Bilgisaryarda ki tarih ve saat

Katılım
11 Mar 2013
Mesajlar
235
Puanları
1
Yaş
64
Ustalar merhaba, 2002 yılında almış olduğum bilgisayarın fişini çektiğimde tarih 2002'yi gösteriyor.Denetim masasından değiştirdiğimde normal olarak çalışıyor, elektrik kesilse eski tarihe dönüyor,bunu nasıl sabitliye biliriz.
 
ZZreXWa.jpg


Resimde gördüğünüz pili değiştirmeniz gerekiyor.Bios pili dediniz mi her yerde bulabilirsiniz.
 
Anakarttaki BIOS pilini değiştir, saat tarihi düzelt bi daha bittiğinde veya kasayı satana kadar gider. :)
Kesinlikle saatçilerden alma pahalı satıyorlar!
 
Ustalar merhaba, 2002 yılında almış olduğum bilgisayarın fişini çektiğimde tarih 2002'yi gösteriyor.Denetim masasından değiştirdiğimde normal olarak çalışıyor, elektrik kesilse eski tarihe dönüyor,bunu nasıl sabitliye biliriz.

Merhaba.Anakart üzerinde yuvarlak 3 voltluk ve BIOS pili soketine bastırınca "tık" diye yrine geçen bir lityum pili bulunur.Bu pil BIOS (CMOS) daki eprom hafızanın BIOS kişisel olarak ayarlandıktan sonra hiç değişmemesi ve saat ayarının da bozulup değişmemesi için konulmuştur.Bu iyice de zayıflamış olabilir.Onu elinizle pc kapalıyken çıkarıp (Tornavida ucunu kenarıyla biraz yan kısmındaki metal kısmına tam bastırırsanız eğer,bu mevcut kurulu olan yay basıncıyla zıplayıp elinize de gelecektir mutlaka) üzerinde yazan etikete göre,ayni kalınlıktaki lityum pili Japon (Çin) pazarından satın alıp,anakattaki bu yerindeki soketine elinizle bastırıp takarak yenileyin.Bundan olması %99 da muhtemelendir diyorum ben.

Bu arada ben yazıncaya kadar forum üyeleri anakarttaki yerini size işaretlemişler bile,size kolaylık olsun diye,çok da sağolsunlar.:)Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Ben de 2007'de aldığım bilgisayarın bios pilini, bios ayarları sıfırlandığı için birkaç ay evvel değiştirmiştim.
Yalnız bu para pillerin CR 2016, CR2025 ve CR 2032 olmak üzere üç farklı boyutu var. Anakartlarda CR 2032 denen en kalın olanı kullanılmaktadır. Çin pazarına da bakmasına gerek yok, buradan alınabilir. 5'lisini 10 liraya almıştım.
Saatçiler gerçekten pahalı satıyor. Tekine 5 tl fiyat çekmişlerdi. Ayrıca saatçilerde satılanlar CR 2016 olan en incesidir (casio saatlerde kullanılan) ve anakartlara uymamaktadır.
Yine de pilin üstündeki numarasına bakarak yukarıda verdiğim linkten sipariş geçebilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,838
Mesajlar
920,894
Kullanıcılar
450,934
Son üye
altandomx

Yeni konular

Geri
Üst