişine göre çalışan ve amacı o oranları geçirmemek olan başka rölelerde var. Neden 107 ekran tvler varken 37 ekran tv reklamı bu kadar bilinçsiz yapılıyor!
5. Normal durumda indüktif ceza hanesi doldu diye hatları daha fazla kapasitif yüklemek, kompanzasyon doğasına aykırıdır. Bu özellik belli sınırlar içerisinde kaldığında gerçekten üstün bir özelliktir ve reaktif ceza ödemekten korur. Ama bu özelliği yukarıdaki özelliklerle birlikte aynı anda sunan başka rölelerde var.
6. Sıcaklık alarm kontağı kullananlar için büyük avantaj kullanmayanlar içinse yerine kademe kontağı olsa daha büyük avantajdır. Kondansatörlerin ısınmasını önlemek için en köklü yöntem harmonik filtreleridir. Olayın özüne inilmesi daha doğru olur.
7. Uzaktan erişim az kullanılan ama çok avantajlı bir özellik. Ama bahsedilen röle bunu sağlayan tek röle değil.
8. İstenilen kademeye trifaze, monofaze, difaze bağlantı yapılabilen birden çok röle var. En çok kullanılan röle markasının ufak bir eksikliği bu sadece. Olmazsa olmaz bir özellik değil.
9. Tanjant fi özelliği kısaca ceza yüzdeleri demek. Bu çoğu rölede olan bir özellik. tek ekrandan okumaya çalışanların zamanlarına yazık.
10. Gereksiz ani kondansatör alma çıkarma işlemleri yapan röleler sistemde arızalara sebep oluyorlar. Ama alma çıkarma sayısını ve süresini en uygun olacak şekilde yapan başka röleler de var. Ve bazı rölelerde bu sayılar ekrandan görülebiliyor.
11. Sanki başka röleler periyodik olarak ve her stabil kademe alma çıkarma işleminde kondansatör değerini yinelemiyor. Ayrıca bu özellik istenirse kapatılabiliyor diye övünüp sonrada bu özelliği övmek ne derece tutarlı!
12. Diğer rölelerde her fazı ayrı ayrı monofaze olarak tanıyabiliyor.
13. Aynı anda 12-14-18-24 kademe sunabilen rölelerde var. Bu konuda da eşsiz bir avantaj sunulmamış.
14. Derinlik konusunda daha incesi yok.14 farklı avantaj sunup insanları tek bir markaya yönlendirmek ne derece doğru bilinmez ama 14 avantajın sadece bu birtanesinin gerçekten ayrıcalık olduğunun doğruluğu bir gerçek.

Entes, gepa, kael, elektropan, tense vs. bu röleler başarılı yerli röleler ve kullanıcı kendi tercihlerine uygun olanını her zaman seçecektir. Forumda böyle bilgilerin paylaşımı ne derece güzel, faydalıysa, diğer rölelerde bunlar yok deyip, bilerek yada bilmeden bir röleyi övmek de o kadar çirkin ve faydasızdır.
 
sayın ethemgüner;
Öncelikle önemli bilgi ve tecrübelerinizi burada bizimle paylaştığınız için size teşekkür ediyorum. Çünkü değindiğiniz hususlar gerçekten önemli bir markanın maalesef biz kullanıcılar tarafından hala bilinmeyen özellikleri. Ben eski bir entesçi olarak, Kael in bu üstün özelliklerini keşfettikten sonra aklı selim her elektrikçi ve mühendisin bu özelliklere sahip röleleri kullanmalarını şiddetle tavsiye ediyorum. Şahsen bizzat kael in fabrikasını ziyaret ettim, bu özelliklerin yanı sıra üretimdeki profesyonelliği titizliği ve hatalı üretim olasılığını yok eden bilimsel çalışmalarına şahit oldum. Ben kael in ne maaşlı elemanı ne de plasiyeriyim. Bunları sadece ve sadece kullanıcı olarak söylüyorum.
Teknik özelliklerine gelince, bir çok konuda size katılıyorum. Ancak sayın Reco2 sizin bu bilgi paylaşımınızı diğer marka röleleri yermek olarak algılamış olmalı ki, tepkisel bir takım ifadeler kullanmış. Burası birbirimizin tecrübelerinden istifade etmek ve paylaşmak mantığında kurulmuş bir forum olduğuna göre bende naçizane fikirlerimi sizlerle paylaşmak isterim. Amacım herhangi bir polemik yaratmak değil bilgilerimi aktarmak ve bilmediğim konularda da sizlerden faydalanmaktır.

