Bilgi - Kontrolünü yaptığım bir işletmede endüktif cezadan kurtaramıyoruz

Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Valla izah etmeye calışmaktan kusura bakmayın cok yoruldum . Allah kolaylıklar versin inşallah diyim derdinize .
 
Değerli arkadaşlar sistemde kapasitif yazıyorsa bu durumda akım gerilimin öndedir eğer endüktif ise gerilim akımın önündedir. Dolayısıyla bir sistem aynı anda hem kapasitif hem de endüktif olamaz. Farklı zaman aralıklarında kapasitif veya endüktif tarafta olabilir.
 
Fazın biri kapasitif bölgede diğerleri indüktif bölgede olursa aynı anda her ikisi de yazabilir. Ancak üç fazdan 3’ü indüktif çekiyor ise kapasitifin ondalık kısmında bile endeks ilerlemez
 
Dolayısıyla bir sistem aynı anda hem kapasitif hem de endüktif olamaz. Farklı zaman aralıklarında kapasitif veya endüktif tarafta olabilir.

Elektronik sayaçlar maalesef sizin dediğiniz gibi çalışmıyor.
 
peki bu problem nasıl ortadan kalkabilir konuyla ilgili bilgi verebilirmisiniz
 
Öncelikle arkadaşın sorusuna cevap vereyin. Sizin sisteminiz uygun büyüklükte monofaze kondansatöre ihtiyaç duyuyor. Çünkü sisteminiz dengesiz.
Sayacın yazdığı değere gelince. Bir sistem aynı anda hem kapasitif hem endüktif olamaz. Peki sayaçlar neden hem kapasitif hem endüktif yazıyor. Bunun iki sebebi var. bunlardan biri (arkadaşımızın sorunu da o) . Fazlar arasındaki farklılık. Örneğin bir sistemde A fazı 1 , B fazı 1 birim kapasitif C fazı 2 birim endüktif tüketim var ise eski tip mekanik sayaçlar bu tüketimi sıfır yeni tip dijital sayaçlar 2 birim kapasitif 2 birim endüktif yazar. Sayacın aynı anda hem kapasitif hem endüktif yazması sistemin aynı anda hem kapasitif hem endüktif olabildiği anlamına gelmez. Yani A fazı aynı anda hem kapasitif hem endüktif olamaz. Farklı fazların farklı yüklenebileceği anlamına gelir.

Peki sistem %100 dengeli olsa sayaç hem kapasitif hem endüktif yazarmı evet yazar. Bunun sebebi ise kondansatör guruplarının devreye girme ve çıkma gecikmesidir. Hepimiz biliyoruz reaktif rölelerde devreye alma ve çıkarma süresi vardır. Bu sebeple sistem endüktife geçtiğinde devreye kondansatör hemen girmez geçen bu sürede sayaç endüktif yazar. Kondansatör devreye girdikten sonra sistem kapasitife geçtiğinde kondansatör hemen devreden çıkarılmaz bu arada sayaç kapasitif yazar. Buda ay sonunda faturada hem endüktif hemde kapasitif görmemize sebep olur.

Kolay gelsin
 
peki bu problem nasıl ortadan kalkabilir

Gönderdiğiniz tablolardan faydalanarak bir çıkarım yapmaya çalıştım ancak yeterli gelmedi veriler. Verileri daha kapsamlı olarak Excel'de tablo olarak atma şansınız var mı?
 
açıklayıcı bir yazı yazdığınız için teşekkür ederim sisteme uygun monofaze kondansatör bağlanırsa sorun ortadan kalkar
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…