Sayın ethemgünerin vermiş olduğu teknik bilgileri gözden geçirirsek;
1. 100/5 akım trafosu oranında 100VAR kondansatörü rölenin tanıyabildiğini belirtmiş.
reco2 arkadaşımız ise 150/5 akım trafosu oranında 100VAR görebilen röleler var demiş bu rölenin hangi röle olduğunu açıklayabilir mi?
2. Bulunduğum yöre itibariyle dengesiz yüklü işletmelere kompanzasyon yapıyoruz. Dolayısıyle küçük güçlü kondansatörleri unutma olasılığına karşın böyle bir özellik gerekli. Ancak rölenin her kondansatör alıp çıkarmada kondansatör güçlerini kontrol edip düzeltmesi tabiki çok gerekli bir özellik. Fakat kondansatörleri unutmaması adına öğrenme iptali de bir gereklilik. Bence röle tanıyamadığı değeri sıfır yazmak yerine bir önceki değeri koruma şeklinde bir çalışma üreticiye önerilebilir.
Reco2 arkadaşımız “Kondansatör güçlerini öğrenme özelliğini kapatma seçeneği başka rölelerde de var. Ama unutmasını önlemek için değil, isteyenler için” cümlesinden anlatmak istediğini anlayamadım. Unutmasını önlemek dışında ne amaçla istenir?
3 ve 4 nolu maddelere karşı reco2 arkadaşımız alternatif rölelerin olduğunu söylemiş.. bu röleleri bize açıklar mı?
5. reco2 arkadaşımız “Normal durumda indüktif ceza hanesi doldu diye hatları daha fazla kapasitif yüklemek, kompanzasyon doğasına aykırıdır. Bu özellik belli sınırlar içerisinde kaldığında gerçekten üstün bir özelliktir ve reaktif ceza ödemekten korur.”
Bu söylediğinize katılıyorum. Ancak kompanzasyonun amacı reaktif sayaçları tedaşın koymuş olduğu ceza sınırları içerisinde tutmak ise bu sistemi en ucuz şekilde mal etmek bizim en doğal hakkımızdır. Ve sayın etemgünerin bahsettiği çalışma sistemi klasik kompanzasyon sistemlerinin şuan ki teknoloji ile yapılabilen en doğru çalışma şeklidir. Kaldı ki rölelerde aritmetik toplam mantığında bile reaktif ceza oluşmadığına göre bu sistemin doğruluğu ortadadır. Siz anlık oluşabilecek indüktif ve kapasitif yükleri düşünecek kadar hashas bir kompanzasyon sisteminin varlığından bahsediyorken piyasada en çok satılan rölenin abuk abuk çalışmalarını gözardı ediyor ve sadece monofaze kondansatör tanımasını önemsiz bir eksiklik olarak görüyosunuz bunu da büyük bir çelişki olduğunu düşünüyorum. Hayalinizdeki kompanzasyon sistemini gerçekleştirebilmeniz için size dinamik kompanzasyon önerebilirim. Tristör anahtarlamalı cosinüs fi leri 1 e çakan mükemmel bir sistem. Ancak maliyet!!!
6. sayın reco2;
“Sıcaklık alarm kontağı kullananlar için büyük avantaj kullanmayanlar içinse yerine kademe kontağı olsa daha büyük avantajdır. Kondansatörlerin ısınmasını önlemek için en köklü yöntem harmonik filtreleridir. Olayın özüne inilmesi daha doğru olur.”
Demişsiniz. Birincisi kademe kontağı derken bahsettiğinizden anlamadım. 2. si sayın ethem güner ile farklı şeylerden bahsediyorsunuz. sayın ethemgüner ortam sıcaklığından bahsediyor siz ise harmoniğin neden olduğu ısınmadan bahsediyorsunuz. İkisi farklı şeylerdir. Kaldı ki ısınmanın tek nedeni harmonik olmadığı için olayın özü olarak göremeyiz.
7. Uzaktan erişim demişsiniz bu benim uzmanlık alanım:))) Ben hem entes hem kael röleleri Ethernet converter ve gprs modem ile izleyebiliyorum. Ve her iki cihazın da pc yazlımları konusunda epey biz deneyimim oldu. Kael in pc yazılımı bence çok mükemmel ve piyasada bence en iyi yazılım üstelik bedava ve her geçen günde geliştiriyorlar. Ve maalesef bu konuda tek!!!
8. sayın reco2

“İstenilen kademeye trifaze, monofaze, difaze bağlantı yapılabilen birden çok röle var. En çok kullanılan röle markasının ufak bir eksikliği bu sadece. Olmazsa olmaz bir özellik değil.”demişsiniz

İşte buna katılmak mümkün değil. Şimdi bu özellikleri barındıran başka röle var diyebilirsiniz. Ancak bu özelliği ufak bir eksiklik olarak göremezsiniz. Bu cümleden kastınız 1. kademeye trifaze konma zorunluluğu ise bence hiç önemli bir eksiklik değil. Ancak trifaze kondansatörün 1 fazı attığında tüm ayarları endekslediğinizo kademeyi yok saydığı için röle sapıtıyosa hatta ve hatta atan bu sigortaları kondansatör güçlerini sen tanıtmadığın sürece sittin sene tanımıyorsa ben ona kompanzasyon rölesi demem arkadaş kim ne derse desin.
Kondansatör güçlerini ve akımlarını sürekli kontrol etmesinin önemini sanırım açıklamama gerek yok.

9. tanjant fi leri görebilme özelliğini o çok yaygın rölede pc haberleşme programında bile yok. Ayrıca varkombi de anlık tanjant fileri görebiliyosunuz. Bu gerçekten anlık indüktif ve kapasitif değerlerini ve ihtiyacını tespit edebilmek için çok önemli bir özellik. Ve unutmayalım ki cosinü fi 0,99 ken tanjant fi 14 dür. Şuanki ceza oranlarında artık tanjant fiyi izlemek kaçınılmaz olmuştur. Evet varkombinin eleştrilecek önemli bir yanı ekrandaki görselliği.. Şahsım olarak konuşuyorum benim rölenin menüleriyle ve rölenin ön görünümüyle ilgim yok.. pc haberleşmesi kullanıyorum…hatta rölenin yanına bile gitmiyorum..internet aracılığıyla tüm ayarları yapabiliyor ve değerleri online görebiliyorum. rölenin yanına gidipte ayar yapanların gerçekten zamanına yazık!
10.” Gereksiz ani kondansatör alma çıkarma işlemleri yapan röleler sistemde arızalara sebep oluyorlar. Ama alma çıkarma sayısını ve süresini en uygun olacak şekilde yapan başka röleler de var. Ve bazı rölelerde bu sayılar ekrandan görülebiliyor.” Demişsiniz. Burada yine yanlış anlaşılma söz konusu. Bir kere çıkarmada arıza açısından sorun yok.. çok olsa kapasitif yazar onu varkombi çalışma mantığıyla yeniyor. Sorun almada şöyleki;
sayın ethemgüner in bahsettiği entes rölenin ani kondansatör ihtiyaçlarında çok ani devreye alması her kondansatörün devreye girdiği andaki akımı düşünecek olursak bence bu katliamdır. Sayın ethemgüner haklıdır.
11.” Sanki başka röleler periyodik olarak ve her stabil kademe alma çıkarma işleminde kondansatör değerini yinelemiyor. Ayrıca bu özellik istenirse kapatılabiliyor diye övünüp sonrada bu özelliği övmek ne derece tutarlı!”
demişsiniz.
Gerektiğinde tanıtmak gerektiğinde tanımasını engelleme özlelliği bir seçenektir. Her ikisinide yapın demek tutarsızlıktır. Ama öyle bişi dememiş.


Sonuç itibari ile sayın etemgüner bir markayı diğerleriyle mukayese etmek gibi değerli bir bilgiyi bize aktarmış. Bence bu davranışı çirkinlik ve faydasızlıkla itham etmek yerine eğer varsa bu özelliklerden daha gelişmiş bir röleyi tanıtmak ve bizlerin bilgisine sunmak formun amacına daha uygun bir davranış olur. sAYGILARIMLA
 
Sn.ethemgüner ,ben daha öncede değinmiştim.Ama şimdi yeri gelmişken tekrar etmemde fayda var.Daha önceki yazılarıma bakıldığında görülebileceği gibi;ben eski bir Kael VARkombi 12 kullanıcısıyım.Bu çok harika özellikleri olan röleye bazı özelliklerin ilave edilmeside kaçınılmaz gibi geliyor bana.Şimdi ben Elektropan röleyi niye kullandım?kademe sayısı için,Tense'yi niye kullanacağım hem indüktif hem kapasitif kompanzasyon yapabildiği ve kademe sayısı artırılabildiği için.Bu sebeplerden dolayı,benim gözümde kael in zirveye çıkması için,öncelik ile ön yüzde geliştirme lazım.3 fazın parametrelerini aynı anda görmek daha hoş olur.Niye elktropan gibi tam yüz LCD olmasın,kademe sayısı 24 veya Tense gibi artırılabilir olmasın.Uzun lafın kısası Elektropan ve Tense ile Kael harmanlansa süper olur.
Bu vesile ile sayın meslektaşlar,Kael,Elektropan,Tense varken Entes tercih etmek abestir.
 
teknisyen arkadaşıma katılıyorum.yalnız entes rölelerin abesliğine katılmıyorum.umarım entes yakında hamlesini yapar ve daha hassas röleler imal eder
 
Sayın reco2
Yazınızdaki' '' çirkin ve faydasızdır,, kelimelerinizi herkese açık ortamda ve kim olduğunu bilmediğiniz kişiye karşı kullanmanızı AYIPLIYORUM.
Sizin teknik yönden diğer farkları anlatarak düzeltmeniz daha yakışıklı olurdu.
Tüm kontrol kalemi dostlarımızın ve sizin bayramını kutlarım
SAYGILARIMLA
 

Forum istatistikleri

Konular
130,256
Mesajlar
934,842
Kullanıcılar
453,495
Son üye
Ozsuebu

Yeni konular

Geri
Üst